Predrag Grims – pionir varaždinske urologije

Marijan Hižak | 27.12.2021. u 21:58h | Objavljeno u Sve te godine

Nakon podužeg vremena vozim se po staroj cesti za Zagreb. Zaputio sam se u pitoresknu Koradovicu, u posjet primarijusu i akademiku dr. Predragu Grimsu. Zimske jutarnje zrake sunca sramežljivo se probijaju kroz šoferšajbu mog automobila. Kod „Češljaša“ skrećem lijevo. S ceste puca prekrasan pogled na brege prošarane brojnim vinogradima koji su na sebe navukli bijeli zimski ogrtač. Vozim i mislim si, doktor je odabrao odlično mjesto za bijeg od ubrzane zbilje, gustog prometa i svakodnevnih briga.

Škrinja uspomena obitelji Grims

Pred kućom domaćeg štiha, ali sa svim blagodatima modernog života, dočekuje me njegova supruga Višnja. Doktor se malo teže kreće pa me dočekuje u kući. Nije dugo trebalo da kroz razgovor otvorimo škrinju divnih uspomena na obitelj Grims. Prvi Grims u Varaždinu bio je staklarski majstor Josip Grims koji je 1856. godine iz Klagenfurta doplovio na splavi kojom se je prevozilo drvo iz prialpskih krajeva do Crnoga mora. U Varaždinu se je zaustavio i ostao igrom slučaja. Naime, saznao je da u njemu postoji potreba za staklarskim majstorom obzirom da je nedugo prije toga umro gradski staklar. Malo, pomalo, otkupio je radionicu od udovice staklara, oženio se i postao građanin grada Varaždina.

Imao je šestero djece, četiri sina i dvije kćeri. Najmlađi od njih, koji je ime Josip dobio po ocu, bio je djed doktora Grimsa. Josip mlađi izučio je urarski zanat i 1900.-te otvorio urarsku radnju u Varaždinu. Ubrzo je oženio sestru poznatog bicikliste i pionira hrvatskog automobilizma Ferdinanda Budickog - Dragicu. Jedan od njegovih sinova bio je Dragan, otac doktora Grimsa. Rodio se 1907. godine. Završio je višu urarsku školu u Karlsteinu u Austriji i Višu optičku školu u Jeni kod Zeissa. Nakon školovanja radio je zajedno sa svojim ocem u obiteljskoj urarskoj radnji koja je prvotno bila na Korzu, a kasnije ju je preselio u Gajevu ulicu.

grims_dragan_i_predrag.JPG

Predrag uz oca Dragana Grimsa

Po završetku Drugog svjetskog rata, 1948. godine, komunističke vlasti zatvorile su oca i djeda doktora Grimsa te ih osudile na konfiskaciju imovine usprkos činjenici da je otac u vrijeme rata aktivno sudjelovao u partizanskom pokretu. Kad je izašao iz zatvora, otac se posvetio optici i nastavio voditi optičku radnju. U očevoj radnji doktor Grims izučio je za optičara i položio pomoćnički ispit.

grims_predrag_i_mama_elizabeta.JPG

Predrag Grims u naručju majke Elizabete Grims

Prvi urolog u našem gradu

Poslijeratna vremena bila su teška i stresna za mladog Predraga Grimsa. Nakon osnovne škole, 1948. godine, završio je nižu gimnaziju ali kao sin „narodnog neprijatelja“ nije bio primljen u višu gimnaziju, već mu je dekretom određeno daljnje školovanje u netom otvorenoj Tekstilno- tehničkoj školi. Sličnu sudbinu doživjeli su i njegovi kolege, također poznati Varaždinci, gospodarstvenik Vlatko Koščec i istaknuti varaždinski atletičar, olimpijac Zvonko Bezjak. Po završetku Tekstilno-tehničke škole i diferencijalnih ispita, Predrag se uspio upisati u sedmi razred gimnazije, koja je zbog skraćenja niže gimnazije bila produljena na pet godina pa se je ponovno našao među vršnjacima iz niže gimnazije.

