POPULACIJSKA POLITIKA U IVANCU Nizom stimulativnih mjera na ruku mladim obiteljima Foto: B. Težak

POPULACIJSKA POLITIKA U IVANCU Nizom stimulativnih mjera na ruku mladim obiteljima

vv | 23.1.2023. u 15:30h | Objavljeno u Našim krajem

Gradske stambene poticaje koristi čak 105 mladih obitelji, a interes je i dalje velik; gradska uprava u javnu je raspravu upravo stavila i nove programe dodjele bespovratnih potpora poduzetnicima, s posebnim osvrtom na mlade poduzetnike i poduzetnike u turizmu

Grad Ivanec provodi cijeli konglomerat mjera čiji je glavni cilj poticanje mladih obitelji da svoju egzistenciju trajno zasnuju u Ivancu i na administrativnom gradskom području, ali i da one ujedno budu stimulativne i za doseljavanje novih mladi obitelji.

Mjere se, ugrubo, mogu podijeliti na direktne (kojima Grad financijski izdašno stimulira ostanak mladih obitelji u Ivancu) te na indirektne (niz potpora za djecu predškolskog uzrasta, učenike, srednjoškolce, studente, mlade obitelji i roditelje, mlade poduzetnike).

 -Gradska uprava Ivanec polazi od toga da spektar mjera demografske politike koje će polučiti rezultate na dugi rok mora svojim strateškim dokumentima definirati država. Sve ostale mjere koje uvede lokalna zajednica mogu biti samo support toga, odnosno, dobro su došle kao benefit i podrška mladim ljudima – pojašnjava gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

Jaki stambeni program

Jedan od najsnažnijih instrumenata ivanečke populacijske politike svakako je Program poticanja rješavanja stambenog pitanja mladih.

>> POMOĆ MLADIMA U ivanečki Poduzetnički inkubator ušla dva nova startupa
>> KLUB MLADIH IVANEC "Iz godine u godinu strpljivo radimo na aktivizmu mladih"

- Da je program dobro izbalansiran, potvrđuje i podatak da gradske stambene poticaje trenutačno koristi čak 105 mladih obitelji, a interes je i dalje velik. Na raspolaganju im je nekoliko poticajnih mjera, koje mogu koristiti pojedinačno ili sve zajedno. Ovaj program ostaje trajno otvoren za sve zainteresirane korisnike i sredstva za nj nećemo ograničavati – kaže Batinić.

Uz to, Grad Ivanec ima i odličan Program potpora mladim poduzetnicima koji u 2023. dodatno proširuje novim benefitima. Naime, prije nekoliko dana je u javno savjetovanje stavio dva nova programa – za dodjelu bespovratnih poticaja poduzetnicima općenito te posebno, poduzetnicima u turizmu. U oba je potencirana kategorija mladih poduzetnika, kojima se i na taj način olakšava start u poduzetničke vode i potiče trajno zasnivanje egzistencije na domicilnom području.

populacijska_politika_-_poduzetnicki_inkubator.jpg

S obzirom na povećano doseljavanje u Ivanec i kroničan manjak stambenog prostora s jedne strane te, s druge strane, na veliku potražnju mladih obitelji za otvaranje novih stambenih zona u kojima bi im bila omogućena gradnja kuća, Grad ubrzano radi na otvaranju novih građevinskih zona.

Nakon što je uspješno, po modelu tzv. urbane komasacije, otvorio građevinsku zonu u Preradovićevoj ulici, u kojoj je gradnja nakon toga „eksplodirala“, sada po istom načelu otvara i novu zonu Gmajna na istočnom ulazu u Ivanec. Tu je gradnja već počela, kuće grade u pravilu mlade obitelji, a nakon što se ove godine probije mreža prometnica, i ovdje se očekuje građevinski „bum“.

Subvencije za smještaj u vrtiću za svu djecu

Grad Ivanec i spektrom drugih mjera ide na ruku mladim roditeljima.

- Grad novčano subvencionira boravak u vrtiću sve djece sa svoga područja. Točnije, osim djece koja pohađaju gradski dječji vrtić, sufinancira i smještaj djece u privatnim vrtićima, bez obzira na to u koji vrtić je dijete upisano. Istu pogodnost koriste i roditelji čija su djeca smještena kod registriranih dadilja – ističe Batinić.

Ono što će uvelike poboljšati standard djece jesu i dva velika projekta koja kreću ove godine: dogradnja matičnog dječjeg vrtića u Ivancu i gradnja novog u Radovanu.

populacijska_politika_-_dogradnja_vrtica_ivanec1.jpg

Nadalje, Grad izdvaja sredstva za đačke stipendije (u dogovoru s poslodavcima kod kojih su na praksi). U ovoj ak. godini dodijelio je 10 stipendija više, pa trenutačno stipendira 60 studenata s povećanim iznosima stipendija od 106 do 120 eura.

>> Grad Ivanec dodijelio studentske stipendije, povećali i broj i iznos

Kod prinove u obitelji, Grad mladim roditeljima pomaže u opremanju novorođenčadi svotom od 266 eura, odnosno, 400 eura za treće i svako daljnje dijete u obitelji.

Roditeljima prvašića pomaže u njihovu opremanju za školu svotom od blizu 100 eura, dok za sve ostale osnovnoškolce osigurava besplatne radne bilježnice. Financira i prijevoz osnovnoškolaca i srednjoškolaca do škole (manje od 5 km).

Visoka ulaganja u društveni standard

Za zadržavanje mladih obitelji u rodnome gradu osobito je važan adekvatan društveni standard. Upravo to je segment kojemu Grad Ivanec posvećuje veliku pažnju te ga potiče povećanim izdvajanjima u kulturu, sport i rekreaciju.

>> Suradnja Grada Ivanca i Varaždinske županije: Grade se dva igrališta za odbojku na pijesku

To će do izražaja doći upravo ove godine, kada predstoji otvaranje skate i biciklističkog parka s teretanom na otvorenom, novog smještajnog objekta sa svlačionicama i tuševima na stadionu NK Ivančice te početkom istovjetnih radova na zgradi NK Mladost Margečan. Također, predstoji i dovršetak dvaju novih igrališta za odbojku u pijesku, slijedi gradnja tribina i kombiniranog sportskog igrališta na SRC-u Lančić te izrada projektne dokumentacije za Sportski centar Ivanec.

>> Završeni radovi na gradnji i uređenju skate i biciklističkog parka u Ivancu

Radi se i na kulturno-turističkim projektima. Do polovice ove godine bit će otvoren i novi Centar za posjetitelje u gradskom parku (radovi u završnoj fazi), TIC-a u Muzeju planinarstva, očekuje se početak radova na uređenju Arheološkog parka, a brojnim programima poboljšava se kulturni i zabavni život u Ivancu.

„Vjetar u jedra“ mladima Grad Ivanec daje i cijelim nizom drugih indirektnih potpora i beneficija. Sve one su djelić mozaika, ističu u gradskoj upravi Ivanec, kojima se Ivanec nastavlja graditi kao grad po mjeri građana i mjesto ugodnog i sigurnog života svih generacija.