"Vinica se užurbano razvija, zaslužuje biti najljepša općina u Hrvatskoj!" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

"Vinica se užurbano razvija, zaslužuje biti najljepša općina u Hrvatskoj!"

VV | 25.4.2024. u 19:29h | Objavljeno u Našim krajem

Otvorenje Sportskog centra Vinica, završena aglomeracija i uređene ulice, dogradnja vrtića u Vinici te završetak obnove dvorca Opeka samo su neki od projekata koji su uspješno realizirani, odnosno čiji se dovršetak očekuje u ovoj godini. Bio je to povod za razgovor s dr. sc. Branimirom Štimcem, prof. načelnikom ove općine u kojoj je ovaj tjedan biti u znaku proslave Dana općine, koji se slavi uz blagdan sv. Marka, zaštitnika Općine Vinica.

- "Vinkajček 2024." napunio dvoranu zgrade Općine Vinica: pjevalo se i glumilo - na kajkavskom

- FOTO Nema čega nije bilo na Markovom sajmu i kvizu znanja u Osnovnoj školi Vinica

- Ne propustite bogat program Dana općine Vinica, stižu Cure iz centra i - Jole

- Idete na koncert 'Cura iz Centra' u Gornje Ladanje? Osvojite litru i vodu!

Skok u odnosu na 2018.

S početkom godine došla je jedna dobra vijest: Općina Vinica ušla u viši rang iznadprosječno razvijenih općina u Hrvatskoj?

Prema novoj Odluci Vlade o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti, naša općina je napredovala u odnosu na prethodni izračun indeksa 2018. godine te spada u šest najrazvijenijih općina. To ne iznenađuje jer naša općina je u posljednje tri godine dosegla značajan gospodarski rast i razvoj. Ulazak u petu, višu skupinu iznadprosječno razvijenih općina u Hrvatskoj rezultat je truda, zalaganja i povlačenja sredstava iz fondova koje je Općina proteklih godina realizirala i koje provodi, a time nam se otvaraju nove prilike i mogućnosti. Naš trud i rad potvrđuje i petica iz transparentnosti proračuna. Iznimno me to veseli i to je još jedan pokazatelj dobrog i sustavnog vođenja općine, ali i poticaj da nastavimo dalje, još bolje i više. Na sve to smo izrazito ponosni jer tako nastojimo stvoriti povoljno okruženje za kvalitetan život u ovom našem kraju, a našu općinu učiniti dostupnom i poželjnom za svakog.

Na području općine realizirani su brojni projekti, među kojima je i Sportski centar Vinica koji je otvorio Zlatko Dalić?

Sportskim centrom Vinica, kojeg će koristiti učenici u nastavi tjelesne i zdravstvene kulture, vrtićarci, klubovi NK Vinica, KK Vinica, KK Opeka i OK Vinica, ali i brojni naši mladi sportaši i rekreativci, dobili smo odličnu sportsku infrastrukturu. U realizaciji ovog projekta pomoglo nam je Ministarstvo sporta i turizma koje je osiguralo sredstva za izradu projekta, u sklopu kojeg smo na prostoru koji se nalazi uz nogometne terene NK Vinica uredili igralište s umjetnom travom za mali nogomet, dva terena za badminton, odbojkaško igralište na pijesku te košarkaško igralište. Izuzetno sam sretan i veoma ponosan što ulažemo velika i značajna sredstva u razvoj sporta i rekreacije u našoj općini. No tu ne stajemo. Pred nama je projekt izgradnje pješačko-biciklističkog prometnog poligona u krugu Sportskog centra Vinica, čija je vrijednost gotovo 70.000 eura. Kako bismo ostvarili ovaj projekt pozivam i poduzetnike s područja naše općine da nam svojom donacijom pomognu u realizaciji ovog projekta.

vinica-sportski-centar-17.jpg

Završena je i aglomeracije, uređene su brojne ulice, ali i sanirana klizišta?

