Odabran izvođač radova na dogradnji i rekonstrukciji varaždinskog pročistača Foto: VV arhiva / ilustracija

Odabran izvođač radova na dogradnji i rekonstrukciji varaždinskog pročistača

| 27.7.2023. u 16:37h | Objavljeno u Aktualno

Danas je donesena odluka o odabiru izvođača radova na dogradnji i rekonstrukciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Varaždin, u sklopu Aglomeracije Varaždin.

Odabrani ponuditelj je tvrtka GH Holding d.o.o. iz Ljubljane (Slovenija).

Ukupna cijena ponude bez PDV-a iznosi 38.898.500,00 €, a s PDV-om 48.623.125,00 €.

Podsjetimo - novi je natječaj raspisan u veljači ove godine. Naime, u srpnju prošle godine, na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), uhićeni su bivši direktor Varkoma Željko Bunić, predsjednik Uprave GK Grupe (odabranih izvođačem radova na UPOV-u u prošlom natječaju) Robert Gotić i projektant Stjepan Ptiček, bivši direktor Coninga. Varkom ja potom raskinuo ugovor s izvođačem, što je bio preduvjet za raspisivanje novog natječaja.

Javno otvaranje ponuda održano je 31. ožujka, a pristigle su ponude sljedećih ponuditelja: Strabag AG (Austrija) 43.997.546,28 eura (bez PDV-a), Zajednica ponuditelja (HIS d.o.o. Donja Višnjica, GIS Aqua - Austrija, Trgograd - Slovenija, ATO Inženjering Osijek) 42.340.185,39 eura (bez PDV-a) te GH Holding (Slovenija) 38.898.500,00 eura (bez PDV-a). Sve su tri ponude, dakle, bile dosta veće od procijenjene vrijednosti nabave.

>> Održano javno otvaranje ponuda za dogradnju i rekonstrukciju varaždinskog pročistača

Iako je procijenjena vrijednost nabave inicijalno iznosila 26.545.000,00 € bez PDV-a, 12. srpnja Varkom, kao naručitelj, donio je Odluku o izmjeni i dopuni Plana nabave za 2023. godinu te su osigurana dodatna sredstva u iznosu od 12.353.500 eura, pa nova ukupna vrijednost osiguranih sredstava iznosi 38.898.500 € (bez PDV-a).

Uoči odabira ponude, direktor Varkoma Bruno Ister kazao nam je da je evaluacija potrajala nešto duže. U razdoblju od otvaranja ponuda do konačnog odabira razmatrala su se dodatna pojašnjenja i dopune ponuda.

- Nakon odabira započinje rok za žalbe koji traje deset dana. Smatramo da je natječajni postupak odrađen maksimalno profesionalno i da nema razloga za žalbe, no nikad se ne zna. Ako ne bude žalbi, sklapanje ugovora će uslijediti odmah potom - rekao nam je Ister.

Upitali smo i o razlici procijenjene vrijednosti i pristiglih ponuda.

- Procjenjena vrijednost je 26,5 milijuna eura, a ponude su u rasponu od 39 do 44 milijuna eura. Od posredničkih tijela PT1 i PT2 dobivena je suglasnost za nastavak postupka i odobrenje za povećanje ugovora o dodjeli, bez obzira koja ponuda bude prihvaćena - pojasnio je direktor Varkoma.

Pitali smo i kada se može očekivati početak radova.

- Uvođenje odabranog izvoditelja u posao ide odmah po potpisivanju ugovora te počinje teći rok. Budući se posao ugovara po žutom Fidic modelu, izvoditelj prvo mora izraditi glavni projekt i ishoditi građevinsku dozvolu. Sam početak radova može se očekivati u najboljem slučaju do kraja godine, no realnije je očekivati u proljeće 2024. godine - odgovorio je Ister.

A do kada bi novi pročistač trebao biti gotov i hoće li se taj rok moći ispoštovati?

- Predviđen je rok za izgradnju do travnja 2026. godine. Nemamo razloga sumnjati u ovom trenutku da se neće moći ispuniti - rekao je Bruno Ister.

Više pročitajte u sljedećem broju tiskanog izdanja Varaždinskih vijesti...