Širokopojasni pristup internetu uskoro u općinama Vidovec, Gornji Kneginec, Sveti Ilija i Beretinec Foto: Pexels/ilustracija

Širokopojasni pristup internetu uskoro u općinama Vidovec, Gornji Kneginec, Sveti Ilija i Beretinec

Varaždinske vijesti | 25.4.2024. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem

Optix infrastructure će izgraditi širokopojasnu infrastrukturu u projektnom području Vidovec

Općine Vidovec, Gornji Kneginec, Sveti Ilija i Beretinec dobit će vrhunsku infrastrukturu širokopojasnog pristupa zahvaljujući ulaganju tvrtke Optix infrastructure d.o.o. i sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

Poručili su to iz Općine Vidovec, dodajući da je Optix potpisao ugovore o sufinanciranju 17 projekata po provedenom natječaju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za dodjelu bespovratnih sredstava iz NPOO-a za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na područjima gdje nema dovoljno komercijalnog interesa za ulaganja. Ukupna vrijednost projekta je veća od 200 milijuna eura.

Među spomenutim projektima je i projekt razvoja širokopojasnog interneta (PRŠI) Vidovec koji obuhvaća 7.113 potencijalnih korisnika u "bijelim područjima" u općinama Vidovec, Gornji Kneginec, Sveti Ilija i Beretinec.

Projekt će se sufinancirati sredstvima iz NPOO u iznosu od 2.047.082,80 EUR.

- OPTIX infrastructure d.o.o. (www.optix.hr) tvrtka je u vlasništvu Meridiam-a (www.meridiam.com), francuskog investicijskog fonda s globalnom prisutnošću specijaliziranog za razvoj, financiranje i dugoročno upravljanje održivom javnom infrastrukturom. Jedno od glavnih područja interesa Meridiam-a su kritične javne usluge, uključujući i svjetlovodne mreže. Ono što Meridiam izdvaja od ostalih investitora je njegova dugoročna predanost povezivanju zajednica kojima nisu dostupne odgovarajuće usluge - priopćili su iz Općine Vidovec.

Riječ je o najvećem greenfield telekomunikacijskom projektu povezivanja ruralnih područja Republike Hrvatske infrastrukturom brzog širokopojasnog pristupa internetu.

- Do sredine 2026. OPTIX će infrastrukturom brzog širokopojasnog pristupa internetu povezati više od 200.000 kućanstava na područjima gdje nije bilo komercijalnog interesa za ulaganja postojećih telekom operatera. Kućanstva i drugi korisnici će po izgradnji infrastrukture moći samostalno odabrati usluge telekomunikacijskog operatera kojeg žele koristiti, a sam OPTIX neće nuditi usluge u maloprodaji - pojasnili su iz Općine Vidovec.