VARTEKS Mirenje propalo; stvoreni zakonski uvjeti za pokretanje štrajka

MGA | 26.4.2024. u 10:30h | Objavljeno u Aktualno

Kako doznajemo od prestavnika Udruge radničkih sindikata Hrvatske, mirenje između radnika i Uprave Varteksa završilo je neuspješno.

- Radnici su ostali pri svom zahtjevu za isplatom plaća, a Uprava sa svoje strane nije mogla dati jamstvo da će se to i ostvariti te je mirenje završilo. To znači da su stvoreni zakonski preduvjeti za pokretanje daljnjih sindikalnih akcija - rekao nam je Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske, koji je u ime radnika Varteksa sudjelovao u postupku mirenja. Prema njegovim riječima, danas bi se trebala donijeti odluka o daljnjim akcijama koje mogu uključivati i pokretanje štrajka.

U postupku mirenja sudjelovale su osobe ovlaštene za zastupanje kompanije; članica Uprave Jelena Bošnjak i prokurist Mario Pongračić, koji je prethodno rekao da plaće neće moći biti isplaćene prije svibnja. Kako doznajemo, u postupku mirenja je sudjelovao i jedan od većih dioničara Stjepan Čajić, koji je nedavno Varteksu dao vlasničku pozajmicu kako bi se radnicama isplatila druga polovica plaće za veljaču, te dvije članice Nadzornog odbora Varteksa.

Postupak mirenja u varaždinskoj tekstilnoj industriji pokrenut je zbog neisplate plaća za ožujak, a dijelu zaposlenika i za veljaču. Prvi sastanak održan je u petak, 19. travnja, te je mirenje nastavljeno u srijedu, 24. travnja, ali nije donio željeni ishod za radnike koji očekuju svoje plaće. Radnice Varteksa su nedavno bile prekinule proizvodnju na tjedan dana, nakon čega im je bio isplaćen drugi dio plaće za veljaču te su se vratile na posao. S obzirom da je situacija oko daljnjih ispunjenja obveza prema zaposlenicima neizvjesna, predstavnici radnica pokrenuli su postupak mirenja koji je preduvjet za pokretanje zakonitog štrajka tj. način rješavanja radnih sporova koji mogu rezultirati štrajkom.

Označeno u