Ivica Vukotić (1947.-2004.) - sportski novinar i publicist

Marijan Hižak | 3.1.2022. u 21:43h | Objavljeno u Sve te godine

Sport od svojih samih početaka pobuđuje veliki interes kod javnosti. Razvojem medija, slijedom ogromnog zanimanja, stvorena je neraskidiva veza između sporta i medija. Danas su mediji naprosto nezamislivi bez informacija iz sporta. Pritom ne mislim samo na vijesti koje se odnose na izvještavanje o rezultatima s natjecanja, već i na obavijesti koje su usredotočene na sportaše i trenere te sportsko poslovanje klubova i saveza.

Rastuća važnost i ogromne količine novca koje se vrte u sportu posebno dolaze do izražaja od početka 90-ih. Jedan od prvih varaždinskih novinara koji se uklopio u novo, moderno poimanje sporta bio je Ivica Vukotić. Zahvaljujući njegovom izvještavanju i publicističkoj ostavštini, novija je sportska povijest grada Varaždina danas dostupna mlađim naraštajima.

vukotic_ivica.JPG

Ivica Vukotić

Novinarska karijera

Vukotić se rodio u Varaždinu 28. siječnja 1947. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu. Po završetku školovanja opredjeljuje se za novinarski poziv. Godine 1967. zapošljava se u lokalnom tjedniku "Varaždinske vijesti" kao profesionalni novinar. Tamo je vrlo uspješno savladao sve tajne novinarskog zanata, učeći od stare garde varaždinskih novinara - Kožara, Cvetka, Jalušića, Rijavca, Lončarića, Lesingera... Nakon pet godina Vukotić iz "Varaždinca" prelazi u tjednik "Međimurje" iz Čakovca. Tu ostaje dvije godine.

Vraća se ponovo u Varaždin, na poziv Saveza za fizičku kulturu, kako bi pokrenuo i uređivao mjesečnik "Sportske informacije". Taj posao maestralno odrađuje. U to vrijeme Varaždin je bio jedan od rijetkih jugoslavenskih gradova koji se mogao pohvaliti lokalnim sportskim listom. Godine 1976., sada već iskusnom i stilski prepoznatljivom Vukotiću, stiže ponuda za profesionalni angažman u hrvatskom medijskom gigantu – "Vjesniku" iz Zagreba. Novinarska strast i želja za dokazivanjem na višem nivou je presudila. Vukotić počinje pisati za tri izdanja novinske kuće Vjesnik - za dnevne novine "Vjesnik" i "Sportske novosti" te za tjednik "Vikend".

Vrhunsko poznavanje sporta i sportske problematike bilo je presudno da Vukotić od 1978. godine prati i izvješćuje isključivo sportska zbivanja u statusu šefa varaždinskog dopisništva "Sportskih novosti". Na tom položaju ostao je radeći do kraja, do trenutka prerane smrti u 57. godini života.

Rukometni kroničar

S obzirom na obiteljsku tradiciju, sport Ivici Vukotiću nije bio stran. S njime se susretao od najmlađih dana zahvaljujući ocu Franji koji je bio nekadašnji nogometaš "Zagorca" i jedan od prvih varaždinskih poslijeratnih nogometnih sudaca. Sportom zadojen Vukotić tijekom mladenačkih dana aktivno se bavio atletikom i rukometom. Lom ruke udaljio ga je od sportskih terena pa na nagovor svog nekadašnjeg nastavnika fizičkog odgoja i rukometnog zaljubljenika Ivice Gradiškog odlučuje postati rukometni sudac.

vukotic_sudac.JPG

Ivica Vukotić, rukometni sudac

Duboko zaronjen u svijet rukometa, usporedo sa suđenjem, Vukotić 1971. godine osniva u Varaždinu muški rukometni klub "Vama", a tri godine kasnije i njegovu žensku sekciju. Vukotić je također bio i jedan od pokretača okupljanja rukometnih veterana. Tijekom aktivnog novinarskog profesionalnog djelovanja, Vukotić je pratio cjelokupna varaždinska sportska događanja i o njima obavještavao hrvatsku sportsku javnost. Pišući za najtiražniji sportski list "Sportske novosti", posebno se isticao praćenjem rukometa pa je 70-ih i 80-ih godina izvještavao kao dopisnik s mnogobrojnih velikih međunarodnih rukometnih događanja, poput svjetskih prvenstava u rukometu za žene i muškarce.

