Porez na promet nekretnina

- | 30.1.2023. u 21:52h | Objavljeno u Pravni kutak

Ukoliko imate namjeru stjecanja nekretnine, zasigurno ste se upoznali sa još jednom obavezom i troškom koji ćete morati snositi kao stjecatelj nekretnine, a riječ je o porezu na promet nekretnina.

U Republici Hrvatskoj na snazi je Zakon o porezu na promet nekretnina koji regulira način na koji će se obračunati i platiti porez na promet nekretnine. Za početak potrebno je razjasniti što uopće znači promet nekretnine u smislu gore navedenog Zakona.

Promet nekretnina je svako stjecanje vlasništva nekretnine u Republici Hrvatskoj i to temeljem kupoprodaje, zamjene, nasljeđivanja, darovanja, a stjecanjem se smatraju i primjerice stjecanje dosjelošću, temeljem odluke suda i brojni drugi, u praksi, mnogo rjeđi slučajevi stjecanja nekretnina. Stjecanje nekretnina na koje se plaća porez na dodanu vrijednost nisu obuhvaćene odredbama Zakona kojim se bavimo u ovome članku.

Kao što je već spomenuto, obveznik plaćanja poreza na promet nekretnina je uvijek osoba koja stječe nekretninu; pa je tako primjerice kod nasljeđivanja to nasljednik, kod darovanja daroprimatelj, kod ugovora o doživotnom uzdržavanju to je davatelj uzdržavanja.

Iduće važno za znati je da se porez na promet nekretnina plaća po stopi od 3%, dok je porezna osnovica poreza na promet nekretnina tržišna vrijednost nekretnine u trenutku nastanka porezne obveze, a koja se porezna osnovica u pravilu utvrđuje iz podataka koji su vidljivi u ispravi o stjecanju nekretnine, primjerice iz ugovora o kupoprodaji.

Problem se može pojaviti ako je iznos koji se navodi u ispravi o stjecanju nekretnine u velikoj mjeri različit od cijena koje se postižu ili se mogu postići na tržištu u trenutku nastanka porezne obveze, pa u takvim slučajevima službenik Porezne uprave ima mogućnost sam napraviti procjenu tržišne vrijednosti nekretnine uzimajući podatke o kretanju tržišne vrijednosti sličnih nekretnina s približno istog područja u približno isto vrijeme te sukladno tome odrediti poreznu osnovicu.

U određenim slučajevima nećete morati platiti porez na promet nekretnina, a takva su opća oslobođenja propisana Zakonom. Vrlo često su građani u zabludi da su oslobođeni plaćanja poreza na promet nekretnina ako je riječ o stjecanju njihove prve nekretnine, ali tome nije tako te takvo oslobođenje nije predviđeno Zakonom.

Nadalje, nije obveza građana da obavijesti nadležnu Poreznu upravu na području na kojem se nekretnina nalazi da je do stjecanja iste došlo, nego je Zakon tu obvezu nametnuo javnim bilježnicima i za to im je ostavio rok od 30 dana od ovjere potpisa na ispravama o prodaju ili drugom načinu otuđenja nekretnine ili po sastavljanju javnobilježničkog akta, a u određenim slučajevima predmetnu obvezu moraju izvršiti sudovi i druga javnopravna tijela.

Zakonom su previđene i prekršajne odredbe koje predviđaju kažnjavanje javnih bilježnika, odgovornih osoba u sudovima ili drugim javnopravnim tijelima koje ne izvrše gore navedene obveza prema Poreznoj upravi.

Nakon što se dostavi rješenje o utvrđivanju poreza na promet nekretnina porezni obveznik, odnosno stjecatelj nekretnine mora platiti utvrđeni iznos poreza u roku od 15 dana od kada mu je takvo rješenje dostavljeno. Tako plaćeni porez prihod je jedinice lokalne samouprave na području na kojem se nekretnina nalazi.

U svakom slučaju, ako ste u procesu kupnje nekretnine ili primjerice imate sklopljen ugovor o doživotnom uzdržavanju, očekujete nasljedstvo ili se općenito veselite stjecanju nekretnine po bilo kojem osnovu, preporučljivo je provjeriti relevantne zakonske odredbe kako bi mogli računati na oslobođenje ili pak pripremiti dodatna novčana sredstva za podmirivanje porezne obveze - poreza na promet nekretnina.

Označeno u