Promjena osobnog imena

Sara Lacko, mag.iur. | 29.8.2022. u 21:36h | Objavljeno u Pravni kutak

U Republici Hrvatskoj postoji poseban propis koji regulira postupak određivanja i promjene osobnog imena za hrvatske državljane. Prvenstveno, osobno ime ne sastoji se samo od imena, nego od imena i prezimena, a oni se mogu sastojati od više riječi.

Ako vam se ime ili prezime ili oboje sastoji od više riječi, dužni ste služiti se istim osobnim imenom u pravnom prometu. Ako osoba ima u matici rođenih upisano osobno ime koje se sastoji od više riječi, može izjavom odrediti s kojim će se riječima u osobnom imenu služiti u pravnom prometu. Gledajući statistiku, najveći broj podnesenih zahtjeva za promjenom osobnog imena odnosi se na promjenu prezimena, a tek nešto manji na promjenu imena.

Zahtjev za promjenu prezimena na prezime prije sklapanja braka ili sklapanja životnog partnerstva

Nakon razvoda braka bračni drug može imati želju vratiti svoje prezime koje je imao prije sklapanja braka, a najčešće je u našim krajevima riječ o vraćanju djevojačkog prezimena žene s obzirom da žene prilikom ulaska u bračnu zajednicu puno češće uzimaju muževo prezime, nego obrnuto.

Bračni drug koji je sklapanjem braka mijenjao prezime, u slučaju prestanka braka sukladno zakonu kojim se uređuju obiteljski odnosi, može u roku od godinu dana od dana prestanka braka vratiti prezime koje je imao prije sklapanja braka. Takva se izjava daje pred matičarom te se upisuje u maticu rođenih. Isto vrijedi i u slučaju prestanka životnog partnerstva ako je došlo do promjene prezimena uslijed sklapanja životnog partnerstva.

Kakav je postupak promjene osobnog imena?

Ako ste se odlučili promijeniti osobno ime, zasigurno vas zanima kakav je postupak pred vama. Podnositelj zahtjeva za promjenu osobnog imena dužan je priložiti uvjerenje suda da se protiv njega ne vodi kazneni postupak. Vaš će zahtjev za promjenom imena rješavati nadležno upravno tijelo županije odnosno Grada Zagreba prema prebivalištu podnositelja zahtjeva. Nadležno upravno tijelo dužno je u postupku promjene osobnog imena za podnositelja zahtjeva zatražiti dostavu uvjerenja o podacima iz kaznene evidencije.

Promjene osobnog imena koje su hrvatskim državljanima odobrene po propisima drugih država, a kojim se više ne služe jer su stekli novo osobno ime, upisuju se u maticu rođenih bez provođenja postupka promjene osobnog imena. Ukoliko pak namjeravate promijeniti osobno ime maloljetnom djetetu pred vama je nešto složeniji postupak u koji će se uključiti i nadležni centar za socijalnu skrb.

Postoje i izuzetci od prava na promjenu osobnog imena

Promjena osobnog imena neće se odobriti ako se predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral, odnosno ako predloženo osobno ime ne predstavlja osobno ime u smislu Zakona o osobnom imenu. Isto tako, promjenu osobnog imena nećete uspjeti ishoditi ako se protiv vas vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, a razlozi unošenja navedene zakonske odredbe u zakonski tekst su očigledni.

Rješavanje o promjeni osobnog imena

Rješenje o promjeni osobnog imena dostavlja se odmah po njegovoj izvršnosti nadležnom matičnom uredu radi upisa u maticu rođenih. Nakon izvršenog upisa promjene osobnog imena u matici rođenih, matičar je dužan dostaviti obavijest o promjeni osobnog imena tijelima koja vode evidencije o građanima, a za osuđene osobe kod kojih traje rehabilitacijski rok obavijest o promjeni osobnog imena dostavlja se i kaznenoj evidenciji.

Osoba je dužna koristiti se novim osobnim imenom u pravnom prometu od dana upisa promjene u maticu rođenih jer se u protivnom može kazniti značajnom novčanom kaznom u visini od 3.000,00 kuna do 4.500,00 kuna za počinjeni prekršaj.

Promjena osobne iskaznice i putovnice zbog promjene podataka o osobnom imenu

Osoba koja posjeduje osobnu iskaznicu mora podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice ako su se promijenili osobni podaci o njezinom osobnom imenu, ali i ako se promijenio podatak o osobnom identifikacijskom broju, spolu, datumu rođenja ili ako je osoba promijenila prebivalište u Hrvatskoj, a osim navedenih postoje i drugi razlozi zbog kojih osoba mora podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice.

Ukoliko su se promijenili podaci o osobnom imenu ili osobnom identifikacijskom broju, osoba je dužna zatražiti opoziv ili suspenziju certifikata u roku od dva dana od dana nastanka promjene. Nastupanjem navedenih okolnosti osobna iskaznica postaje nevažećom te je osoba dužna podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice u roku od 15 dana od dana nastupanja tih okolnosti. Isto se odnosi i na izdanu putovnicu kojom građani ne smiju putovati ako su se promijenili osobni podaci građanina, pa između ostalog i osobno ime.

Promjena prezimena nužno rezultira i promjenom brojnih drugih dokumenata, pa tako primjerice morate promijeniti i zdravstvenu iskaznicu, napraviti promjenu na bankovnim računima, vozačkoj dozvoli, u poreznoj kartici i brojnim drugim dokumentima.

Označeno u