Kandidatkinja za gradonačelnicu Varaždina Zdravka Grđan

Grđan: Besplatna školska prehrana za svu djecu,ali baš svih 3619, bez iznimki, podjela i etiketiranja djece

Varaždinske vijesti | 18.2.2021. u 18:05h | Objavljeno u Aktualno

Kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Varaždina Zdravka Grđan poslala je priopćenje, koje objavljujemo u cijelosti:

- Nedavno se gradska vlast pohvalila kako “Sada više gladne djece u našim školama ne može biti “ i “Svoj djeci možemo omogućiti hranu u školi”. Moja profesionalna obaveza kao prosvjetne radnice, županijske savjetnice za projekte u društvenoj djelatnosti i kandidatkinje za gradonačelnicu Varaždina je reagirati isključivo istinom i činjenicama.

Iznesene poluistine o “školskoj prehrani za sve” izvrsno zvuče, ali je pozadina priče sasvim drugačija. Najstrašnija je činjenica da je gladne djece uopće i moglo biti u školama. I to u današnje vrijeme. Hvaliti se podizanjem pedagoškog standarda i davanjem djeci “jednake šanse da se osjećaju ugodno i ravnopravno” kada se godinama tolerira diskriminacija i stigmatizacija djece i roditelja prema kriteriju siromaštva i riziku od siromaštva te zapostavljanje osnovnih potreba djece u školama je nedopustivo.

Na takve stvari se ne smiju okretati glave dok se istovremeno priča o ulaganju u obrazovanje. Projekt sufinanciranja školske prehrane nije samo projekt grada Varaždina već je to trajni višegodišnji projekt Europske unije, Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) na koji se javljaju svi osnivači škola (županije, gradovi i općine).

Projekti se prijavljuju preko Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i na taj način ostvaruje se financiranje za djecu koja koriste pravo korištenja dječjeg doplatka. Ali to nisu sva djeca! Funkcija grada ovdje je zakazala, jer gradska vlast uložila je 0 kuna za osiguranje školske prehrane u gradskim školama. Gradske škole imaju ukupno 3619 učenika, a ovime je uključeno 752 učenika, dakle 21 % učenika.

Kada bi Grad financirao kao Varaždinska županija, koja na dobivenih 1 milijun kuna iz istog EU fonda za školsku prehranu iz svojih sredstava izdvaja dodatnih 2 milijuna i 300 tisuća kuna, tada bi apsolutno sva djeca dobila besplatnu hranu u školama - i to je moj program.

Besplatna školska prehrana za svu djecu bez iznimke, bez podjela i etiketiranja djece u najosjetljivijoj razvojnoj dobi. Zašto? Jer je to moguće i financijski izvedivo jasnom upravljačkom strategijom uz samo jedan osnovni preduvjet: gradu Varaždinu djeca moraju biti prioritet. Djelima ,a ne riječima - postići ćemo jednakomjerne uvjete i pedagoške standarde za kvalitetan i siguran rast i razvoj naše djece - navodi se u priopćenju za javnost Zdravke Grđan, kandidatkinje za gradonačelnicu Grada Varaždina

Označeno u