Poništena odluka o odabiru izvođača za pročistač Varaždin, što dalje? Foto: VV arhiva

Poništena odluka o odabiru izvođača za pročistač Varaždin, što dalje?

| 19.9.2023. u 15:33h | Objavljeno u Aktualno

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je Odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu izgradnje Sustava za odvodnju otpadnih voda Aglomeracije Varaždin.

Odluka je donesena u žalbenom postupku pokrenutom po žalbi tvrtke Strabag AG iz Austrije.

Podsjetimo, 27. srpnja donesena je odluka o odabiru izvođača radova, a od tri ponude, odabrana je ona tvrtke GH Holding d.o.o. iz Ljubljane (Slovenija), koja je iznosila 38.898.500,00 eura (bez PDV-a).

>> Odabran izvođač radova na dogradnji i rekonstrukciji varaždinskog pročistača

No, austrijska tvrtka Strabag AG, čija ponuda je bila skuplja te je iznosila 43.997.546,28 eura (bez PDV-a), podnijela je žalbu na odluku o odabiru Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, a žalba se odnosila na dokazivanje tehničke i stručne sposobnosti odabranog ponuditelja.

>> PROČISTAČ VARAŽDIN Nova prepreka izgradnji: Zastoj zbog žalbe Strabaga

Državna komisija poništila je odluku o odabiru te naložila Varkomu da ponovi postupak pregleda i ocjene ponuda, kao i da nadoknadi tvrtki Strabag AG troškove pokretanja žalbenog postupka u iznosu od 66.360,00 eura/499.989,42 kuna. Protiv ovog rješenja nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom.

Upitali smo direktora Varkoma Brunu Istera za komentar ovakve odluke Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave.

- Nažalost, dobili smo danas riješenje da je prihvaćena žalba tvrtke Strabag kojom je poništena odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu izgradnje Sustava za odvodnju otpadnih voda Aglomeracije Varaždin. Time je čitava stvar dobila za nas neočekivani epilog. Znali smo na imamo posla s tvrtkom koja se specijalizirala za žalbe u našoj zemlji, no ipak nismo takav rasplet očekivali i trenutno razmatramo mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju. Visoki upravni sud jedna je od mogućnosti koju ćemo svakako iskoristiti, tim više što je naša tvrtka sporove na tom sudu uglavnom dobila - odgovorio nam je Ister.

- Žalba ne odgađa daljnje postupanje, tako da je pred nama novi postupak odabira najpovoljnijeg ponuditelja, koji ćemo započeti odmah - dodao je.

- Preostaju nam na raspolaganju još neke zakonske mogućnosti, o kojima ćemo na vrijeme obavjestiti javnost - poručio je direktor Varkoma za kraj.