Marković: "Varaždin je primjer kakvu Hrvatsku trebamo, za to ću se zdušno boriti u Saboru" Foto: Krešimir Đurić

Marković: "Varaždin je primjer kakvu Hrvatsku trebamo, za to ću se zdušno boriti u Saboru"

Ivica Kruhoberec | 6.5.2024. u 17:02h | Objavljeno u Aktualno

SDP je lider našeg sjevera i na ovim je izborima potvrdio status najjače stranke u III. izbornoj jedinici sa više od 77 tisuća glasova ili 38,56 posto podrške našoj koaliciji, ističe Miroslav Marković, predsjednik varaždinskog SDP-a i zamjenik varaždinskoga gradonačelnika, osvrćući se na rezultate parlamentarnih izbora na kojima je izabran za saborskog zastupnika.

Posebno sam zadovoljan rezultatom u Varaždinu, gdje smo bili uvjerljivo najbolji s više od 46 posto podrške, što je dijelom i rezultat dobrog upravljanja gradom gradonačelnika Nevena Bosilja, mene kao njegovog zamjenika te ostalih suradnika u ove nepune tri godine. Pokazali smo svojim primjerom da je moguća i drugačija Hrvatska, odgovorna i poštena, radišna i dobro organizirana. Zahvaljujem građanima, koji su u velikom broju izašli za izbore i glasali za našu listu i naše kandidate, posebno onima koji su mi dali preferencijski glas, iako ovaj puta praktično nisam ni imao svoju kampanju, već sam podržao našeg mladog “lava”, predsjednika Gradskog vijeća Lovru Lukavečkog, koji je postigao respektabilan rezultat.

Što se zapravo krije iza vašeg rezultata u Varaždinu?

Mogu samo ponoviti da je upravo način rada, odgovornost i transparentnost u obnašanju vlasti, u služenju javnom interesu u Varaždinu najbolji jamac za izborni uspjeh. U manje od tri godine našeg upravljanja riješili smo i rješavamo dubioze stare par desetljeća, a usporedno s time radimo na razvoju grada. Bale, očito, nije mogao riješit HDZ, kada je zajedno sa Čehokom neuspješno vladao Varaždinom. Bale je riješio projektni tim od šest ljudi predvođen gradonačelnikom Bosiljem. Bio sam u timu kao njegov zamjenik, zajedno s direktorom Varkoma Brunom Isterom, prof. Aleksandrom Anić Vučinić, konzultanticom Mirkom Jozić i pravnicom Grada Željkom Brlečić. I, naravno, svi građani Varaždina koji su nam na izvanrednim izborima 2023. - koje su izazvali isti oni koji su i stvorili bale - dali presudnu podršku i vjetar u leđa za konačno rješenje tog groznog problema. To je jedina i prava istina. Naravno, bitna je bila odlična suradnja s Fondom za zaštitu okoliša i Ministarstvima.

I s Vladom, budući da država plaća rješenje bala?

Dobro je da je Vlada to prepoznala i odlučila pomoći kroz 100% financiranje projekta zbrinjavanja bala. Naravno da je HDZ i na taj način htio dobiti neke političke poene, što je i bilo očekivano, ali najvažnije je da se ipak našao način da se to riješi. Varaždin to zaslužuje. Na kraju krajeva, novac za sanaciju je novac koji se iz džepova naših sugrađana kroz (pre)visoki PDV i ostala davanja značajno slijeva u državni proračun pa je red da nam se nešto i vrati. Sadašnji sustav centralizirane vlasti, a to znači i centraliziranog slijevanja ogromnih poreznih prihoda u državnu blagajnu je duboko nepravedan i treba ga mijenjati. Ne želimo da se za svaki naš projekt u Varaždinu ili u bilo kojoj općini ili gradu na sjeveru, pogotovo u onim sredinama u kojima HDZ nije na vlasti, moramo bacati na koljena u Zagrebu i moliti za ono što nam pripada. Ne dijele oni nama svoje novce, već nam vraćaju naše. Tražimo fiskalnu decentralizaciju i pošteniji odnos prema onima koji stvaraju i proizvode. A to su Varaždin i sjever Hrvatske...

Kako komentira izborne rezultate u III. izbornoj jedinci, je li SDP pogriješio s Milanovićem, za što će se zalagati u Saboru, ali kako komentira aktualnu situaciju oko VTC-a pročitajte u novom broju Varaždinca...

Označeno u