ZRAČNE BILJKE Zanimljiv ukras doma; umjesto u tegli, vise sa stropa ili rastu uokvirene na zidu

VV | 11.9.2022. u 12:41h | Objavljeno u Sponzorirano

Iako ne zahtjeva puno pažnje, o njoj se ipak treba brinuti, ali na malo drugačiji način od klasičnih biljaka koje rastu iz zemlje u teglama.

Što su zračne biljke? Njihov “službeni” naziv je tillandsia, a riječ je o biljkama koje imaju vrlo slabo razvijen korijen pa im nije potrebna zemlja niti svakodnevno zalijevanje. Drugim riječima, ovo je savršena biljka za uređenje suvremenih interijera u ova užurbana vremena kad često zaboravimo zaliti svoje kućno cvijeće.

tillandsia-cotton-gb4909128e_1920.jpg

Redovito namakanje

Možete ih naći i kupiti preko internetu, a dobra vijest je i da ih uzgajaju u Vrtlariji Vijenac u Srahonincu, gdje ćete sigurno dobiti i pokoji koristan savjet o održavanju ove popularne biljke. Radi se o malenoj biljci iz porodice bromelija. Iako ne zahtjeva puno pažnje, o njoj se ipak treba brinuti, ali na malo drugačiji način od klasičnih biljaka koje rastu iz zemlje u teglama.

Dosad je poznato oko 650 sorti ove biljke, a ima ih raznih; dlakavih, šiljastih, oblih ili s dugačkim lišćem koje sliči na rep. U prirodi ove biljke rastu na drugim biljkama, primjerice, držeći se za krošnju drveća, na grmlju ili stijenama. Na sličan način funkcioniraju i orhideje i mnoge vrste paprati.

Kada kupite zračnu biljku, prvo je treba natopiti u vodu na 15-ak minuta do pola sata. Zatim je treba pustiti da se skroz osuši i to u visećem položaju, okrenutu prema podu. Treba ih dobro posušiti kako se na njihovim listovima ne bi stvarala plijesan. Nakon toga ih treba redovito namakati ovisno o godišnjem dobu i podneblju u kojem živite. Ako je vruće i suho to treba činiti češće, a ako je hladno, tamno i vlažno, tada trebaju manje vode. Najbolje ih je jednom tjedno namakati u vodi 15-ak minuta; ljeti to može biti i do pola sata, a zimi jednom u dva tjedna. Veće sorte trebaju više vode, a manje sorte možete i samo dobro pošpricati.

vrtlarija_vijenac.jpg
Previše svjetla

Ne smiju se nalaziti u tlu, a vole jarko, neizravno sunčevo ili umjetno svjetlo i zahtijevaju dobru cirkulaciju zraka. Njihovo korijenje postoji samo radi usidrenja dok rastu, ali ih nije potrebno održavati i mogu se obrezati škarama bez štete za biljku. Ako se počnu sušiti, to je znak da su dobile previše svjetlosti ili premalo vode. Tada biste je trebali ukloniti s izravnog sunca ili malo više prskati vodom. Također su zanimljivi i raznovrsni načini na koji ovu biljku možete držati u svome prostoru. Možete je staviti na klupski stolić za kavu, objesiti je na strop ili uokviriti u zanimljiv okvir.

GDJE SMO?
Dravska ulica 70, 40000 Čakovec, Strahoninec - Poleve, 095/815-5258/ www.vrtlarija-vijenac.hr