Marljivi Vukotić ostat će zapamćen i kao organizator i pokretač deset izdanja YASSA Turnira rukometnih prvakinja koji se održavao u Varaždinu. Nekoliko godina bio je glavni tajnik Udruženja sportskih novinara Jugoslavije te predsjednik i tajnik Zbora hrvatskih sportskih novinara. Bio je zadužen za informiranje prigodom svih velikih sportskih događanja u Varaždinu, od kraja 70-ih do 90-ih godina (Svjetsko prvenstvo rukometašica 1973., Univerzijada 1987., JUPEA 1989.).

Nemjerljiv doprinos promociji i povijesti varaždinskog sporta

Ulaskom nogometaša NK-a "Varteks" u 1. Hrvatsku nogometnu ligu 1992. godine, Vukotić je vrlo angažirano pratio rad i izvještavao javnost o zbivanjima unutar NK-a "Varteks". Puno sam surađivao s njim u tom razdoblju, jer je klubu iz Zagrebačke 94 bilo u interesu da se pozitivno piše o njemu. A posebice o našim mladim igračima, kako bi im se povećala vrijednost i kako bi ih lakše prodali. Vukotić je bio pametan dečko te je dobro znao da svojim pisanjem daje potporu ne samo opstojnosti kluba, već i cjelokupnom sportu grada Varaždina kojeg je neizmjerno volio.

Prisjećajući se sa sjetom nekadašnjih europskih utakmica i pobjeda NK-a "Varteks" pred prepunim stadionom Vukotića smatram jednim od najzaslužnijih za stvaranje pozitivne slike i atmosfere u i oko kluba. Vukotić je nosio u sebi toliko životne energije da bi mogao napajati planetu. Bio je britak, brz, mudar novinar koji se van radnih obaveza često pretvarao u vrsnog voditelja i lucidnog kreatora sportsko-zabavnih događanja.

vukotic_6666.jpg

Ivica Vukotić (u sredini) u društvu varaždinskih fotografskih i novinarskih legendi (Arhiva: Ivica Dolenec)

Godine 1992. godine pokrenuo je poznatu manifestaciju "Miss sporta Hrvatske", koju je nakon njegove smrti preuzeo "Večernji list". Prvi izbor za "Miss sporta Hrvatske" održan je u Pazinu, a prva pobjednica bila je varaždinska ritmičarka Snježana Bošnjak.

Sagledavajući sveukupno djelovanje i ostavštinu Ivice Vukotića, nemjerljiv je njegov doprinos promociji i povijesti varaždinskog sporta. Revno je istraživao i bilježio njegovu povijest. Napisao je dvanaestak knjiga o povijesti varaždinskog sporta, što kao autor, što kao suautor. Sve one vrijedne su spomena: "Stručak najljepših uspomena" (1977., suautor Vladimir Žabčić), "Lopta je kriva za sve" (1978.), "Sport u Varaždinu" (1980., suautor Ivica Herceg), "Atletika u Varaždinu" (1980., suautori: Dražen Ožeg, Ivica Jadrošić i Mladen Mavar), "Ambasadori svoga grada" (1981.) , "Vodič svjetskih prvenstava" (1982.), "Varaždin" (1987., suautor Boris Ratković), "VŽ nogomet" (1990), "Veličanstvenih sedam" (1990.), "Prvih 100" (1997.) "99 zvijezda sporta u Varaždinu" (1998) i "70 godina NK-a Varteks" (2001.)

vukotic_knjiga.JPG

Jedna od mnogobrojnih knjiga Ivice Vukotića: VŽ nogomet

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.