(Ponovno) odabran izvođač radova za dogradnju varaždinskog pročistača Foto: VV arhiva / ilustracija

(Ponovno) odabran izvođač radova za dogradnju varaždinskog pročistača

I.D./Varaždinske vijesti | 13.11.2023. u 14:10h | Objavljeno u Aktualno

Nakon ponovnog postupka pregleda i ocjene ponuda, donesena je odluka o odabiru izvođača radova na dogradnji i rekonstrukciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Varaždin, u sklopu Aglomeracije Varaždin.

U ponovljenom postupku ponovno je odabrana ponuda GH Holdinga (Slovenija) budući da je, kako se navodi, "ekonomski najpovoljnija, prihvatljiva i u potpunosti zadovoljava uvjete iz dokumentacije o nabavi".

Podsjetimo, ponudu tvrtke GH Holding Varkom je bio odabrao već u srpnju.

>> Odabran izvođač radova na dogradnji i rekonstrukciji varaždinskog pročistača

No, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u rujnu je poništila Odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu izgradnje Sustava za odvodnju otpadnih voda Aglomeracije Varaždin. Takva je odluka donesena u žalbenom postupku pokrenutom po žalbi tvrtke Strabag AG iz Austrije, koja se odnosila na dokazivanje tehničke i stručne sposobnosti odabranog ponuditelja.

>> PROČISTAČ VARAŽDIN Nova prepreka izgradnji: Zastoj zbog žalbe Strabaga
>> Poništena odluka o odabiru izvođača za pročistač Varaždin, što dalje?

Ponude su bile sljedeće: Strabag AG (Austrija) 43.997.546,28 eura (bez PDV-a), Zajednica ponuditelja (HIS d.o.o. Donja Višnjica, GIS Aqua - Austrija, Trgograd - Slovenija, ATO Inženjering Osijek) 42.340.185,39 eura (bez PDV-a) te GH Holding (Slovenija) 38.898.500,00 eura (bez PDV-a).

Kako smo već ranije pisali, iako je procijenjena vrijednost nabave inicijalno iznosila 26.545.000,00 € bez PDV-a, Varkom je u srpnju, kao naručitelj, donio Odluku o izmjeni i dopuni Plana nabave za 2023. godinu te su osigurana dodatna sredstva u iznosu od 12.353.500 eura, pa nova ukupna vrijednost osiguranih sredstava iznosi 38.898.500 € (bez PDV-a).

Dodajmo da je ovaj natječaj raspisan u veljači ove godine. Naime, u srpnju prošle godine, na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), uhićeni su bivši direktor Varkoma Željko Bunić, predsjednik Uprave GK Grupe (odabranih izvođačem radova na UPOV-u u prošlom natječaju) Robert Gotić i projektant Stjepan Ptiček, bivši direktor Coninga. Varkom ja potom raskinuo ugovor s izvođačem, što je bio preduvjet za raspisivanje novog natječaja.