Što donosi prvi centar za predinkubaciju u pametnoj industriji, koji bi trebao niknuti uz Vilu Oršić? Foto: Grad Varaždin

Što donosi prvi centar za predinkubaciju u pametnoj industriji, koji bi trebao niknuti uz Vilu Oršić?

VV | 16.4.2023. u 18:30h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinu bi se trebao uspostaviti prvi "Regionalni centar za predinkubaciju u pametnoj industriji". Najavljeno je to na prošlotjednom otvorenju uređene Vile Oršić.

Nositelj projekta, koji je dio mehanizam integriranog teritorijalnog ulaganja u Urbano područje Varaždina od 2021. do 2027. godine, bio bi Grad Varaždin s glavnim projektnim partnerom, FOI-jem, a procijenjena vrijednost projekta iznosi 6.234.500 eura s PDV-om.

img22_6437ac7db6d03.jpg

- Planiranim projektom predviđena je izgradnja modernog objekta u samom središtu Varaždina u kojemu će se uspostaviti "Regionalni centar za predinkubaciju u pametnoj industriji". Lokacija na kojoj će se izgraditi novi objekt nalazi se uz novo uređenu vilu Oršić, unutar kompleksa postojećih i planiranih zgrada kampusa FOI-a. Bit će to prva poduzetnička infrastruktura u Republici Hrvatskoj koja će sustavno provoditi programe za predinkubaciju te će tako poticati brži rast poduzetništva i povećanja investicija i zaposlenosti unutar područja pametne industrije na regionalnoj i nacionalnoj razini - objavljeno je na internet stranicama Grada Varaždina.

Regionalni centar za predinkubaciju bit će platforma za okupljanje studenata, poduzetnika, znanstvenika, lokalne uprave te zainteresirane javnosti za poduzetništvo u pametnoj industriji, sve u svrhu razvoja inovacijskih inicijativa u području pametne industrije i IT-a kao najbrže rastuće industrije u Hrvatskoj.

img8x_6437ac7d8081c.jpg

U sklopu "Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji" provodit će se predinkubacijske usluge, programi mentoriranja poduzetničkih inicijativa te u kasnijim fazama i programi cjeloživotnog učenja s ciljem razvoja digitalnih i poduzetničkih znanja i vještina. U Centru će svaki zainteresirani pojedinac na jednom mjestu moći dobiti odgovarajuću stručnu podršku u razvoju inovativnih poslovnih ideja te u pokretanju vlastitog poslovanja. Tako će se kroz razvoj i provedbu programa predinkubacije za razvoj poduzetništva doprinijeti povećanju razine uspješnosti inkubacije i akceleracije startup-ova u području pametnih industrija u Varaždinu.

Projektom je planirano i opremanje i uspostava lokalnih točaka razvoja u Gradu Ludbregu i Gradu Novi Marof te općinama Gornji Kneginec, Vidovec i Sračinec, čime projekt izravno ostvaruje pozitivni utjecaj na razvoj konkurentnog, inovativnog i održivog poduzetništva i na širem Urbanom području Varaždin.