Koja je bila uloga konzultanta prilikom prodaje Varteksovih nekretnina Kauflandu i SES-Sparu?

MGA | 8.5.2024. u 12:45h | Objavljeno u Aktualno

Nekoliko stotina radnika Varteksa i dalje je u štrajku, koji je započeo u ponedjeljak, 6. svibnja. Kako doznajemo od predsjednika Udruge radničkih sindikata Hrvatske Tomislava Rajkovića radnici su jedinstveni u svom zahtjevu i stavu da neće početi raditi dok im se ne isplate zaostale plaće za veljaču i ožujak. Prema njegovim saznanjima Uprava društva bi tijekom današnjeg dana trebala uputiti zahtjev prema Agenciji za osiguranje radničkih tražbina, kako bi se na taj način isplatile plaće. Preduvjet za to je da kompanija blokira vlastiti račun, no na Zagrebačkoj burzi zasad nema obavijesti o blokadi računa Varteksa.

Tijekom svog istupa u ponedjeljak ispred Varteksa, na konferenciji za medije koju je sazvao sindikat, jedan od trenutačnih većih dioničara Varteksa Stjepan Čajić dotaknuo se i pitanja uloge konzultanta koji je angažiran tijekom prodaje Varteksovih nekretnina Kauflandu i SES-Sparu. IT poduzetnik Stjepan Čajić, zajedno s rođakinjom i modnom dizajnericom Karlom Ćorlukom, trenutačno raspolaže s više od 50 posto dionica Varteksa. U svom je istupu naglasio da je proteklih godina Varteksu davao više puta zajmove ali sada sumnja u dobre namjere bivših Varteksovih Uprava. Za sebe kaže da je u Varteks ulagao ponukan "lijepom pričom" i uvjerenjima da će bivši glavni dioničar Nenad Bakić i dalje upravljati kompanijom.

Kako doznajemo, tijekom pregovora Uprave Varteksa s Kauflandom i SES-Sparom o kupoprodaji dijela nekretnina početkom 2021. godine tadašnja je Varteksova Uprava na čelu s Tomislavom Babićem kao savjetnika angažirala tvrtku Arturus Borealis, sa sjedištem u Zagrebu, koju zastupa direktor Damir Pavlić. Kao preferirani kupac u postupku kupoprodaje navodi se Kaufland Hrvatska, a savjetnička nagrada u slučaju realizacije prodaje Varteksove parcele i trgovačkog centra trebala je iznositi od 50 do 375 tisuća eura ovisno o postignutoj kupoprodajnoj cijeni po četvornom metru, dok je u slučaju prodaje parcele SES-Sparu savjetnička usluga trebala iznositi 350 tisuća eura. 

Direktor tvrtke Arturus Borealis potvrđuje da je bio intenzivno angažiran u postupku kupoprodaje spomenutih Varteksovih nekretnina, ali i u rješavanju kompleksne dokumentacije u suradnji s tijelima Grada Varaždina, a što je bio preduvjet za realizaciju tih kupoprodaja. Međutim ističe da niti jedno društvo u njegovu vlasništvu nije ispostavilo nikad fakturu prema Varteksu te smatra da je sve odradio pro bono.

- Zahvaljujući mome angažmanu Varteks je umjesto početne cijene koja je bila ispod 200 eura po četvornome metru, na kraju nekretnine prodao po 240 eura po četvornom metru. Kad sam vidio u kakvom je stanju kompanija, nisam nikada naplatio svoje usluge - kaže Damir Pavlić. O ulozi savjetnika tvrtke Arturus Borealis tijekom kupoprodaje nekretnina odgovorio nam je i bivši predsjednik Uprave Tomislav Babić i također kaže da usluge nikad nisu fakturirali.

- G. Pavlić, ekspert u razvoju nekretnina posebice trgovačkih zona, obratio nam se u ljeto 2019. zajedno s direktorom jedne banke koja je podržavala naše restrukturiranje kompanije. Od tada počinje naša suradnja koja je trajala sve do mog odlaska iz Varteksa. Gospodin Pavlić sudjelovao je u skoro svim pregovorima o kupoprodaji nekretnina te je bio na desetine sastanaka Varteksa sa SPAR-om, SES-om i Kauflandom, ali i Gradom Varaždinom, urbanistima i projektantima te je izuzetno zaslužan da se prodaja realizirala i to po znatno višim cijenama od procijenjenih, ali i višim od naših očekivanja. Za sve izneseno postoje deseci svjedoka kao i stotine mailova koji mogu potvrditi činjenice koje su neosporne. Dodatno, a koliko sam upoznat, g. Pavlić niti nije ispostavio svoju fakturu i nije plaćen za svoje usluge te je potpuno deplasirana insinuacija da je netko u Varteksu „izvlačio novce“ - ističe Babić.