U Varaždinu održana međunarodna konferencija Automatizacija i robotika za zelenu proizvodnju

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
U Varaždinu održana međunarodna konferencija Automatizacija i robotika za zelenu proizvodnju Foto: HGK Varaždin

Proizvodnja je temeljni stup moderne ekonomije, a snažni iskoraci prema uvođenju Industrije 4.0 u industrijsku proizvodnju neophodni. Kakva je strategija digitalne transformacije hrvatske industrije i društva potrebna, koje projekte provodi istraživačka zajednica i kako ih primijeniti u tvrtke govorili su u petak, 27. travnja u Varaždinu sudionici međunarodne konferencije "Automatizacija i robotika za zelenu proizvodnju".

Cilj konferencije bio je poticanje suradnje između javnog i privatnog sektora u razvoju zajedničkih inicijativa i partnerstva ili zajedničkih demonstracijskih projekata u automatizaciji i robotici za zelenu proizvodnju. Na konferenciji su sudjelovali poduzetnici, predstavnici industrije, predstavnici sveučilišta, istraživačkih i tehnoloških organizacija iz Hrvatske, Slovenije, Belgije i Španjolske.

U okviru projekta Greenomed, sufinanciranog iz programa Interreg Mediteran, HGK - Županijska komora Varaždin priprema ogledni demo-centar za zelene proizvodne inovacije koji će umrežen sa sličnim europskim centrima raditi na europskim inovacijskim lancima dodanih vrijednosti. Kako se hrvatske tvrtke i istraživački timovi mogu uključiti u postojeće centre koji zajednički djeluju unutar Vanguard inicijative, govorio je Jordi Romero iz tehnološkog centra EURECAT iz Barcelone. On je također detaljno predstavio rad jednog uspješnog demo-centra koji je bavi naprednim tehnologijama održivih površina i materijala za funkcionalne polimere.

HGK_Varazdin_-_Greenomed_Jordi_Romero.jpg

Prof. dr. sc. Nedeljko Štefanić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, uspoređujući nisku produktivnost prerađivačke industrije Hrvatske sa susjednim zemljama EU, izložio je dualnu strategiju i ciljeve Lean i digitalne transformacije industrije do 2020. godine.

HGK_Varazdin_-_Greenomed_prof_Nedeljko_Stefanic.jpg

Nekoliko projekata Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu kao primjera dobre prakse automatizacije i digitalizacije industrije predstavio je prof. dr. sc. Stjepan Bogdan. EC-SAFEMOBIL je projekt sigurnih mobilnih bežičnih industrijskih sustava za široku primjenu u skladištima i tvorničkim halama, SafeLog je projekt integriranog sigurnosnog koncepta uporabe mobilnih robota u okruženju u kojem ljudi i roboti blisko surađuju, te Endorse i FlexPick kao uspješni projekti primjera efikasne upotrebe robota u radnom okruženju.

HGK_Varazdin_-_Greenomed_prof_Stjepan__Bogdan.jpg

Partneri u projektu Greenomed, HGK –Županijska komora Varaždin i Klaster Inteligentna energija, upoznali su sudionike s aktivnostima projekta i pozvali ih da sudjeluju u radu budućeg hrvatskog inovacijskog demo-centra specijaliziranog za pružanje novih inovativnih usluga za proizvodnju, a koji će također omogućavati njihovo povezivanje s europskim dobavljačima tehnologija i istraživačkim centrima i tvrtkama koji su lideri u pojedinim recentnim tehnologijama.

Konferencija je suorganizirana od strane Watify inicijative Europske komisije za modernizaciju industrije, te su se nakon konferencije održali bilateralni poslovni razgovori.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.