Nenad Bakić i Zoran Košćec dokapitalizirali su Varteks, što svježim novcem, što prebijanjem potraživanja

vv / eclectica | 13.3.2018. u 00:53h | Objavljeno u Aktualno

Središnje klirinško depozitarno društvo, gotovo dva mjeseca nakon njezine uspješne provedbe,  objavilo je u ponedjeljak tko je sudjelovao u dokapitalizaciji Varteksa, odnosno tko je kupio i koliko dionica nove serije izdane od strane najveće domaće tekstilne industrije, barem prema broju zaposlenika. Kao što smo već i najavljivali, riječ je o dva ulagača: dosadašnjem najvećem pojedinačnom dioničaru Varteksa Nenadu Bakiću, koji uz 377.759 redovnih dionica VART-R-1 (17 posto od ukupnog broja) sada ima i 1.539.644 dionica VART-R-2 (81,64 posto od njihovog ukupnog broja), te predsjedniku uprave Varteksa Zornu Košćecu, koji uz 82.147 dionica VART-R-1 (3,7 posto) sad ima i 346.235 dionica VART-R-2 (18,36 posto od ukupnog broja dionica nove serije).

Od 18,8 milijun kuna osiguranih u dokapitlizaciji, 5.427.700 kn čini ulaganje prava potraživanja, a iznos od 13.431.090 kn ulaganje u novcu. Dok je do dionica u dokapitalizaciji Košćec  došao uglavnom prebijanjem potraživanja koje je imao prema Varteksu s osnova pozajmica, Bakić je uložio i svjež novac, zahvaljujući čemu sad ima 48,2% dionica obje serije, odnosno 50,5%, ako se izuzmu trezorske, odnosno s povezanim osobama oko 51%.

-To zasigurno nije situacija u kojoj sam se želio naći (još jedna briga na vratu, uz veliki financijski angažman), ali što je – tu je, probajmo to pretvoriti u priliku, navodi Bakić na svom blogu Eclectica, objašnjavajući zašto je i kako došlo do toga.


-Zašto sam sudjelovao s tolikim iznosom u dokapitalizaciji? Varteks je godinama poslovao jako loše. Nakon predstečajne nagodbe ostao je bez obrtnog kapitala i zaostao u restrukturiranju, i poslovao duže vrijeme jako loše, naglašava.

Posebno ukazuje na značajan pad prihoda, uz kumulativni gubitak od 91 mil. kn, tijekom četiri godine.

-Kao najveći dioničar cijelo vrijeme sam bio pasivan – iako sam u nekom trenutku i daleko prešao ono što bi se od ikojeg dioničara očekivalo, posudio (beskamatno) novce kako bi se mogle isplatiti plaće – smatrajući da ima dovoljno zalihe u bilanci da će uprava uspjeti financijski restrukturirati kompaniju. Kad je situacija već postala ‘gusta’, pojavio se investicijski ‘rescue’ fond Valtegra, ovdje, sa željom dokapitalizacije, što se činilo kao odlična varijanta za Varteks. Međutim, kako se to na koncu nije dogodilo, Varteks je došao baš do samog ruba i, barem koliko se meni čini, u zadnji trenutak pokrenuo novu dokapitalizaciju – situacija je već bila takva da nije bilo ni dovoljno robe u dućanima, upozorava.

Značajno olakšavajuća okolnost, kako dodaje Bakić, bila je izjava uprave o dogovoru s bankama o restrukturiranju duga. Slijedila je i prezentacija uprave o (ugrubo) svrsi i situaciji. Sam sam najavio sudjelovanje i pozvao druge investitore; međutim, situacija na tržištu kapitala je takva da se baš nešto i nije moglo očekivati (kako se i pokazalo), a ja sam uplatio toliko koliko je bio potrebno da dokapitalizacije prođe, kako bismo se osigurali (jer je društvo bilo zaista na rubu). Jako je dobro da je u dokapitalizaciji sudjelovao i predsjednik uprave, koji je uglavnom pretvorio svoja potraživanja, što je isto vrlo, vrlo neuobičajeno da predsjednik uprave toliko riskira da kreditira društvo koje vodi, a što je vjerujem odličan pokazatelj vjere u društvo i motivacije, ocjenjuje Bakić.

Odmah nakon provedene dokapitalizacije, kako naglašava, NO nije gubio vrijeme i započeo je promjene od samog vrha, imenovanjem nove uprave.

-U Varteksu su zaista potrebne velike promjene (koje je na Glavnoj skupštini najavio Predsjednik uprave) i mislim da je sjajno da se počinje od vrha. U ovoj situaciji Varteks ima ‘goriva’ za 6-9 mjeseci da pokaže da je sposoban napraviti zaokret, ali za početak je spašen (možda je bio u najtežoj situaciji ikada), a time i radna mjesta u njemu. Tekstilna industrija je poznata po niskim plaćama, i zasigurno će Varteks nakon ozdravljenja pokušavati i bolje plaćati radnike, no najprije treba izbjeći propast i spasiti društvo i radna mjesta – ali vjerujem da smo na pravom putu. Nakon tog perioda stabilizacije za cijeli preokret će nam trebati još nekoliko mil. eura, ali nadam se da će se banke već i ranije uvjeriti da je Varteks ‘bankabilan’, te ćemo taj dodatni kapital moći privući i na taj način. Varteks ove godine slavi 100 godina postojanja, a uvjeren sam da će do jeseni poslovanje dovoljno živnuti da to možemo dostojanstveno proslaviti i ući u novih 100 godina. Legendarna Varteksova kvaliteta još je na glasu u mnogim krugovima, a u međuvremenu za koji dan svratite u dućane pogledati proljetnu kolekciju, piše Bakić te poziva sve dionike na suradnju u dobroj vjeri kako „bi zajedno ovo napravili prijelomnom godinom za Varteks“!
.