Saša Maček - virtuoz na bubnjevima

Marijan Hižak | 6.6.2022. u 21:53h | Objavljeno u Sve te godine

Moja generacija, koja je školovanje završila još duboko u socijalizmu, živjela je s predodžbom da je Amerika obećana zemlja. Vrijedi li ta, u mladosti stvorena slika, još i danas, saznat ćete iz priče o varaždinskom bubnjaru Saši Mačeku.

Obiteljska tradicija

Saša Maček rođen je 13. rujna 1985. u Čakovcu. Njegovi roditelji veliki su zaljubljenici glazbe i sporta. U njihovom varaždinskom domu uvijek se je slušala dobra glazba. Saša je odrastao na klasicima rocka. Na Rolling Stonesima i Beatlesima koje je mama Maja oplemenjivala slušajući Arsena, Balaševića i Šerbedžiju.

Možete li vjerovati da su čak jedanaestorica članova Sašine obitelji bubnjari, između ostalih i njegov otac Zdravko, koji je bio bubnjar nekad poznatog varaždinskog benda "Lord". Razumljivo je da nakon odrastanja u takvom okruženju želiš postati bubnjar. Saša je kao klinac prigrlio bubnjeve kao svoju najomiljeniju igračku, a kasnije najdraži instrument.

sasa_macek_111.jpg

Saša Maček

Godine 1996. završio je Glazbenu školu u Varaždinu. Kao tinejdžer, u sedmom razredu osnovne škole, pokrenuo je sa susjedom Zokijem svoj prvi bend – One Step Away. Komunikativan i druželjubiv, Saša je osim muzičkog talenta od malena pokazivao istančan poduzetnički duh i izrazite organizacijske sposobnosti. Opsjednut rock legendama, svakodnevno je vježbao i učio engleski jezik, sanjajući da će jednog dana dostići svog omiljenog bubnjara Travisa Barkera.

Ozbiljnije svirke Saša se prihvatio već kao srednjoškolac 2000. godine, kada počinje svirati s kršćanskim bendom Seekers planet. Zahvaljujući njima nekoliko je puta obišao Europu te upoznao čaroban i multikulturalan svijet glazbe. Po završetku srednje škole definitivno se odlučuje posvetiti muzici. Muzika je njegov život. U istinskog profesionalca, koji može živjeti samostalno od sviranja, Saša se preobrazio 2006. godine kada je osnovao Dead By Mistake, bend koji je uspješno jahao na valu tad cijenjene emo subkulture (op.a. – "emo" je vrsta rock glazbe, koju karakterizira naglasak na emocionalno izražavanje).

Dvije godine kasnije Saša se odlučuje pridružiti u to vrijeme vrlo popularnim Voodoo Lizardsima. Bio je to veliki iskorak u njegovoj glazbenoj karijeri. Počeo je surađivati sa svjetski znanim glazbenim imenima, poput Jimmyja Ripa, gitariste Micka Jaggera te Bernardom Fowlerom, jednim od back vokala The Rolling Stonesa.

Školovanje u New Yorku

Surađujući s vrhunskim profesionalcima Saša uočava važnost profesionalnog pristupa poslu, stalne edukacije i svakodnevnog vježbanja. Godine 2010. pohađao je bubnjarski kamp u Grožnjanu. Mentori zamjećuju njegov izniman talent te Saša dobiva stipendiju koja mu omogućuje upis u prestižnu glazbenu školu Drummers Collective u New Yorku.

Odlazak na školovanje u Ameriku bio je novi, velik korak u glazbenoj karijeri Saše Mačeka. Tijekom boravka u SAD-u upoznao je velik broj svjetski poznatih glazbenika te stvorio divna prijateljstva. Školovanje u New Yorku bilo je puno više od samih školskih lekcija jer je imao priliku svirati u ansamblima s profesionalnim njujorškim glazbenicima.

Za vrijeme boravka u Americi Saša se je javljao na bubnjarske audicije. Prošao je na audiciji za bubnjara Call The Cops. Biti član mladog američkog dance-rock benda u usponu bilo je ispunjenje dječačkog sna, priznanje da se uz mukotrpan rad i veliko htijenje može doći do vrha. Call The Caps bili su prva stepenica u trnovitom usponu na svjetski glazbeni tron. Ubrzo je došlo vrijeme za sljedeću stepenicu. Godine 2019. Saša Maček postao je tour bubnjar svjetske atrakcije Cheat Codes.

sasa_macek_cheat_codes.jpg

Saša Maček (drugi s lijeva) na turneji s članovima benda Cheat Codes

Cheat Codes

Znam, starijim čitateljima ime ovog benda ne znači ništa, ali za mlade taj američki sastav je svetinja. Euforični bend Cheat Codes savršeno kombinira pop i elektroničku glazbu. Tročlani bend baziran je u Los Angelesu i sastavljen od članova Trevora Dahla, Matthewa Russella i Kevina Forda. Eksploziju na svjetskoj sceni ostvarili su preko noći hitovima "Turn Me On”, a obrada hita "Let's Talk About Sex” grupe Salt-N-Pepa imao je pola milijarde streamova (op.a. - riječ streaming označuje prijenos multimedijskih sadržaja putem interneta) na Spotifyju.

Od njihovog prvog singla "No Promises” kojeg su snimili s pop zvijezdom Demi Lovato, grupa se nastavila pozicionirati kao jedan od najbrže rastućih pop i elektronskih grupa. Neumorni i poduzetni Saša nikad ne miruje. Prošle godine je s Connorom Samuel John Ballom, engleski basistom i članom pop rock grupe The Vamps pokrenuo bend The Lunar Year. Do danas su objavili tri pjesme, a trenutno su na turneji po Velikoj Britaniji.

sasa_macek_LUNAR151221MyTicket.jpg

Najavni poster za englesku turneju benda The Lunar Year

Priča o našem mladom sugrađaninu Saši Mačeku pokazuje nam da "američki san" nije nešto što se događa samo u hollywoodskim filmovima, romanima Marka Twaina i pjesmama Brucea Springsteena. Amerika može biti obećana zemlja i za dečka iz varaždinskog "Bronxa", vatrenog navijača nogometnog kluba "Varaždin".

Označeno u