Odbijena druga žalba Strabaga, hoće li konačno početi dogradnja varaždinskog pročistača? Foto: VV arhiva / ilustracija

Odbijena druga žalba Strabaga, hoće li konačno početi dogradnja varaždinskog pročistača?

| 15.1.2024. u 18:41h | Objavljeno u Aktualno

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) donijela je rješenje kojim se žalba austrijske tvrtke Strabag AG na odluku o odabiru izvođača radova za dogradnju i rekonstrukciju varaždinskog pročistača odbija kao neosnovana.

Kao neosnovan ujedno je odbijen i zahtjev Strabaga za naknadu troška pokretanja žalbenog postupka.

Riječ je o drugoj žalbi u postupku odabira izvođača. Naime, novi je natječaj za UPOV raspisan u veljači 2023. godine, ponude su otvarane 31. ožujka, a 27. srpnja za izvođača radova odabrana je tvrtka GH Holding d.o.o. iz Ljubljane (Slovenija), s ponudom od 38.898.500 eura (bez PDV-a, a s PDV-om 48.623.125 eura. Iako je procijenjena vrijednost nabave inicijalno iznosila 26.545.000 eura bez PDV-a, Varkom je, kao naručitelj, osigurao dodatna sredstva.

No, austrijska tvrtka Strabag AG, čija je ponuda bila skuplja za oko 5 mil. eura, u kolovozu je podnijela žalbu na odluku o odabiru Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Kako nam je tada rekao direktor Varkoma Bruno Ister, žalba se odnosila na dokazivanje tehničke i stručne sposobnosti.

U rujnu je Državna komisija poništila Odluku o odabiru te naložila Varkomu da ponovi postupak pregleda i ocjene ponuda, kao i da nadoknadi tvrtki Strabag AG troškove pokretanja žalbenog postupka u iznosu od 66.360 eura.

Nakon ponovljenog postupka pregleda i ocjene ponuda, sredinom studenoga ponovno je odabrana ponuda GH Holdinga budući da je, kako je navedeno u odluci, "ekonomski najpovoljnija, prihvatljiva i u potpunosti zadovoljava uvjete iz dokumentacije o nabavi".

Nezadovoljan navedenom odlukom, 22. studenoga 2023. godine Strabag AG je podnio novu žalbu DKOM-u, osporavajući zakonitost provedenog ponovljenog postupka pregleda i ocjene ponuda te je žalbenim zahtjevom tražio poništenje odluke o odabiru kao i da se Varkomu, kao naručitelju, naloži da nadoknadi trošak pokretanja žalbenog postupka u iznosu od 66.360,00 eura.

Varkom je u odgovoru na žalbu osporavao osnovanost žalbenih navoda, kao i odabrani izvođač radova - tvrtka GH Holding, te je predložio odbijanje žalbe i zahtjeva za naknadu troškova žalbenog postupka kao neosnovane.

Nakon postupka ocjene žalbe Strabaga, DKOM je žalbu odbio kao neosnovanu, kao i zahtjev Strabaga za naknadu troška pokretanja žalbenog postupka, a protiv ovog rješenja nije dopuštena žalba, no može se pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske.