Dražen Besek - nogometni trener sa stavom

Marijan Hižak | 17.1.2022. u 21:38h | Objavljeno u Sve te godine

Nestala su ona vremena kad je susjed susjedu pokucao na vrata jer mu je sfalilo malo mlijeka, soli, octa ili šećera pa bi usput popili koju šalicu kave, gemišt te malo popričali. Nova vremena donijela su nove običaje.  Nije da su međususjedski odnosi zamrli, oni su samo promijenili sadržaj i mjesto druženja.

Danas se sa susjedom priča tijekom zajedničke šetnje, prilikom odlaska na kavu u kvartovski kafić ili teretanu. Volim svoje susjede iz Špinčićeve ulice. Obožavam ih jer nisu cijepljeni od ljudskosti i bliskosti, niti su tračljivci i zabadala. Jedan od mojih prvih susjeda je Dražen Besek. On je sav u nogometu. Za razliku od mene, koji sam samo fan, on je nogometni fanatik.

Iako je trenutno bez profesionalnog angažmana, on i nadalje doručkuje, ruča i večera nogomet. Svaki tjedan, s puno elana i pozitivne energije nas dvojica šećemo uz smirujuću šetnicu Dravskog kanala.  Tema za razgovor uvijek ima napretek. Od prisjećanja na naše zajedničke nogometne trenutke provedene u NK-u „Varteks“, do razglabanja o temama iz nama najdražeg Varaždina.

Revnosni otac Marijan

Dražen Besek je varaždinska nogometna legenda koja je svoj zvjezdani nogometni put započela kao dvanaestogodišnji klinac u NK-u „Varteks“. Draženov otac Marijan bio je dugi niz godina vatrogasac u tekstilnoj tvornici Varteks. Jedno jutro 1975. godine, u spremište gdje su stolovali vatrogasci, neočekivano je navratio  tvornički šef kadrovske službe Ante Oljica. Tražio je Marijana Beseka. Tog trena njega nije bilo u spremištu pa ga je prisutni kolega vatrogasac otišao potražiti.

Kada ga je pronašao, prenio mu je da ga traži šef kadrovske službe. Prva pomisao koja je preletjela glavom vatrogasca Beseka bila je - “Sigurno mi slijedi premještaj. Najvjerojatnije odlazak na ispomoć u neki od naših pogona,  Ludbreg ili Bednju”. Kad je šef kadrovske službe Oljica, koji je u isto vrijeme bio i trener u Školi nogometa u klubu preko puta ceste, rekao: “Drug Besek, čuo sam da vaš mlađi sin igra jako dobro nogomet. Budete mi ga poslali na trening”. “Kak vam ga ne bi poslal, mali bude presretan” uzvratio je vatrogasac Marijan, mudro prešutjevši ono što mu se vrzmalo po glavi: “Bolje je poslati sina na nogometni trening nego dobiti premještaj”.

besek_ladic_pioniri.JPG

Pioniri NK-a „Varteks“ na turniru „Bratstvo i jedinstvo“ koje je održan 1978. godine u Novom Sadu. Stoje slijeva: Ivanković F. (teh. tajnik), Ladić, Valkaj, Novosel, Belić, Beatović, Njegovec, Mikić, Piskač (trener); Čuče: Besek, Marciuš, Lacko B., Lacko D., Kobal, Vučemilo, Šimunić, Levatić i Pomper

U tom trenu revnosni „Varteksov“ djelatnik Marijan Besek nije ni slutio da je odredio budućnost svom srednjem sinu Draženu. U blistavoj nogometnoj karijeri koja je slijedila nakon tog razgovora, njegov sin Dražen je za prvu momčad „Varteksa“ odigrao 174 službene utakmice i zabio 16 golova. Uz klub iz Zagrebačke 94, još je igrao i u NK-u „Olimpija“ (Slovenija), NK-u „Dinamo“ Zagreb, „Vaullauriss“ FC (Francuska), FC „Ikast“ (danas FC „Midtjylland“, Danska) i FC „Casino“ Salzburg (danas FC „Red Bull“  Salzburg, Austrija).

besek_soldo_bronic.jpg

Dražen Besek pokušava doći do lopte ispred igrača NK-a „Inker“ iz Zaprešića  Zvonimira Solde i Krešimira Bronića ( Foto: V. Mrak )

Odrastanje u Varteksovom naselju

Dražen Besek rodio se 10. ožujka 1963. godine u Varaždinu. Kao dijete živio je u Varteksovom naselju. Za vrijeme naše zadnje šetnje Dražen mi je s puno nostalgije pričao o kvartu svog odrastanja i njegovoj velikoj sljubljenosti s klubom u Zagrebačkoj 94.  Varteksovo naselje je blizu istoimenog stadiona, stoga i ne čudi da je djeci iz naselja nogomet bio najvažnija sporedna stvar na svijetu.

