Vidovečka "Škrinjica" unaprjeđuje rad s darovitom djecom

Varaždinske vijesti | 25.4.2024. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem

U Varaždinu je u petak, 19. travnja održana četvrta međunarodna tematska konferencija pod nazivom "Dobra praksa u radu s darovitima", koju su organizirali Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije i Varaždinska županija, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Konferencija je bila održana u hibridnom obliku, odnosno uživo u konferencijskoj dvorani Sportske dvorane Arena i putem Zoom platforme. Predavači na konferenciji bili su istaknuti stručnjaci iz područja rada s visokomotiviranom i motiviranom djecom i mladima, dolazeći iz Nizozemske, SAD-a, Mađarske i Hrvatske.

Osim što je pružila vrijedan uvid u najnovije prakse i metodologije rada s darovitima, konferencija je također bila prilika za promociju četvrte generacije polaznika programa usavršavanja za rad s darovitima RITHA Hrvatska. Na promociji je sudjelovalo 15 stručnjaka iz dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola koji će stečenom diplomom djelovati u svojim ustanovama u radu s darovitom djecom.

Ravnateljica vidovečkog Dječjeg vrtića Škrinjica, Vida Risek, također je bila među polaznicima programa usavršavanja za rad s darovitima RITHA Hrvatska.

- Dječji vrtić tako dobiva priliku unaprijediti svoje prakse u radu s visokomotiviranom djecom. To može uključivati implementaciju diferenciranih pristupa učenju i stimuliranju djece koja pokazuju iznimne talente ili sposobnosti. Također, vrtić može razviti strategije za prepoznavanje darovitosti među djecom u ranom djetinjstvu te osmisliti programe koji potiču njihov daljnji razvoj i rast dok povezivanje s Europskim točkama za darovite može omogućiti vrtiću pristup dodatnim resursima, znanju i podršci iz šire mreže stručnjaka i institucija koje se bave darovitošću - ističu iz Općine Vidovec.