Ne stišavaju se nezadovoljstva vlasnika zemljišta, koji traže veće cijene, ali i objašnjenja o sunčanoj elektrani

Ivica Kruhoberec | 27.4.2024. u 10:00h | Objavljeno u Aktualno

- Što bi pasle naše krave? Jednostavno, bavimo se stočarstvom i treba nam zemlja, odnosno livade i pašnjaci. Tu nam je blizu naših domova, a kada bismo i dobili zamjensku zemlju, primjerice, ona bi bila sigurno udaljenija, što znači dodatne troškove u okolnostima kada važemo svaki cent kako bismo opstali zbog jake konkurencije uvoznih lobija, ukazao nam je vlasnik jednog zemljišta 

Ne stišavaju se nezadovoljstva zbog prijetećeg izvlaštenja vlasnika nekretnina nedaleko od grada Ivanca. U bojazni da će ostati bez svog zemljišta zbog izgradnje solarne elektrane Bednja od 15,5 MW, koju planira ivanečka Solida, u jerovačkom društvenom i lovačkom domu okupio se dio od 30-40 vlasnika obližnjih livada i oranica, koji ih ne žele uopće prodati ili barem ne za (pre) male novce. Na skupu su ponovili što je prethodilo nezavidnoj situaciju u kojoj su se našli, osnono ono što im je poznato, a zatim su se dogovorili što dalje da bi zaštitili svoje interese.

HC nudi osjetno više

Prije nekih pet godina, kako se čulo na skupu, Solida je ponudila otkup vlasnicima zemljišta na predjelu zvanom Čret između Ribić brega, Jerovca i Novaki, koji se prostire na oko 60-ak hektara.

- Tu je nekoliko desetaka parcela, možda stotinjak pa i više. Dio vlasnika, možda i polovica, odlučio se prihvatiti ponudu Solide, ali mi doma smo odlučili da je ponuđenih četiri kune za kvadrat jednostavno premalo, rekla nam je jedna vlasnica zemljišta u Čretu, napominjući da se tada otkupljeno zemljište nije obrađivalo niti se danas obrađuje.

Većina okupljenih u Jerovcu, čini se, također bi prodala zemljišta da im je ponuđeno više od iznosa koji je naveden u procjembenom elaboratu, a koji je Solida naručila od doc. dr. Josipa Haramije, sudskog procjenitelja poljoprivrednog zemljišta.

- Za jedan kvadrat nam se nudi od 0,40 do 0,70 eura, što smatramo, blago rečeno, neprimjerenim jer Hrvatske ceste plaćaju 4,13 eura za kvadrat nekretnine po kojoj će ići brza cesta Varaždin-Macelj, što je donekle realna cijena, iako je u međuvremenu sve poskupjelo, vele vlasnici, dodajući da je nekima otkup nuđen samo usmeno, a neki su od Solide dobili na potpis primjerak kupoprodajnog ugovora u kojem je navedeno tko plaća porez i sve ostalo.

Među nezadovoljnim, međutim, ima i onih koji uopće ne žele čuti za prodaju, neovisno o ponuđenoj cijeni.

- Što bi pasle naše krave? Jednostavno, bavimo se stočarstvom i treba nam zemlja, odnosno livade i pašnjaci. Tu nam je blizu naših domova, a kada bismo i dobili zamjensku zemlju, primjerice, ona bi bila sigurno udaljenija, što znači dodatne troškove u okolnostima kada važemo svaki cent kako bismo opstali zbog jake konkurencije uvoznih lobija, ukazao nam je vlasnik jednog zemljišta.

jerovec_solarna__2_.jpg

”Netransparentno, a možda i mimo pripisa”

Zbog proteka vremena, mnogi od vlasnika zemljišta su i zaboravili na svojedobnu ponudu Solide za okup zemljišta sve dok nedavno nisu primili dopis, koji ih je iznenadio kako sadržajem, tako i činjenicom tko ga je poslao. Naime, Varaždinska županija poslala im je dopis iz kojeg je vidljivo da je Solida krajem prošle godine podnijela prijedlog za osiguranje dokaza kao predradnju njihovog potpunog izvlaštenja radi izgradnje solarne energane! Upravni odjel za opću upravu Varaždinske županije pozvao je tako vlasnike zemljišta u Čretu da odaberu sudske vještake, koje predlaže Solida kao podnositelj prijedloga radi osiguravanja dokaza o stanju i vrijednosti nekretnina, ili pak dostave svoje prijedloge, a ako ništa ne učine, smatrat će se da su suglasni da se angažira bilo koji predloženi od vještaka.

- Tek kad smo vidjeli ovaj dopis, postalo nam je jasno da smo dovedeni pred gotov čin ili blizu njega: izgradnju solarne elektrane na našim zemljištu, koje nam se i dalje želi oduzeti po svaku cijenu! Radi toga su, kako smo također shvatili iz dopisa, već ranije izmijenjeni prostorni planovi koji govore što se može graditi u Čretu, i to bez da bi mi za to znali, a onda je za elektranu izdana i lokacijska dozvola još u svibnju 2022., što također mi, vlasnici, nismo znali sve do ove godine, a ne znamo je li za to znao Grad Ivanec na čijem smo području, rekla je jedna od nazočnih vlasnica navodeći da se sve, očito, radilo netransparentno, a možda i mimo pripisa jer joj nije jasno kako se može dobiti lokacijska dozvola za gradnju bilo čega na tuđem zemljištu.

Zbog svega toga, dopis nisu doživjeli samo kao iznenađenje, nego i kao zastrašivanje Solide preko Varaždinske županije za koju su tvrde da je stala na stranu privatnog interesa i izvlaštenja.

- Iz Varaždinske županije, doduše, odgovaraju da se (još) ne radi o izvlaštenju, već osiguravanju dokaza sukladno zakonima, ali u njihovom dopisu jasno stoji da se osiguranje dokaza provodi zbog predloženog izvlaštenja za koje također treba ispuniti zakonske uvjete. I to nam ne bi bilo čudno da se izvlaštenje priprema zbog javnog interesa, kao što je izgradnja prometnica, ali nije nam jasno kako javni interes može biti sunčana elektrana, koju želi izgraditi privatno poduzeće, i to još na zemljištu koje je jednim dijelom faktički poljoprivredno, rekli su okupljeni, koji će radi razjašnjenja situacije na idući skup pozvati nadležne, ali i angažirati odvjetnika radi zaštite svojih interesa.