FOTO Obrtnička komora Varaždinske županije slavi 25 godina rada: "Bez sloge ne bi bilo obrtništva" Foto: Krešimir Đurić

FOTO Obrtnička komora Varaždinske županije slavi 25 godina rada: "Bez sloge ne bi bilo obrtništva"

IHR/Varaždinske vijesti | 31.1.2020. u 21:00h | Objavljeno u Aktualno

- Iza nas je četvrt stoljeća djelovanja Obrtničke komore, poprilično velika brojka u životu čovjeka, no to je tek djelić vremena duge povijesti i tradicije obrtništva na ovom prostoru. Povijest je pokazala kako snaga obrtništva čini organizirano zajedništvo, međusobno podupiranje, snaženje i borba za zajedničke interese. Upravo na tom tragu organizirano obrtništvo u cjelokupnom ustroju na početku 21. stoljeću ima obvezu i odgovornost odgovoriti svim zahtjevima vremena. U djelovanju Obrtničke komore Varaždinske županije zato je u velikoj mjeri stavljen naglasak na obrazovanje i edukaciju, prije svega na podizanje svjesnosti o potrebi obrazovanja za obrtnička zanimanja i njegove važnosti u gospodarstvu, afirmiranju tih zanimanja kod mladih, stjecanju kompetencija i spremnosti uključivanja u gospodarske tokove. Isto tako, naglašava se važnost i cjeloživotnog obrazovanja obrtnika, dostupnost potrebnih informacija i znanja, kao i njihova primjena. Svim tim zadaćama i izazovima nastojimo odgovoriti i odajemo priznanje generacijama obrtnika koji su stvarali i bili stup razvoja. Okrećemo se budućnosti, ali krećemo trajno utabanim stazama postojanog obrtništva. Važno nam je zajedništvo, suradnja i podrška svih vas. Zato danas zahvaljujem svima vama, svim institucijama i školama Varaždinske županije i mojim kolegama i kolegicama - istaknuo je Mario Milak, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije na današnjoj proslavi velikog jubileja: 25. godina rada Obrtničke komore Varaždinske županije.

Na proslavi su bili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i njegova pomoćnica Ana Mandac, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj, NJ. E. Vojislav Šuc, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore Violeta Jelić, predstavnici Ministarstva turizma, počasni doživotni predsjednik Hrvatske obrtničke komore Stjepan Šafran i predsjednici Obrtničkih komora iz Zagreba, Siska, Slavonskog Broda, Koprivnice, Krapine, Čakovce, predsjednici Udruženja obrtnika, ravnatelji škola i brojni drugi uzvanici. 

Obrtnicima je na velikom jubileju čestitao i predsjednik Hrvatske obrtničke komore koji se zahvalio svima koji su radili za obrtništvo.

- Čestitam vam na 25 godina rada, truda i kucanja na vrata za opće dobro. Hvala svima koji su prije nas radili za obrtništvo, koji su stavljali svoj posao da bi radili za sve nas. To je ono što krasi obrtništvo jer bez te sloge i htijenja da pomognemo jedni drugima ne bismo mogli opstati - istaknuo je Ranogajec, dok je varaždinski gradonačelnik Čehok podsjetio na dugu tradiciju obrtništva u Varaždinu.

- Varaždin je grad obrtnika, duge obrtničke i cehovske tradicije i to je jedna odrednica koja je jača od onoga što se povezuje s Varaždinom, a to je kultura i ornamentika. Nje ne bi bilo da obrtnici i cehovi nisu stvorili suvremeni građanski Varaždin. Sve što mi danas u Varaždinu možemo nazvati institucijama građanskog društva stvorili su naši obrtnici, od kazališta, za koje su se zadužili tri puta, pjevačkog društva, Glazbene škole, zborova, vatrogasaca, dakle svih institucija koje je Varaždin među prvima u Hrvatskoj osnovao. To samo potvrđuje da su obrtnici utkani u cijelu povijest Varaždina. No, ne treba govoriti u prošlosti. Važno je istaknuti da su se obrtnici održali i da su najžilaviji dio našega gospodarstva jer su se u recesiji uspjeli izvući i stati na noge. To se vidi po tome da u zadnje dvije godine ponovno raste broj obrta. Obrtništvo i dalje živi s Varaždinom i nemamo razloga brinuti se za budućnost - istaknuo je varaždinski gradonačelnik. 

U sklopu svečanosti potpisana je povelja prijateljstva s obrtničkom komorom iz Maribora, a dodijeljena su priznanja i zahvalnice obrtnicima. Kako je bilo na proslavi velikog jubileja pogledajte u fotogaleriji Krešimira Đurića.