Počela provedba Programa zaštite divljači na području Grada Lepoglave

MGA/VV | 8.3.2020. u 10:40h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Lepoglava među prvim je jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj koja je donijela te prije brojnih drugih krenula u provedbu Programa zaštite divljači.

Početak provedbe Programa započeo je sklapanjem ugovora o njegovoj provedbi između Grada Lepoglave i Lovačke udruge Srnjak – Ravna gora kojoj su dodijeljeni poslovi provedbe navedenog programa za područje Grada Lepoglave.

Ugovor su 5. ožujka potpisali gradonačelnik Marijan Škvarić i predsjednik Lovačke udruge Srnjak-Ravna gora Miroslav Maček. Time je počeo teći godinu dana dug period (do 31. ožujka 2021. do kada traje lovna godina) u kojem će Lovačka udruga Srnjak provoditi Program zaštite divljači na području Grada Lepoglave u skladu sa zakonom, pravilnicima i pravilima struke te zbrinjavati odstrijeljenu ili na drugi način ulovljenu divljač. Troškove provedbe Programa s 10.000 kuna pokrit će Grad Lepoglava.

- Izuzetno je važno što smo, ne samo donijeli već i krenuli s provedbom Programa zaštite divljači na području Grada Lepoglave. Naime, svjedoci smo sve češćeg ulaska divljači u naseljena područja. Uz strah, nelagodu i opasnost koju predstavlja za građane ta divljač radi veliku štetu u poljoprivredi i voćarstvu. Upravo ćemo provedbom Programa zaštite divljači, savjesno i u skladu s pravilima struke, u najkraćim mogućim rokovima, pridržavajući se pri tom odredbi Zakona o lovstvu kao i svih relevantnih pravilnika koji proizlaze iz tog Zakona i ostalih zakonskih i podzakonskih odredbi, utjecati na smanjenje broja divljači koja ulazi u naselja te tako smanjiti štetu koju pri tom ta divljač čini – istaknuo je gradonačelnik Škvarić dodajući da je Grad Lepoglava i dosadašnjim aktivnostima djelovao u tom smjeru.

Naime, već ranije Grad je financirao nabavku osam hranilica koje su lovci iz gradskih lovačkih društava postavili na područjima gdje divljač prirodno obitava kako bi je hraneći tamo i zadržali. Pored toga, Grad redovito unazad nekoliko godina donira repelente za sprječavanje ulaska divljači u poljoprivredne nasade i usjeve, a redovito se na cijelom gradskom području provodi deratizacija.

- Vjerujem da ćemo provedbom Programa zaštite divljači, koji smo spremni provesti, smanjiti broj divljači koja ulazi u naselja. Redukciju divljači prvenstveno ćemo provoditi hvatanjem divljači i njenim izmještanjem, a tek u krajnjem slučaju odstrelom – poručio je predsjednik Lovačke udruge Srnjak – Ravna gora Miroslav Maček koji je ugovor potpisao u pratnji potpredsjednika Udruge Predraga Mačeka.

Redukcija divljači provodit će se u skladu s pratećim Protokolom za postupanje kojim se nadležnim za prikupljanje informacija odnosno dojava o problematičnim situacijama s divljači na gradskom području određuju stručne službe Grada Lepoglave kojima građani mogu prijaviti problematične situacije s divljači i to koristeći mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonskim pozivom na broj 042/770-413 odnosno 099/2770-413.