Koncert Zagrebačkog puhačkog ansambla u Atriju starog grada

Napisao/la: -

U okviru Ljeta u Varaždinu, u utorak, 28. lipnja u atriju Staroga grada nastupa Zagrebački puhački ansambl.

Ansambl je osnovan je 1991. godine, a čine ga ambiciozni i afirmirani glazbenici, obrazovani na više različitih visokoškolskih glazbenih ustanova, usavršavani u zemlji i u inozemstvu. Repertoar ansambla je vrlo širok, a obuhvaća skladbe mnogih stilova i razdoblja, s naglaskom na glazbi 20. stoljeća. Interpretacije ansambla krasi sklad kvinteta u cjelini, kao i osobnost te kvaliteta svakog pojedinog člana kao solista.

Ansambl je redovit gost brojnih domaćih glazbenih festivala među kojima su Večeri na Griču, Muzički biennale Zagreb, Festival sv. Marka, Ljetna scena Amadeo, Omiško ljeto, Pulski festival i dr. Surađuje s istaknutim glazbenicima kao što su Stephen Kovachevich, Anđelko Krpan, Ratko Vojtek, Višnja Mažuran, Ljubomir Gašparović, Ruben Dalibaltayan i dr. Uz brojne hrvatske gradove ansambl je gostovao u Austriji i Južnoj Americi. Snimio je tri nosača zvuka.

Flautist Dani Bošnjak diplomirao je i magistrirao flautu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu . Polazio je tečajeve Maxencea Larrieua i Karl-Bernharda Sebona. Bio je član orkestara opera Hrvatskih narodnih kazališta u Zagrebu i Splitu. Član je Hrvatskog baroknog ansambla. Od 1992. djeluje u Zagrebačkoj filharmoniji.

Oboist Branko Mihanović diplomirao je u Freiburgu u razredu Heinza Holligera. Nastupao je s mnogim orkestrima, a koncertirao u Europi i u SAD-u. Ostvario je mnoge snimke, te nekolicinu diskografskih izdanja. Profesor je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Godine 2005. imenovan je ravnateljem Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Klarinetist Danijel Martinović diplomirao je 1990. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Josipa Nochte. Tijekom studija primio je više nagrada i priznanja. Održao je velik broj solističkih koncerata u Hrvatskoj i u inozemstvu. Član je orkestra Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Kornist Bánk Harkay diplomirao je 1992. na Muzičkoj akademiju u Zagrebu u razredu Prerada Detičeka. Tijekom st udija su djelovao je na mnogim natjecanjima postižući zapažene rezultate. Usavršavao se i polazio poslijediplomski studij kod Hermanna Baummana (1993. - 1995.) u Essenu. Član je Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, a od 2006. docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Fagotist Žarko Perišić rođen je 1967. u Splitu. U Splitu završava osnovno i srednje glazbeno obrazovanje. Polaže prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagreb 1985. god., smjer fagot, u klasi prof. Marijana Kobetića. Po završetku studija nastavlja usavršavanje na Visokoj školi za glazbu Mozarteum u Salzburgu, postdiplomski studij u klasi prof. Milana Turkovića. Od 2004.godine djeluje kao docent na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu a od 2005. kao solo fagotist simfonijskog orkestra HRT-a. Neprekidno surađuje sa ansamblom ÖENM iz Salzburga, a član je i komornog okteta Hagen Festivala, kojeg vodi Lukas Hagen.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.