Ako pogledamo samo godinu dana unatrag, općina Vinica danas je neprepoznatljiva. Nigdje više nema prašine, sve je asfaltirano, a ove godine očekujemo i priključak na sustav aglomeracije. Uredili smo Zelendvorsku ulicu, nogostup u Ulici Stjepana Radića u Gornjem Ladanju te sanirali klizište u naselju Vinica Breg. Uredili smo i put prema našoj župnoj crkvi, a na području općine postavljena je LED rasvjeta. Od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dodijeljeno nam je i 10.500 eura. Zahvaljujući tim sredstvima opremili smo općinu s 20 koševa za smeće te 22 klupe, čime doprinosimo očuvanju prirode i okoliša u našoj općini.

Jedan od najvećih projekata je uspostava Regionalnog centra u poljoprivredi i obnova dvorca Opeka, koja je pri samom završetku?

Srednja škola Arboretum Opeka Marčan imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u poljoprivredi 2018. godine, a provedbom ovog projekta uspostavljeni su programski i kadrovski uvjeti kako bi se unaprijedile mogućnosti za učenje temeljene na radu učenika i odraslih polaznika programa strukovnog obrazovanja u području poljoprivrede. Škola danas predstavlja jednu od najmodernijih škola u ovoj regiji i možemo reći da je prozor u EU jer učenici ove škole, koju sam i sam polazio, ali i u njoj radio te sudjelovao u brojnim Erasmus projektima, odrađuju praksu u brojnim zemljama EU. Općina sa školom ima izuzetno dobru suradnju. Učenici uređuju cvjetne gredice na području naše općine, a potpisan je i ugovor o suradnji. Tu je i naš dvorac Opeka, koji će nakon 350 godina zasjati u punom sjaju. U siječnju je gradilište posjetio i premijer Andrej Plenković s kojim sam obišao dvorac, a koji je izuzetno zadovoljan obnovom i radovima. Dolazak premijera u našu općinu garancija je da će se obnova dvorca Opeka napokon završiti te da uskoro možemo očekivati njegovo otvaranje.

afaaaa.jpg

Vrtić na ponos naše općine

Među projektima koji su u planu je i dogradnja Dječjeg vrtića Vinica, koji već ima izuzetno visoke standarde?

Kako bismo bili općina privlačna za mlade obitelji, u kojoj će ostati, graditi svoj život, stvarati obitelji, ali i doseljavati se, potrebna nam je i adekvatna infrastruktura gdje će naši najmlađi mještani imati najbolje uvjete za odgoj i obrazovanje. Pred nama je projekt dogradnje i opremanja vrtića jer trenutni kapaciteti nisu dovoljni za sve zainteresirane. U planu je povećati kapacitete za 64 djece, čime će se stvoriti uvjeti za odvijanje programa na moderan i kvalitetan način, prema pedagoškim standardima. Od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade za poboljšanje materijalnih uvjeta u Dječjem vrtiću Vinica dodijeljeno nam je 21.828,92 eura. Dobiveni iznos iskoristit ćemo za nabavu novih igrala, a postavit će se i adekvatne podloge koje će smanjiti rizik od ozljeda. Uz ulaganja u vrtić svakako moram istaknuti i važnost edukacije djece, pogotovo važnost učenja plivanja. U našoj općini već treću godinu zaredom provodimo jedinstveni projekt “Vodeni vrtić” na Gradskim bazenima Varaždin, jer cilj nam je da svako dijete koje završi vrtić trebalo znati plivati. Radimo na stvaranju još kvalitetnijeg i poticajnog okruženja za djecu s visokim standardima, a da su ulaganja isplativa najbolje pokazuju i nagrade koje naš vrtić osvaja. Posebno sam ponosan što je Dječji vrtić Vinica osvojio visoko drugo mjesto na natječaju “Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj”, obrazovno-ekološkog projekta HRT-a.

70105-f710a3899b_L.jpg

Aktivne udruge, pomoć starijima

Općina vodi brigu i o najstarijim mještanima, za koje osigurava uskrsnice i božićnice, a nastavljen je i program “Zaželi”?

