FOTO Svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavljen Dan općine Trnovec Bartolovečki Foto: Krešimir Đurić

FOTO Svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavljen Dan općine Trnovec Bartolovečki

Varaždinske vijesti | 24.4.2024. u 19:37h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon bogatog programa povodom Dana općine Trnovec Bartolovečki, danas je održan najsvečaniji dio programa - svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Općinskog vijeća Dalibor Jurak koji je istaknuo kako je prije 31 godinu održana prva konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća te da se od tada, kroz zajednički napor lokalne vlasti i svih mještana, nekadašnja ruralna sredina transformirala u mjesto u kojem je ugodno živjeti, raditi i osnivati obitelj.

dan_opcine_trnovec_bartolovecki_svecana_sjednica_24042024_45.JPG

– Ispred nas je mnoštvo izazova, a naše je Općinsko vijeće odlučno u naporima za stvaranje još bolje budućnosti. Moramo uložiti dodatne napore kako bismo zadovoljili potrebe svih naših sugrađana, od najmlađih do najstarijih – poručio je Jurak, dodavši kako je ključno pronaći zajednički jezik i surađivati. Dodao je kako Općina njeguje dobru suradnju s Varaždinskom županijom te Vladom Republike Hrvatske.

Potom su svi prisutni imali priliku u video prezentaciji pogledati što je sve od većih kapitalnih projekata realizirano u 2023. godini, nakon čega se prigodnim riječima obratila načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković.

dan_opcine_trnovec_bartolovecki_svecana_sjednica_24042024_46.JPG

Načelnica je sve srdačno pozdravila te istaknula kako su u proteklih godinu dana ulagali u unapređenje kvalitete življenja u općini, od ulaganja u nove ceste i javnu rasvjetu do ulaganja u obrazovnu i sportsku infrastrukturu, uređeni su objekti javne namjene, brinuli su o zaštiti okoliša, postavljena su dječja igrališta, a uvođenjem optike dodatno je modernizirana općina.

– Oni koji žive u našoj Općini vide sve promjene koje naša općina doživljava, a prilikom sastavljanja proračuna posebna pažnja se pridaje projektima koji su u skladu sa željama naših mještana – rekla je načelnica Vitković pa istaknula nekoliko novih projekata i one koji su u tijeku.

dan_opcine_trnovec_bartolovecki_svecana_sjednica_24042024_17.JPG

Tako se priprema natječaj za modernizaciju javne rasvjete na području cijele općine, kao i natječaj za sanaciju još dviju prometnica na području općine te za sanaciju parkirališnog prostora ispred mjesnog groblja Bartolovec. Nakon Trnovca Bartolovečkog, nastavljen je projekt uvođenja optičke mreže i za ostala naselja, a u tijeku su pripremni radovi na postavljanju asfaltnog sloja u naselju Štefanec Marof. Ujedno se izvode i radovi na zamjeni dotrajalih vodovodnih cijevi u Bartolovečkoj ulici, a u tijeku su i manji projekti, no ne i manje važni za mještane.

Načelnica se posebno osvrnula i na kapitalni projekt - izgradnju novog dječjeg vrtića kapaciteta 200 djece, za koji je već izrađena projektna dokumentacija i ishođena je građevinska dozvola, a u tijeku je proces nabave za izvođenje građevinskih radova.

dan_opcine_trnovec_bartolovecki_svecana_sjednica_24042024_39.JPG

– Općina Trnovec Bartolovečki ima u proteklih pet godina pozitivan trend u broju novorođenih, a u prva tri mjeseca ove godine imamo 21 novorođeno dijete, što nam daje vjetar u leđa da smo dobro odlučili da idemo u gradnju novog dječjeg vrtića. Na natječaju NPOO-a odobrena su nam sredstva u iznosu 1.146.000 eura, ali to nam je dovoljno samo za pokriće PDV-a za troškove gradnje – rekla je načelnica te pozvala Vladu, nadležna ministarstva i Varaždinsku županiju za razumijevanje i dodatna financijska sredstva neophodna za izgradnju i opremanja novog dječjeg vrtića.

