VIDEO, FOTO Svečano otvorena uređena Vila Oršić, novi centar znanosti i obrazovanja FOI-ja Foto: Luka Šalamun

VIDEO, FOTO Svečano otvorena uređena Vila Oršić, novi centar znanosti i obrazovanja FOI-ja

IHR/Varaždinske vijesti | 11.4.2023. u 11:46h | Objavljeno u Aktualno

Nakon gotovo dvije godine intenzivnih radova na obnovi, danas je svečano otvorena obnovljena Vila Oršić, vrijedno povijesno zdanje iz 19. stoljeća iznimne kulturne i arhitektonske vrijednosti, koje se nalazi u samom srcu Varaždina.

U obnovu i rekonstrukciju uloženo je milijuna eura, a danas je objekt u potpunosti prilagođen provođenju nastave i znanstveno-istraživačkih aktivnosti te postaje novi inkubator za razvoj istraživačkih potencijala studenata, istraživača i znanstvenika Fakulteta organizacije i informatike (FOI) Sveučilišta u Zagrebu. Obnovu su financirale brojne institucije i IT tvrtke, stoga su na otvorenju bili predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grada Varaždina, Varaždinske županije, Sveučilišta u Zagrebu, fakulteta, kao i gospodarstvenici.

vila-orsic-otvorenje__32_of_41_.jpg

- FOI je Vilu Oršić preuzeo Ugovorom o pravu građenja koji je potpisan između našeg fakulteta i Grada Varaždina 2020. godine. U trenutku kada smo se trebali odlučiti hoćemo li preuzeti Vilu Oršić, koja je bila u derutnom stanju, puna smeća i grafita, mi smo odlučili da ćemo ju preuzeti i svim snagama prikupiti financijska sredstva kako bi je obnovili i spasili od propadanja i time dali veliki doprinos Varaždinu, ali i našim studentima i profesorima - rekla je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-ja.

Obnova Vile Oršić izvođena je pod "budnim okom" Konzervatorskog odjela u Varaždinu, a pročelnica Odjela i izaslanica ministrice kulture i medija, dr. sc. Vesna Pascuttini – Juraga je istaknula da su prilikom obnove očuvani svi povijesni elementi zgrade, uključujući stolariju, podove, kamin, arhitektonske dekorativne elemente, kao i sam raspored prostorija.

Ovom obnovom i rekonstrukcijom FOI je dobio 650 četvornih metara novih prostora.

- No svakako treba spomenuti kako Vila Oršić neće riješiti naše nedostatne prostorne kapacitete, međutim, mi smo prenamijenili ovu vilu za primjenu inovativnih koncepata učenja i poučavanja, znači rad s našim tvrtkama parnerima koji su ujedno dali veliki doprinos njezinoj obnovi i rekonstrukciji, i u financijskom smislu, ali i kao potpora u učenju i poučavanju. Danas se u Vili Oršić nalaze učionice gdje partneri dolaze i prenose praktična znanja našim studentima, a ovdje se također nalazi i istraživački laboratorij te nekoliko manjih laboratorija i seminarskih radionica koje ćemo korisititi za naše studente, a sve s ciljem učenja i poučavanja - istaknula je dekanica FOI-ja.

vila-orsic-otvorenje__12_of_41_.jpg

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak rekao je kako je Ministarstvo u ovom projektu sudjelovalo s 343.000 eura.

- Vila Oršić sada je spoj modernog obrazovanja i znanstvene djelatnosti. Vjerujem da će omogućiti puno bolji standard za svakodnevni rad studentima i nastavnicima, kao i stjecanje dodatnih vještina. Ovime se pokazuje da FOI spada u vrh visokoobrazovnih institucija u Hrvatskoj te vodi računa o potrebama tržišta rada - istaknuo je, dok je prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, prokrektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom Sveučilišta u Zagrebu ustvrdio kako je Vila Oršić centar koji integrira gospodarstvo s obrazovnim procesom, što je i strateški interes Sveučilišta u Zagrebu.

- FOI je jedna od naših najkvalitetijih sastavnica te ćemo u narednom periodu podupirati i dalje takve projekte - ustvrdio je prorektor prof. dr. sc. Mlinarić.

vila-orsic-otvorenje__6_of_41_.jpg

Na svečanosti je bio i Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina koji je u ovom projektu sudjelovao s oko 140.000 eura.

- Vila Oršić je postala laboratorijski dio FOI-ja i tu će se raditi određene predinkubacijske pripreme. FOI nam je nulti prioritet u ITU mehanizmu koji potpisujemo. Vjerujem da ćemo Vilu Oršić još i dograditi te ćemo ovdje stvoriti prvi predinkubacijski centar u Hrvatskoj. Projekt je praktički već gotov te očekujemo da će u rujnu biti raspisan natječaj, a to je još jedna vrijedna investicija od pet milijuna eura. Ono što mi je posebno drago je da je Gradsko vijeće Varaždina, na zadnjoj sjednici prošle godine u studenom, na moj prijedlog FOI oslobodio plaćanja najma u iznosu od 125.000 kuna godišnje. Time smo FOI-ju dali apsolutni prioritet u obnovi ovoj objekta i sada sam sretan sam će se ova priča i dalje nastaviti - rekao je Bosilj, a zadovoljstvo obnovljenim objektom nije krio ni župan Anđelko Stričak.

vila-orsic-otvorenje__29_of_41_.jpg

- Ova obnova je, da se malo našalimo, dva u jedan: zaštitili smo povijesnu građevinu, a s druge strane dali smo ju na korištenje studentima. To je jako dobar pristup i u budućnosti bit će još takvih primjera. Podsjećam kako su u tijeku radovi na obnovi dvorca Opeka koje će također biti dani na korištenje učenicima i nastavnicima kroz Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi, a obnavljamo i dvorac Šaulovec, gdje ćemo smjestiti Eurupski talent centar. Sve su to primjeri koji pokazuju kako se s jedne strane štite povijesna dobra, a s druge strane im dajemo sadržaj, obrazovanje i znanost - rekao je Stričak. 

Obnovu Vile Oršić sponzorirale su velike hrvatske IT i marketinške tvrtke: IBM iX Croatia d.o.o., Mobilisis d.o.o., Cratis d.o.o., Arbona d.o.o. te Fina- Financijska agencija, u suradnji s kojima FOI u novoopremljenim učionicama i laboratorijima Vile već sada održava nastavne i nenastavne aktivnosti. - Surađujemo s FOI-jem zbog kvalitete rada sa studentima koji ih izuzetno dobro priprema za tržište rada, a tome svjedoči i podatak da više od 60 posto naših zaposlenika u Varaždinu dolazi upravo s ovog fakulteta – rekao je Mario Horvat, managing director u tvrtki IBM iX.

vila-orsic-otvorenje__4_of_41_.jpg

Označeno u
Video sadržaj