Miljenko Mumlek - istinska legenda varaždinskog nogometa

Marijan Hižak | 30.5.2022. u 22:20h | Objavljeno u Sve te godine

Plasmanom nogometaša NK-a "Varaždin" u 1. Hrvatsku nogometnu ligu, nogomet je ponovo postao bitna odrednica i značajka Varaždina. Ulazak kluba iz Zagrebačke 94 u najprestižnije hrvatsko nogometno natjecanje zgodna je prilika da se prisjetimo najboljeg nogometaša u novijoj povijesti varaždinskog nogometa, junaka moje današnje priče - Miljenka Mumleka.

Sportska obitelj

Miljenko Mumlek rođen je u Varaždinu 21. studenog 1972. godine. Odrastao je u obližnjoj Vinici, u uglednoj sportskoj obitelji. Majka Katica bila je jedna od ponajboljih igračica rukometnog kluba "Koka", dok mu je otac bio profesor tjelesne kulture u osnovnoj školi. Obzirom na sportske sklonosti roditelja, teško da je životni put Miljenka mogao krenuti drugim smjerom.

Njegovi sportski geni mogli su se uočiti već u najranijem djetinjstvu. Od jutra do mraka provodio je dane u društvu lopte, igrajući nogomet s vršnjacima po viničkim livadama. Nije ga uspio zainteresirati ni kompjuter Orao kojeg su mu roditelji, među prvima, uspjeli po vezi nabaviti u varaždinskom poduzeću Pel. Nadarenost Miljenka za nogomet prepoznata je u 4. razredu osnovne škole pa ga roditelji upisuju u Školu nogometa "Varteks". Veselju nije bilo kraja.

Dva do tri puta tjedno putovao je mali Miljenko s radničkim busom od Vinice do Varaždina i natrag. Poslije odrađenog kadetskog staža, Mumlek prelazi u varaždinsku Slobodu. Bila je to vrlo pametna i mudra odluka jer teško da bi se onako krhak i sitan mogao probiti do prve "Varteksove" momčadi koja je u to vrijeme igrala u jugoslavenskoj Međurepubličkoj ligi. Igrajući za " Slobodu" Mumlek je očvrsnuo i stekao dovoljno potrebnog iskustva za veličanstveni povratak u Zagrebačku 94.

Dva gola Heerenveenu

Usporedo s igranjem nogometa Mumlek završava Gimnaziju i odlučuje krenuti stopama svog oca. Upisuje se na Kineziološki fakultet u Zagrebu. Stvaranjem Republike Hrvatske u njegovom matičnom klubu rastu prvoligaške ambicije. Trener "Varteksa", Branko Ivanković, ozbiljno računa na njega te inzistira na minimalnom prisustvu na dva "varaždinska treninga". Razapet između zagrebačkog studija i odlazaka na trening u Varaždin, naposljetku odustaje od studija. Isključiva posvećenost nogometu vratila mu se s kamatama. Izborio se za mjesto u momčadi te je 1992. godine u Zaprešiću odigrao prvu prvoligašku utakmicu za "Varteks".

mumlek_asics.jpg

Miljenko Mumlek - Foto: D. Gorenak

Već u njegovom prvoligaškom debiju vidjelo se da je veliki znalac. Igrač koji savršeno barata loptom, s udarcem kojim se odlikuju samo najveći. Za varaždinsku probirljivu publiku to nije bilo dovoljno. Publika je tražila borbenijeg i žustrijeg Mumleka. Takav, srčaniji Mumlek pojavio se tek par godine kasnije. Godine 1996. "bumbari" su se ravnopravno borili za naslov prvaka, ušli u Europu s igračima iz Varaždina i okolice. Kao vođa i dirigent te momčadi nametnuo se u to vrijeme kod publike još nedovoljno priznati Miljenko Mumlek. Kao ponajbolji igrač Varteksa 1999. godine prelazi u NK Dinamo Zagreb i s njim bilježi četiri nastupa u Ligi prvaka. Nakon kratke avanture u tad nesolventnom Dinamu, ponovno se vraća u Varteks.

mumlek_aston_villa.jpg

Foto: Momčad "Varteksa" koja je izvojevala veliki podvig pobijedivši u Birminghamu Premier ligaša "Aston Villu".; Stoje s lijeva: Karić, Mađarić, Kastel, Režić, Bjelanović, Kristić; Čuče: Mukaj, Granić, Sabolčki, Hrman i Mumlek - Foto: V. Mrak

Dobre igre u Varteksu oplođuje inozemnim angažmanom u Standardu, trećem najuspješnijem belgijskom klubu svih vremena. Nakon dvogodišnjeg boravka u inozemstvu, Mumlek se vraća u domovinu te dvije sezone igra za Slaven Belupo. Ne mogavši bez svog Varaždina i Varteksa, od 2007. godine opet kapetanski predvodi svoj najdraži klub.

Mumlek je svojim igrama i pristupom obilježio eru najvećih uspjeha varaždinskog nogometa. Zaljubljenici nogometne igre pamtit će ga kao nogometnog virtuoza, dirigenta čije je lucidne i nadahnute opuse obilježila fascinantna partitura na kojoj bi mu pozavidio i Davor Bobić. Na uzvratnoj utakmici protiv nizozemskog Heerenveena u Kupu pobjednika kupova Miljenko je gromoglasnu varaždinsku publiku doveo u delirij, postigavši dva odlučujuća pogotka za ulazak u četvrtfinale.

Hrvatski reprezentativac

U bogatoj nogometnoj karijeri Mumlek je igrao za sve reprezentativne selekcije - mladu reprezentaciju Hrvatske U 20 , "A" reprezentaciju te za Olimpijsku reprezentaciju. Dva puta je proglašavan za najboljeg sportaša grada Varaždina, a 1999. godine postaje prvi Varaždinac kojemu je uspjelo osvojiti "Žutu majicu" koja se dodjeljuje najboljem nogometašu 1.HNL-e. Na vječnoj listi najboljih strijelaca 1. Hrvatske nogometne lige Mumlek je upisan kao najefikasniji veznjak i peti strijelac s postignutih 107 golova.

MUMLEK_VV_111.jpg

Najbolji igrači NK-a "Varteks" u razdoblju od 1992 do 2002. godine.; Stoje s lijeva: Dalić, Toplak, Mumlek, Mrmić, Brlenić, Besek i Hrman - Foto: V. Mrak

Iako su mu Varteks, Varaždin i njegova Vinica zauzeli veliki dio srca, Miljenku Mumleku na prvome mjestu oduvijek je bila obitelj. Zaokružio je svoj životni krug, sa suprugom Ljiljanom i sinom Arijanom. U obiteljskom je krugu uvijek imao potporu, baš kao i kod brojnih prijatelja. Po završetku igračke karijere Mumlek je ostao u svijetu nogometa kao trener. Trenutno uspješno vodi juniore NK-a "Varaždin". Njegov omiljeni trener Branko Ivanković tvrdi da je pred njim velika trenerska karijera.

Označeno u