Ujedno se osvrnula i na odluku Vlade o zbrinjavanju baliranog otpada i s područja općine Trnovec Bartolovečki, rekavši kako posebno zahvaljuju na toj odluci.

– Osim kapitalnih investicija, Općina Trnovec Bartolovečki vodi posebnu brigu i za programe javnih potreba, a slobodno možemo reći da smo u samom vrhu Varaždinske županije po izdvajanju sredstava za Programe javnih potreba – rekla je Vitković te dodala kako su najvažnija financijska izdvajanja ona za predškolski odgoj, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje te za umirovljenike.

dan_opcine_trnovec_bartolovecki_svecana_sjednica_24042024_43.JPG

– Značajna financijska sredstva ulažemo u vatrogasnu zajednicu, u sportske udruge kao i ostale udruge civilnog društva, a realiziramo i programe pomoći malim gospodarskim subjektima i poljoprivrednim proizvođačima – kazala je načelnica te zahvalila odličnom timu ljudi u Jedinstvenom upravnom odjelu koji kroz projekte rade na uređenju i razvijanju općine, kao i svim članovima Općinskog vijeća koji svojim znanjem i iskustvom doprinose kreiranju odluka u cilju poboljšanja kvalitete svih mještana.

– Hrabrosti i volje imamo, radimo na novim projektima, a svu snagu usmjeravamo na to da Općina Trnovec Bartolovečki kroz sljedeće godine bude ne samo najveća Općina u Varaždinskoj županiji, već i najpoželjnija za život – poručila je načelnica za kraj te čestitala svim dobitnicima ovogodišnji priznanja i svima čestitala Dan općine.

Riječ gostiju

Uime prisutnih gradonačelnika i načelnika prigodnu čestitku povodom Dana Općine uputio je načelnik Općine Martijanec Branimir Nađ koji je rekao da Općina Trnovec Bartolovečki i ove godine može biti ponosna jer se može pohvaliti brojnim realiziranim projektima i uspjesima.

dan_opcine_trnovec_bartolovecki_svecana_sjednica_24042024_47.JPG

– Veliki broj realiziranih i manjih i većih infrastrukturnih projekata govori o tome da se u ovoj općini radi planski, smisleno, svrsishodno i sveobuhvatno. Nema toga što nije obuhvaćeno. U ovoj općini provode se i socijalne politike, pa možemo reći da nitko nije bio izostavljen ili zanemaren. Socijalni standard koji je ovdje postavljen na izrazito je visokom nivou – istaknuo je Nađ.

Prigodnu čestitku povodom Dana Općine uputio je i saborski zastupnik Predrag Štromar. Rekao je kako je Trnovec Bartolovečki varaždinska općina s najviše stanovnika i razvija se jako brzo te da samim time ima i velike potrebe.

– Načelnica Vitković odlično vodi općinu, sve ide u dobrom smjeru, ali i mi u Zagrebu trebamo rješavati probleme koje možemo. Riješili smo problem bala vrijednosti od nekoliko milijuna eura. Ono što nam je sada potrebno je rješavanje projekata u idućem razdoblju kao što je vrtić, i to je jedan od problema ovdje u općini Trnovec Bartolovečki – kazao je Štromar.

dan_opcine_trnovec_bartolovecki_svecana_sjednica_24042024_48.JPG

Župan Varaždinske županije te izaslanik Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića Anđelko Stričak u svom je obraćanju također čestitao Dan općine te se potom dotaknuo rješavanja baliranog otpada za koji je Vlada osigurala stopostotni iznos troška od 29 milijuna eura.

