Obiteljske mirovine i promjene od 2023. godine

- | 5.12.2022. u 21:50h | Objavljeno u Pravni kutak

Novinski stupci posljednjih su dana puni različitih informacija o tome što nam donosi izmijenjeni i dopunjeni Zakon o mirovinskom osiguranju pa su korisnici mirovina zbunjeni ostvaruju li kakva prava ili ipak ne, moraju li popunjavati kakvu dokumentaciju, kome ju je potrebno predati i slično.

Na Internet stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje dostupne su brošure koje detaljno obrazlažu prava korisnika, a dostupni su i brojevi telefona na koje se građani mogu obratiti u slučaju da nakon čitanja brošura i dalje nisu sigurni u postupak koji moraju provesti radi ostvarivanja svojih prava.

Za početak, lijepa je i radosna vijest da se od 01. siječnja 2023. godine sve obiteljske mirovine povećavaju za 10% i za ostvarenje navedenog prava niste dužni podnositi nikakve zahtjeve niti se obraćati bilo kojem tijelu.

Iduće važno pitanje je hoćete li od 01. siječnja 2023. godine moći koristiti dio obiteljske mirovine iza pokojnog bračnog, odnosno izvanbračnog druga?

Da bi navedeno pravo ostvarili morate ispuniti određene uvjete i u tom smjeru popuniti zahtjev. Dakle, navedeno pravo ostvarujete pod sljedećim uvjetima:
• da ste jedini korisnik obiteljske mirovine (iznimka je samo ako je uz Vas pravo na obiteljsku mirovinu ostvario član obitelji kojemu je utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti/ opća nesposobnost za rad ili dijete sa statusom osobe s invaliditetom)
• da ste navršili 65 godina života
• da Vam ukupna svota mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj ne prelazi limit od 6212,00 kuna.

Da bi znali na koji dodatni iznos mirovine možete računati, za početak je potrebno izračunati visinu mirovine koji bi umrla osoba ostvarivala da je još živa; HZMO, dakle, neće uzimati u obzir visinu mirovine koju je osoba imala u trenutku smrti, nego će povećavati mirovinu sa svim postotcima usklađivanja od datuma smrti do 01. siječnja 2023. godine te će se dio obiteljske mirovine određivati od tako usklađene mirovine.

Dio obiteljske mirovine određuje se u iznosu od 27% od pripadajuće obiteljske mirovine određene za jednog člana obitelji. Nakon određivanja visine mirovine koju bi umrla osoba ostvarivala da je još živa (primjerice uzmimo da bi osoba primala mirovinu u iznosu od 3.500,00 kuna) navedeni iznos pomnožimo sa 77% te na kraju od toga iznosa izračunamo 27% da bi u konkretnom slučaju dobili točan iznos dijela mirovine koji će pripadati Vama kao korisniku iza smrti Vašeg bračnog ili izvanbračnog druga. U primjeru iz teksta taj iznos bi bio 727,65 kuna mjesečno.

Ukoliko već ostvarujete mirovinu ( bilo starosnu, prijevremenu starosnu, invalidsku) njen iznos ne smije biti veći od 6212,00 kuna jer u tom slučaju ne ostvarujete pravo na dio obiteljske mirovine, prema gore objašnjenom izračunu. Isto tako, ako primjerice imate starosnu mirovinu u visinu od 6000,00 kuna maksimalan iznos djela obiteljske mirovine koji možete primiti iznosi 212,00 kuna ( iako bi Vam po izračunu pripadalo primjerice 500,00 kuna, 800,00 kuna ili više).

Najvažnije je da ćete pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine ostvariti samo i isključivo ako podnesete zahtjev, a koji ste u obvezi podnijeti najkasnije do 31. prosinca 2023. godine. Isplata dijela obiteljske mirovine pripada Vam od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva, ali i za 12 mjeseci unatrag, ali najranije od 1. siječnja 2023. godine.

Konačno, ono što je vrlo važno umirovljenicima je da će se dio obiteljske mirovine na koji ostvarite pravo i dalje isplaćivati na isti način na koji ste dosada primili starosnu, prijevremenu starosnu ili invalidsku mirovinu; dakle ukoliko ste do sada podizali mirovinu na pošti, isto ćete moći i dalje i u djelu koji se odnosi na obiteljsku mirovinu.

U ovome trenutku na web stranicama HZMO još nisu dostupni obrasci koje će biti potrebno popuniti za isplatu dijela obiteljske mirovine, ali je navedeno da će se isti moći kupiti i u Narodnim novinama te će se moći poslati poštom ili predati prema mjestu prebivališta u područnoj službi/uredu/ispostavi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, odnosno poslovnici Hrvatske pošte, u Mirovinskim informativnim centrima ili online putem e-Usluga HZMO-a unutar sustava e-Građani.

Stoga je preporuka svima da se na vrijeme informiraju o svojim pravima koja im jamči izmijenjeni i dopunjeni Zakon o mirovinskom osiguranju.

Označeno u