Ivica Vukotić (1947.-2004.) - sportski novinar i publicist

Marijan Hižak | 3.1.2022. u 21:43h | Objavljeno u Sve te godine

Sport od svojih samih početaka pobuđuje veliki interes kod javnosti. Razvojem medija, slijedom ogromnog zanimanja, stvorena je neraskidiva veza između sporta i medija. Danas su mediji naprosto nezamislivi bez informacija iz sporta. Pritom ne mislim samo na vijesti koje se odnose na izvještavanje o rezultatima s natjecanja, već i na obavijesti koje su usredotočene na sportaše i trenere te sportsko poslovanje klubova i saveza.

Rastuća važnost i ogromne količine novca koje se vrte u sportu posebno dolaze do izražaja od početka 90-ih. Jedan od prvih varaždinskih novinara koji se uklopio u novo, moderno poimanje sporta bio je Ivica Vukotić. Zahvaljujući njegovom izvještavanju i publicističkoj ostavštini, novija je sportska povijest grada Varaždina danas dostupna mlađim naraštajima.

vukotic_ivica.JPG

Ivica Vukotić

Novinarska karijera

Vukotić se rodio u Varaždinu 28. siječnja 1947. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu. Po završetku školovanja opredjeljuje se za novinarski poziv. Godine 1967. zapošljava se u lokalnom tjedniku "Varaždinske vijesti" kao profesionalni novinar. Tamo je vrlo uspješno savladao sve tajne novinarskog zanata, učeći od stare garde varaždinskih novinara - Kožara, Cvetka, Jalušića, Rijavca, Lončarića, Lesingera... Nakon pet godina Vukotić iz "Varaždinca" prelazi u tjednik "Međimurje" iz Čakovca. Tu ostaje dvije godine.

Vraća se ponovo u Varaždin, na poziv Saveza za fizičku kulturu, kako bi pokrenuo i uređivao mjesečnik "Sportske informacije". Taj posao maestralno odrađuje. U to vrijeme Varaždin je bio jedan od rijetkih jugoslavenskih gradova koji se mogao pohvaliti lokalnim sportskim listom. Godine 1976., sada već iskusnom i stilski prepoznatljivom Vukotiću, stiže ponuda za profesionalni angažman u hrvatskom medijskom gigantu – "Vjesniku" iz Zagreba. Novinarska strast i želja za dokazivanjem na višem nivou je presudila. Vukotić počinje pisati za tri izdanja novinske kuće Vjesnik - za dnevne novine "Vjesnik" i "Sportske novosti" te za tjednik "Vikend".

Vrhunsko poznavanje sporta i sportske problematike bilo je presudno da Vukotić od 1978. godine prati i izvješćuje isključivo sportska zbivanja u statusu šefa varaždinskog dopisništva "Sportskih novosti". Na tom položaju ostao je radeći do kraja, do trenutka prerane smrti u 57. godini života.

Rukometni kroničar

S obzirom na obiteljsku tradiciju, sport Ivici Vukotiću nije bio stran. S njime se susretao od najmlađih dana zahvaljujući ocu Franji koji je bio nekadašnji nogometaš "Zagorca" i jedan od prvih varaždinskih poslijeratnih nogometnih sudaca. Sportom zadojen Vukotić tijekom mladenačkih dana aktivno se bavio atletikom i rukometom. Lom ruke udaljio ga je od sportskih terena pa na nagovor svog nekadašnjeg nastavnika fizičkog odgoja i rukometnog zaljubljenika Ivice Gradiškog odlučuje postati rukometni sudac.

vukotic_sudac.JPG

Ivica Vukotić, rukometni sudac

Duboko zaronjen u svijet rukometa, usporedo sa suđenjem, Vukotić 1971. godine osniva u Varaždinu muški rukometni klub "Vama", a tri godine kasnije i njegovu žensku sekciju. Vukotić je također bio i jedan od pokretača okupljanja rukometnih veterana. Tijekom aktivnog novinarskog profesionalnog djelovanja, Vukotić je pratio cjelokupna varaždinska sportska događanja i o njima obavještavao hrvatsku sportsku javnost. Pišući za najtiražniji sportski list "Sportske novosti", posebno se isticao praćenjem rukometa pa je 70-ih i 80-ih godina izvještavao kao dopisnik s mnogobrojnih velikih međunarodnih rukometnih događanja, poput svjetskih prvenstava u rukometu za žene i muškarce.

