VRTNI CENTAR IVA Izvana živica, iznutra zelenino!

VVM | 7.4.2024. u 13:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Žive ograde čuvaju dušu našeg vrta i pružaju zaštitu od buke, vjetra, onečišćenja...

Živice su rezervat u kojem sigurno utočište pronalaze mnoga živa bića, od kukaca do ptica koje tu svijaju svoja gnijezda. Ljudima su korisne jer usporavaju brzinu vjetra, filtriraju prašinu iz zraka, umanjuju glasnu buku i stvaraju kisik.

Zaštita od pogleda ili vjetra

Usko oblikovana živica za zaštitu od pogleda svakako je najzastupljenija. Zidovi od živice najčešće se održavaju na visini od dva do tri metra. Taj tip živice odgovara želji mnogih ljubitelja vrtova i vlasnika kuća koji s najmanjim mogućim gubitkom prostora žele stvoriti zelenu oazu s neometanim privatnim područjem i taj je trend u porastu. Pri izboru biljaka pazite da odaberete drvenaste biljke koje podnose ne samo orezivanje mladih izdanaka nego i katkad snažnu rezidbu sve do starog drva. Živica za zaštitu od vjetra otvara posve nove perspektive vlasnicima zemljišta koje ugrožavaju hladni vjetrovi. Propusne živice za zaštitu od vjetra, npr. crvenolisne bukve ili graba, djeluju poput filtra za vjetar: oduzimaju vjetru snagu, ali ga puštaju da prođe. Doduše, tu zadaću živica za zaštitu od vjetra može ispuniti samo ako stoji pod pravim kutom prema glavnom smjeru vjetra.

netherlands-g91d1f0299_1920.jpg

Okviri koji dijele prostor vrta

Formalne živice ne služe samo za ograđivanje zemljišta već i za podjelu prostora u vrtu. Kao niski okviri također su iznimno pogodne za uvođenje reda i u malom vrtu. Zgodne mini bordure unose svojim ornamentalnim obilježjem nagovještaj baroka u privatno zelenilo. Za oblikovanje okvira prije svega je pogodan šimšir, uobičajen za mini živice. Osim toga pogodne su sorte Pachysandra, Cotoneaster i Euonymus fortunei. Kod grmova i polugrmova posebnu ulogu mirisnih i cvjetnih okvira imaju macina trava i lavanda. Obje se sorte šire u nebeskoplave površine, a za uređenje vrta ispred kuće zbog nedostatka prostora u uži izbor ulaze samo niske varijante živice poput crvenolisne niske žutike.

ivice-vrtni-centar-iva-1024x683.jpg

Za one koji imaju prostora, ali malo vremena

Pod oznakom “neformalne živice” podrazumijevaju se upravo neorezivane cvatuće živice koje tvore ukrasni grmovi. U pravilu imaju veću gustoću uz bolju zaštitu od buke nego formalne živice. Sastoje se ili od jedne vrste biljaka ili mješavine različitih vrsta. Što je živica raznovrsnija, to je zaštićenija od štetnika i bolesti. Cvatućim živicama dovoljno je prorjeđivanje, rezanje ocvalih izboja ili održavanje na određenoj visini. Taj je oblik živice pogodan za velike i vrtove srednje veličine. Sve vrste grmova mogu poslužiti za uzgoj živice, ali se prednost daje vrstama koje brzo rastu, no nemojte ih pregusto zasaditi. Poseben je užitak mješavina različitih boja cvatova i vremena cvatnje, što cijelog ljeta stvara spektakularne kontraste u vrtu. Tu su drvenaste vrste poput ukrasne dunje, vrtne mirte, perovskije, petoprste, krumpirove ili grmolike ruže, suročice i jesenskog jorgovana. Živica koja većinom cvate ljeti sastoji se od ljetnog jorgovana, dojcije, pajasmina i vajgele.

Pozdravi iz IVE!

Poslovnica Štefanec, Braće Radića 54, Štefanec, 40000 Čakovec

Web Shop: 098/180-8163, Maloprodaja: 040/337 -741

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.vrtnicentariva.hr