PROČISTAČ VARAŽDIN Nova prepreka izgradnji: Zastoj zbog žalbe Strabaga Foto: VV arhiva

PROČISTAČ VARAŽDIN Nova prepreka izgradnji: Zastoj zbog žalbe Strabaga

| 7.9.2023. u 11:39h | Objavljeno u Aktualno

Nakon odluke o odabiru izvođača za rekonstrukciju i dogradnju uređaja za pročišćavanje aglomeracije Varaždin, u kojoj je odabrana tvrtka GH Holding d.o.o. iz Ljubljane, austrijska tvrtka Strabag AG 8. kolovoza podnijela je žalbu na odluku o odabiru Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave.

Kako nam je rekao Bruno Ister, direktor Varkoma, ponuda GH Holdinga iznosila je 39 mil. eura, dok je drugoplasirani Strabag bio skuplji za oko 5 mil. eura, što je popriličan iznos.

- Razlog koji žalitelj navodi odnosi se na dokazivanje tehničke i stručne sposobnosti. Naime, ponuditelji su u natječajnoj dokumentaciji morali dokazati da su u prethodnih 9 godina bili izvođač radova na izgradnji ili rekonstrukciji uređaja za pročišćavanje u vrijednosti minimalno 8 mil. eura, što je prema nalazu povjerenstva GH Holding uredno dokazao u natječajnom postupku. Strabag se međutim ne slaže s time, jer smatra da se izgradnjom ne može smatrati i projektiranje, već samo građevinski radovi u užem smislu, što je dakako pogrešno, jer Zakon o gradnji članak 3., stavak 1, u točkama 9. i 10. jasno definira što je gradnja, a što građenje. Dakle, pod gradnjom zakonodavac smatra: projektiranje, građenje i stručni nadzor, a pod građenjem: pripremne, zemljane, konstruktorske, instalaterske, završne, te ugradnju građevnih proizvoda, opreme ili postrojenja - pojasnio je Ister.

Dodao je da su Varkom i GH Holding odgovorili na žalbu Strabaga.

- Nakon toga je Strabag odgovorio i na te odgovore. Varkom dakako mora ponovo odgovoriti, jer smatramo da je odluka povjerenstva u potpunosti ispravna. Zakon o javnoj nabavi ne limitira broj takvih korespodencija, tako da je moguć još koji krug. Gubi se vrijeme, no razlika u cijeni između ta dva ponuditelja nije zanemariva i moramo poduzeti sve da žalitelju smanjimo mogućnost za uspjeh. Očekujemo da će se čitava stvar ipak riješiti u dva do tri mjeseca - napomenuo je Ister.

Upitali smo ugrožava li ova žalba realizaciju projekta u roku za dovršetak.

- Budući da je rok za završetak radova bio predviđen do rujna 2026., a s obzirom na okolnosti oko žalbenog postupka, rok će biti produljen za tih nekoliko mjeseci koje se potroši na žalbu. U svakom slučaju krajnji rok za završetak projekta aglomeracije Varaždin je prosinac 2027. godine, tako da žalba neće ugroziti projekt - naglasio je direktor Varkoma.