Lovro Lukavečki: Iznenađuje me reakcija i prosudba kolege Juraka

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Na reagiranje Mladeži HDZ-a Varaždinske županije koji su se osvrnuli na priopćenje Foruma mladih SDP-a Varaždin, vezano uz izbor članova Savjeta mladih grada Varaždina, reagiranje je poslao i Lovro Lukavečki, a koje prenosimo u cijelosti:

"S obzirom na to da sam direktno, kao pojedinac prozvan od strane predsjednika Mladeži HDZ-a Varaždinske županije Tina Juraka moram reagirati na iznesene lažne informacije od strane dotičnog.

Da, točno je da trenutno obnašam funkciju predsjednika Savjeta mladih Varaždinske županije na koju sam izabran u svibnju 2018. godine. Kroz dosadašnji rad u Savjetu mladih zajedno s kolegama inicirao sam čitav niz projekata i pitanja, a što mogu upravo i oni potvrditi. Samo da osvježim pamćenje uvaženom kolegi koji je nažalost, kao i većina takvih ljudi vidno neinformiran. Dozvolite mi samo dvije tri stvari o kojima je i vaš medij izvještavao pa mi je posebno drago da mediji mogu potvrditi moju argumentaciju.

Inicirali smo provođenje projekta 'Financijska pismenost i poduzetništvo' koji nudi učenicima u Varaždinskoj županiji nadstandard u obrazovanju, a koji je izvrsno primljen od strane svih dionika. Predložili smo modifikaciju županijskog natječaja za stipendije i zahvaljujući nama iz Savjeta konačno se valorizira društveni angažman i volonterstvo kao sastavni dio ove javne politike. Kontinuirano radimo na građanskom opismenjavanju mladih kroz radionice poput 'Jedan dan kao (grado)načelnik' i 'Jedan dan kao član Europskog vijeća'.

To naravno nije sve. Osim nastojanja da mladima pružimo mogućnost stjecanja znanja i kompetencija potrebnih za aktivno sudjelovanje u demokratskom društvu, uključujemo mlade u procese donošenja odluka, primjerice sastanak s maturantima na temu maturantskih dana i na temu zabrane mobitela u školama. Tu je svakako i osnivanje Mreže savjeta mladih Varaždinske županije u kojoj participiraju osnovani Savjeti mladih s područja naše županije gdje upravo pokazujemo kako smo nadstranačko tijelo pa ovakvi nepotrebni istupi samo pokazuju kako nije svima interes, potreba i potencijal svih mladih na prvom mjestu, ali ništa više nisam ni očekivao od nekog tko se još traži u sektoru mladih.

Ukratko, da ne nabrajam dalje, najbolji dokaz i priznanje jest uvrštavanje Savjeta mladih Varaždinske županije u primjere dobre prakse na Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih Republike Hrvatske.

Uz sve navedeno, iznenađuje me reakcija i prosudba kolege Juraka, posebice zato što su članovi Mladeži HDZ-a u Savjetu mladih glasali za Program istog, a isto su učinili i vijećnici HDZ-a koji su još dodatno u dva navrata potvrdili kvalitetu rada Savjeta usvojivši jednoglasno Program rada Savjeta mladih u Županijskoj skupštini. Važno je za istaknuti kako je prilikom posljednjeg glasanja o spomenutom programu na sjednici Županijske skupštine mladi vijećnik HDZ-a Alen Trglačnik pohvalio i program i rad savjeta na čemu mu osobno zahvaljujem jer je pokazao kako se odgovorno odnositi prema organizaciji i radu Savjeta mladih.

Stoga se postavlja pitanje radi li se ovdje o nedosljednosti kolega iz HDZ-a ili je ovo isključivo stav mladog kolege Juraka koji je nažalost u svojoj želji da bude malo vidljiviji u medijima zaboravio provjeriti činjenice o radu i aktivnostima nas mladih iz Savjeta mladih, a eto i mene osobno.

Za kraj, zaista mi je žao što se mi mladi moramo ponašati poput naših starijih kolega i prepucavati se po medijima kad su nam interesi, problemi, aspiracije i potrebe svima iste. Pozivam kolege iz HDZ-a i svih ostalih stranaka da se okrenu strukturiranom dijalogu s mladima i bez fige u džepu rade za mlade jer ako se ovakva praksa nastavi, mladi će i dalje odlaziti tamo gdje ih se cijene, a ne ostajati tamo gdje se njima manipulira lažnim informacijama".

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.