Marljivi Vukotić ostat će zapamćen i kao organizator i pokretač deset izdanja YASSA Turnira rukometnih prvakinja koji se održavao u Varaždinu. Nekoliko godina bio je glavni tajnik Udruženja sportskih novinara Jugoslavije te predsjednik i tajnik Zbora hrvatskih sportskih novinara. Bio je zadužen za informiranje prigodom svih velikih sportskih događanja u Varaždinu, od kraja 70-ih do 90-ih godina (Svjetsko prvenstvo rukometašica 1973., Univerzijada 1987., JUPEA 1989.).

Nemjerljiv doprinos promociji i povijesti varaždinskog sporta

Ulaskom nogometaša NK-a "Varteks" u 1. Hrvatsku nogometnu ligu 1992. godine, Vukotić je vrlo angažirano pratio rad i izvještavao javnost o zbivanjima unutar NK-a "Varteks". Puno sam surađivao s njim u tom razdoblju, jer je klubu iz Zagrebačke 94 bilo u interesu da se pozitivno piše o njemu. A posebice o našim mladim igračima, kako bi im se povećala vrijednost i kako bi ih lakše prodali. Vukotić je bio pametan dečko te je dobro znao da svojim pisanjem daje potporu ne samo opstojnosti kluba, već i cjelokupnom sportu grada Varaždina kojeg je neizmjerno volio.

Prisjećajući se sa sjetom nekadašnjih europskih utakmica i pobjeda NK-a "Varteks" pred prepunim stadionom Vukotića smatram jednim od najzaslužnijih za stvaranje pozitivne slike i atmosfere u i oko kluba. Vukotić je nosio u sebi toliko životne energije da bi mogao napajati planetu. Bio je britak, brz, mudar novinar koji se van radnih obaveza često pretvarao u vrsnog voditelja i lucidnog kreatora sportsko-zabavnih događanja.

vukotic_6666.jpg

Ivica Vukotić (u sredini) u društvu varaždinskih fotografskih i novinarskih legendi (Arhiva: Ivica Dolenec)

Godine 1992. godine pokrenuo je poznatu manifestaciju "Miss sporta Hrvatske", koju je nakon njegove smrti preuzeo "Večernji list". Prvi izbor za "Miss sporta Hrvatske" održan je u Pazinu, a prva pobjednica bila je varaždinska ritmičarka Snježana Bošnjak.

Sagledavajući sveukupno djelovanje i ostavštinu Ivice Vukotića, nemjerljiv je njegov doprinos promociji i povijesti varaždinskog sporta. Revno je istraživao i bilježio njegovu povijest. Napisao je dvanaestak knjiga o povijesti varaždinskog sporta, što kao autor, što kao suautor. Sve one vrijedne su spomena: "Stručak najljepših uspomena" (1977., suautor Vladimir Žabčić), "Lopta je kriva za sve" (1978.), "Sport u Varaždinu" (1980., suautor Ivica Herceg), "Atletika u Varaždinu" (1980., suautori: Dražen Ožeg, Ivica Jadrošić i Mladen Mavar), "Ambasadori svoga grada" (1981.) , "Vodič svjetskih prvenstava" (1982.), "Varaždin" (1987., suautor Boris Ratković), "VŽ nogomet" (1990), "Veličanstvenih sedam" (1990.), "Prvih 100" (1997.) "99 zvijezda sporta u Varaždinu" (1998) i "70 godina NK-a Varteks" (2001.)

vukotic_knjiga.JPG

Jedna od mnogobrojnih knjiga Ivice Vukotića: VŽ nogomet

Označeno u