– Time je pokriven i trošak četiri općine, među kojima je i Općina Trnovec Bartolovečki, te je time ušteđen njezin izvorni godišnji proračun. Općina sredstva može usmjeriti na neke druge investicije, a jedna od važnijih ovdje je izgradnja novog vrtića – istaknuo je Stričak te dodao kako na području općine postoji pet DVD-ova, koji su svi osnovani 1923. godine.

dan_opcine_trnovec_bartolovecki_svecana_sjednica_24042024_50.JPG

Prije šest-sedam mjeseci imali su zajedničku proslavu, pa im je Stričak čestitao na toj lijepoj obljetnici i zatim nastavio:

– Na području općine postoje dvije škole kojima je osnivač Županija, u jednoj i drugoj smo doista poprilično puno toga investirali, sve ono što je bilo potrebno smo više-manje odradili ili je u tijeku provođenje projekta. Također, postoje i dvije udruge žena, KUD i cijeli niz sportskih udruga, pa možemo reći da se ova općina razvija u smjeru jednog lijepog, ugodnog mjesta ili gradića. Na tome im čestitam i naravno da će uvijek u svemu imati podršku Varaždinske županije – kazao je Stričak i dodao da je na jednoj kulturnoj manifestaciji i sam sudjelovao te se okušao u košnji, a to su Žetvene svečanosti.

Uz već spomenute uzvanike i goste, svečanoj sjednici prisustvovali su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač, vijećnica i vijećnici Županijske skupštine Varaždinske županije Anita Rep, Tin Jurak i Željko Šprem, gradonačelnica Grada Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić te brojni drugi.

dan_opcine_trnovec_bartolovecki_svecana_sjednica_24042024_32.JPG

Dodjela općinskih nagrada i zahvalnica

Kao što to obično biva, podijeljena su i općinska priznanja te nagrade, koje su nagrađenima uručili predsjednik Općinskog vijeća Dalibor Jurak i načelnica Općine Verica Vitković.

Tako su nagrade podijeljene najboljim učenicima osnovnih škola Trnovec i Šemovec - Mihaelu Horvatu iz OŠ Trnovec i Lovru Bogatiju iz OŠ Šemovec, koji su kao nagradu dobili prijenosno računalo i torbu.

dan_opcine_trnovec_bartolovecki_svecana_sjednica_24042024_53.JPG

Nagradu za ostvareni iznimni rezultat u području sporta dobila je reprezentativka Republike Hrvatske i državna prvakinja u latinoameričkim plesovima Stefani Hrman.

Nagradu za najbolju studenticu dobila je Leona Hrupek, nadarena redovna studentica na Medicinskom fakultetu u Rijeci, a nagradu je preuzela njena majka Daliborka Hrupek.

Zahvalnicu su dobili dobrovoljni darivatelji krvi, Andrija Foder koji je dobrovoljno darivao krv 135 puta, te Ivan Magić koji je krv darivao 128 puta.

Zahvalnicu je dobila i Udruga žena „Cvijet” iz Šemovca za 15-godišnji doprinos razvoju i promicanju ugleda i značaja Općine Trnovec Bartolovečki u području društvenog života očuvanjem i oživljavanjem izrade svih vrsta rukotvorina i tradicijskih predmeta, očuvanjem autohtonih djelatnosti te poticanju oživljavanja starih tradicijskih zanata kao kulturne baštine.

Zahvalnica je pripala i Kulturno umjetničkom društvu „Mak” Trnovec za 25-godišnji doprinos razvoju i promicanju ugleda i značaja Općine Trnovec Bartolovečki u području društvenog života unapređenjem, razvojem, očuvanjem, njegovanjem i razvijanjem kulturne i tradicijske baštine trnovečkog kraja, kao i zaštitom te očuvanjem tradicijskih materijalnih dobara.

dan_opcine_trnovec_bartolovecki_svecana_sjednica_24042024_59.JPG

Uime svih nagrađenih prigodno se obratio Miro Koren, predsjednik KUD-a „Mak” Trnovec, koji je zahvalio svima koji su prepoznali rad, trud i zalaganje nagrađenih.

U sklopu svečane sjednice nastupili su Tena Špoljarić, učenica 5. razreda OŠ Šemovec, članica pjevačkog zbora koji svake godine postiže zavidne rezultate na županijskoj i državnoj razini te uspješna stolnotenisačica u STK-u Drava Žabnik, zatim KUD „Mak” Trnovec i nagrađivana plesačica Stefani Hrman.

Više fotografija pogledajte u fotogaleriji u nastavku: