Kako klimatske promjene utječu na ratarstvo i povrćarstvo sjeverne Hrvatske? Foto: Pexels/ilustracija

Kako klimatske promjene utječu na ratarstvo i povrćarstvo sjeverne Hrvatske?

Varaždinske vijesti | 6.5.2024. u 09:55h | Objavljeno u Aktualno

U Domu kulture u Lepoglavi (Hrvatskih pavlina 7) u srijedu, 8. svibnja, u 10 sati održat će se prvi sastanak projekta "Utjecaj klimatskih promjena na ratarstvo i povrćarstvo sjeverne Hrvatske".

Projekt je financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a provode ga Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad, kao vodeći partner, te lokalne akcijske grupe Izvor i PRIZAG.

Tijekom provedbe projekta analizirat će se klimatske promjene na području sjeverozapadne Hrvatske i njihov utjecaj na ratarstvo i povrćarstvo.

- Zahvaljujući ovom projektu započet će prikupljanje podataka na 5 lokacija (Bednja, Varaždin, Ludbreg, Koprivnica i Novi Marof). Prikupljat će se vrijednosti temperature tla na 7 dubina i vlažnosti tla na 5 dubina. Na temelju prikupljenih podataka te meteoroloških mjerenja nastalih u zadnjih 30 godina izradit će se sveobuhvatna analiza poljoprivrednih kultura i agrotehničkih mjera kojima bi se ublažio utjecaj klime i povećala poljoprivredna proizvodnja te tako osigurala održivost poljoprivredne proizvodnje sjeverne Hrvatske - pojasnili su iz LAG-a Sjeverozapad.