- Bila su to divna vremena. Imali smo slobodu uspjeha i neuspjeha, odgovornost. Imali smo tako “malo”, ali smo bili tako sretni. Lopta nam je bila glavna igračka. Između dvije zgrade bilo je tridesetak metara slobodnog prostora. Na zidovima zgrada iscrtali smo golove te svaki dan igrali nogomet, od jutra do mraka. Sa starijim bratom Marinkom skoro svaki dan sam odlazio na stadion „Varteks“. Skupljali bi lopte iza gola, a vikendom, kada se ništa nije dešavalo, preskakali smo drvenu ogradu starog stadiona kako bi došli na glavni teren i pucali na „pravi“ gol – prisjećao se sa sjetom Dražen.

Blistava trenerska karijera

Danas, četrdesetak i više godina kasnije, Dražena Beseka i nadalje krasi nogometni zanos dječaka iz Varteksovog naselja.  Dražen je bio prvi igrač u povijesti NK-a „Varteks“ koji je nakon igračke karijere svoju budućnost odlučio potražiti u trenerskom pozivu. Bio je jedan od najboljih studenata usmjerenja nogomet na Višoj trenerskoj školi u Zagrebu.

besek_djelac.jpg

Legende NK- a „Varteks. Anđelko Herjavec (lijevo) i Dražen Besek (Foto: V. Mrak)

Profesionalni trener postao je 1998. godine i već je na samom početku trenerskog rada dotaknuo zvijezde. U Kupu pobjednika kupova (UEFA Winners Cup)  Dražen je s momčadi NK-a „Varteks“ ušao u probrano društvo osmorice europskih nogometnih velikana i dočekao proljeće u Europi. Tijekom naših šetnji oboje se često s veseljem prisjećamo tih dana ponosa i slave kada je naš mali „Varteks“ u osmini finala natjecanja nadvisio s 4-2 favorizirani  nizozemski „Heerenveen“, nakon ludog preokreta u Varaždinu.

besek_1992_2002.jpg

Igrači NK-a „Varteks“ koji su obilježili povijest kluba u razdoblju 1992. – 2002. (Foto: V. Mrak) Slijeva: Dalić, Toplak, Mumlek, Mrmić, Brlenić, Besek i Hrman

Po završetku utakmice razdragani navijači su se iz Zagrebačke 94 preselili na Banus plac gdje se je veselje spontano pretvorilo u festival radosti, na kojem je pivo ponosnog sponzora Pan teklo u potocima. David iz Varaždina,  s trideset puta manjim budžetom od velikog Golijata, plasirao se u četvrtfinale prestižnog Kupa pobjednika kupova, i obilježio noviju povijest hrvatskog nogometa.

Iako ga je taj povijesni uspjeh s najdražim klubom iz kojeg je ponikao označio za sva vremena, Draženu je pri srcu još jedan, njemu dragi uspjeh u europskim natjecanjima. Vodeći 2017. godine amatersku momčad „Birkirkara“ iz Malte, Dražen je u prvom pretkolu Kupa UEFA eliminirao NK „Široki“ iz BiH-e, da bi potom u drugom pretkolu kvalifikacija napravio senzacionalni poduhvat, pobijedivši veliki škotski „Hearts”. Tek u trećem pretkolu u pohodu je njegovu „Birkirkaru“ zaustavio ruski „Krasnodar“.

Rezultat malteških amatera pod Draženovim vodstvom bio je ultra iznenađenje u europskim nogometnim krugovim, pa je čak i malteška predsjednica, koja nije nogometni fan, prepoznala značaj tog uspjeha za malu Maltu te je upriličila primanje za stručni stožer „Birkirkare“, na čelu s trenerom Besekom. Zadnja nogometna destinacija Dražena Beseka bio je kineski klub „Shanghai Shenhua“ iz milijunskog Shanghaja.

Bezbrižnu, ovaj puta i nadasve zanimljivu šetnju nedaleko od Draženove kuće prekinula je zvonjava mobitela. Prije nego se javio Dražen mi je tiho prišapnuo: “Oprosti, moram se javiti, zove me agent”. Nisam želio biti nepristojan, odmahnuo sam rukom u znak pozdrava te produžio prema svojoj kući. Hodajući, nisam prestao razmišljati o svom najpoznatijem susjedu. Dražen Besek je izvrstan trener. Još bolji čovjek. Karakteran, pravičan, hrabar i odlučan u svojim promišljanjima. Pravi Varaždinac. Osoba sa stavom. 

Označeno u