Umirovljenicima s područja Općine Vinica i ove smo godine povodom uskrsnih blagdana isplatili jednokratnu potporu u iznosu od 30 eura, a prigodnu pomoć osigurali smo i kroz isplatu božićnica u iznosu od 30 eura. Zadovoljstvo mi je što će se na području naše općine nastaviti provođenje pomoći za najstarije mještane. Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike donijelo je odluku o dodjeli 126.138.000 eura bespovratnih sredstava u okviru projekta “Zaželi - prevencija institucionalizacije”. Među odabranim projektima je i onaj Općine Bednja te Općine Vinica, kao partnera na projektu. Radi se o projektu “Zaželi - Potpora i podrška” za koji je Ministarstvo odobrilo maksimalan iznos prihvatljivih troškova, odnosno 561.000 eura. Projekt će se provoditi tri godine, odnosno 36 mjeseci u sklopu kojeg će se zaposliti dvije gerontodomaćice koje će svakodnevno podizati kvalitetu života korisnika projekta.

Dobra je i suradnja s udrugama na području općine Vinica, čiji rad potpomažete?

Izrazito sam ponosan na sve naše udruge koje sudjeluju u provođenju brojnih manifestacija na području općine, čiji članovi ulažu svoje vrijeme, znanje i sposobnosti kako bi unaprijedili našu općinu. Svim našim udrugama pružamo administrativnu podršku te pratimo u njihovom radu, a u prošloj godini njihov rad poduprli smo s 35.632 eura. Na našu podršku mogu računati i dalje. Veseli me i što se i brojni naši mještani rado uključuju u razne akcije koje provodimo na području općine, pa su tako sudjelovali u proljetnom čišćenju općine, a sudjeluju i u manifestaciji “Advent u Vinici” koja je prošle godine održana drugi put, i koja je postala prepoznatljiva na sjeveru Hrvatske. Svi oni tako pridonose našem cilju, a to je da postanemo najljepša općina u Hrvatskoj. 

NAŠA BUDUĆNOST Uvijek s ponosom ističete uspjehe djece i učenika na brojnim natjecanjima? Djeca i učenici osnovne i srednje škole ostvaruju iznimne rezultate na međuopćinskim, županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Samo na državnim prvenstvima u prošloj školskoj godini naši učenici osvojili su sedam medalja, a na međunarodnom natjecanju iz tehničke kulture sa svojom autom “ŠČ” treće mjesto u Sloveniji. Naša osnovna škola osvojila je i Oskar znanja - učenica Sara Spevan, kojoj sam mentor, predstavljala je Hrvatsku na prvenstvu Europe u natjecanju “Sigurno u prometu”, što je rezultat višegodišnjeg projekta “Želim voziti bicikl”, koji se provodi u OŠ Vinica. Naši učenici sudjelovali su na sportskim igrama učenika u Krapini, Dječji vrtić Vinica ekipno je osvojio prvo mjesto na 11. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića u Ivancu, a naši osnovnoškolci pobjednici su Međuopćinskog nogometnog turnira. Naš Gimnastički klub ostvario je izvrsne rezultate na Otvorenom prvenstvu Čakovca, ali i nedavno na Otvorenom prvenstvu Sračinca u gimnastici. Stoga su ulaganja u djecu i mlade itekako isplativa? Svaki euro koji je uložen u obrazovanje višestruko se vraća, a to najbolje potvrđuju uspjesi naših mladih. Samo u prošloj godini iz proračuna općine izdvojili smo 59.063 eura za obrazovanje. Sufinancirali smo dogradnju škole u 2022. godini s 12.825,08 eura, financijski podupiremo Pokret znanosti mladima, ulažemo u opremu kroz kupnju didaktičkih sredstava. Uz nagrade našim najuspješnijim učenicima sufinanciramo produženi boravak, autobusni prijevoz srednjoškolaca, a uspješne učenike nagrađujemo, pa sam se tako i sam odrekao nagrade u korist najmanjih sportaša Dječjeg vrtića Vinica. Svim našim mladima želim zahvaliti na svemu što su postigli jer su oni motivacija svojoj, a i ostalim generacijama. Kao odličan učenik i vrhunski sportaš često sam se natjecao i postizao svjetske rezultate, a sada me izrazito veseli da kao nastavnik i mentor, pogotovo u svojstvu načelnika, imam mogućnost razvijati potencijale djece i učenika u svojoj sredini.