Već u najranijoj mladosti znao je da želi postati liječnik te po završetku varaždinske gimnazije 1953. upisuje studij medicine. Kao odličan student diplomirao je 1959. godine. Stručnu praksu odradio je na kirurškom odijelu bolnice u Varaždinu. Njegove kvalitete prepoznaje tadašnji šef kirurgije primarijus dr. Nikolić te ga zapošljava na svom odjelu u svojstvu stažiste. Po povratku iz vojske, primarijus dr. Antauer prima ga na kirurški odjel. Varaždinska bolnica u to vrijeme nije imala urologa. Odlukom dr. Kalafatića, direktora Medicinskog centra, Predrag Grims dobiva specijalizaciju iz urologije. Uspješno ju završava 1965. godine te postaje prvi urolog u našem gradu i jedanaesti liječnik u Hrvatskoj sa položenim ispitom iz urologije.

grims_kirurzi_iz_1960.JPG

Kirurzi Opće bolnice Varaždin iz 1960. godine - Stoje slijeva: Predrag Grims, Zvonimir Kovšca, Dalibor Kišanek, Dubravko Ray, Ante Obrovac, Ivo Smolić, Albert Ray; Sjede: Vladimir Kotarac, Vladivoj Sabljak, Tomislav Kišić, Đuro Antauer, Nada Vuković (anesteziolog), Boris Hainš i Ljubomir Križanec

Do dolaska dr. Grimsa urološke operacije u Varaždinu izvodili su kirurzi, a prvu urološku specijalističku ordinaciju vodio je primarijus dr. Oberiter iz bolnice Sestre milosrdnice iz Zagreba. Radoholičar dr. Grims bio je potpuno posvećen svom poslu, kojeg je u to vrijeme bilo napretek, obzirom da je bio jedini urolog na području koje danas opskrbljuje 17 urologa. Godine 1971., osnivanjem Odjela za urologiju i kasnijim dolaskom novih liječnika na rad u Radnu jedinicu za urologiju, stvari su se postepeno svele u normalne okvire.

Varaždin - centar urološke izvrsnosti

Odjel za urologiju pod vodstvom dr. Grimsa ubrzo se prometnuo u jugoslavenski centar urološke izvrsnosti. Zahvaljujući njemu, uvedene su endourološke metode operacija koje su tada bile najnovije u svijetu. Na prijedlog Medicinskog fakulteta u Zagrebu, varaždinska Bolnica preuzela je organizaciju niza tečajeva za urologe, a dr. Grims i njegovi suradnici su nesebično svoja iskustva i stečeno znanje prenosili na druge.

Tijekom provođenja učestalih operacijskih zahvata u kojima se koriste mali endoskopi kako bi se vidio urinarni trakt, primarijus dr. Grims doživio je čitav niz šaljivih anegdota. Prije jedne od, za primarijusa rutinskih operacija, jedan preplašeni pacijent ga je bojažljivo priupitao: - Čujte, gospon doktor bum ja mogel .. posle toga ? - Kako ne bi, još i bolje - odgovorio mu je primarijus. - Pitam zato jer prije nisam mogel – nadovezao se pacijent i doveo duhovitog doktora u nedoumicu.

Primarijus dr. Predrag Grims popeo se tijekom svoje briljantne karijere na sam vrh liječničke piramide, što uspijeva samo rijetkima. Još kao student shvatio je da znanje ima veliku moć pa se je stalno usavršavao. Godine 1974. obranio je doktorsku disertaciju za naslov doktora znanosti, naredne 1975. dobio je zvanje primarius, a 1976. osnovao je s kolegama dr. Cvetnićem i dr. Kotorcem medicinski časopis „Acta medicorum“. Godine 1980. osnovao je u Medicinskom centru Jedinicu za znanstveni rad i bio nekoliko godina njen rukovoditelj. Član je Hrvatske medicinske akademije u znanstvenom zvanju višeg znanstvenog suradnika.

grims_999.JPG

Primarijus dr. Predrag Grims

Nabrajajući sve te fascinantne rezultate, nameće se pomisao da je dr. Grims bio posvećen isključivo poslu. Dr. Grims je veliki zaljubljenik u svoj Varaždin i cijeli je život koristio svaki slobodni trenutak kako bi se uključio u društvena zbivanja koja su gradu bila od koristi. Od djelovanja u Rotary klubu, tenis klubu, lovačkom društvu „Kobac“, lova s veleposlanikom Peterom Galbraithom i posebnim izaslanikom SAD-a Charlesom Reedmanom u danima Domovinskog rata, do mecene Gradskog muzeja Varaždin. Obzirom na njegove godine, ipak je osamdesetšesta na plećima, danas je to malo teže, ali doktor Grims i nadalje pomno prati što se dešava u njegovom Varaždinu.

Označeno u