Sadržaj s oznakom: vrtni centar iva

Biljke koje rastu na mjestu okrenutom prema istoku i sjeveru cvjetaju nešto kasnije nego one na sunčanom položaju, a zapadna pozicija, s puno popodnevnog sunca, najbolja je za biljke. Često zbog toga nisu izložene kasnijem mrazu koji bi ih mogao oštetiti.

Za koju ćemo se varijantu odlučiti ovisi o vrsti i veličini sadnice koju želimo posaditi, a veliku ulogu ima i cijena. Sadnice u loncima obično su višestruko skuplje od sadnica golog korijena.

Jesen je najbolje vrijeme za sadnju ruža, najprodavanijeg cvjetnog grma u Europi. Ruže posađene u jesen u prvoj su godini bujnije i bogatije cvatu. Prednost pred proljetnom sadnjom ima i sadnja u prosincu, ukoliko to vrijeme dozvoljava.
VRTNI CENTAR IVA u Štefancu pored Čakovca nudi veliki izbor vanjskog ukrasnog i sobnog bilja. U ponudi imaju i supstrate, gnojiva i tegle za cvijeće. Posjetite ih na njihovim lokacijama…
Dobitnica biljke magnolia stellata je Tanja Begović. Čestitamo na dobitku! Zvjezdasta magnolija dolazi iz Japana te je najprikladnija za uzgoj u malim vrtovima i poznata je po sporom tempu rasta.…

Obratite pažnju na koji se način boja lišća i cvijeta vaše nove biljke uklapa uz boju fasade kuće. Informirajte se o tome što sve biljci treba za rast i razvoj, kakva će u budućnosti postati i koliko joj vremena za to treba.

Ove su jeseni aktualne zimzelene i listopadne magnolije. Popularni su i cedrovi; srebrni i zlatni, kao i sadnice u formiranom obliku poput bonsaija i topiary formi, spirala i pompon formi od pačempresa i kuglastih katalpi.
Varaždinske vijesti vas u suradnji sa Vrtnim centrom Iva još jednom daruje. Možete osvojiti biljku magnolia stellata. Zvjezdasta magnolija dolazi iz Japana te je najprikladnija za uzgoj u malim vrtovima…

Nakon savjeta o pripremi tla za sijanje i dosijavanje trave, Vrtni centar Iva iz Štefanca u ovome broju donosi savjete o tome kako pravilno rasporediti sjeme trave kako bi dobili lijepi, zeleni pokrov u svome dvorištu.

Lijepi travnjak ponos je svakog vrta i okućnice. Nijedan vrt, bez obzira na to koliko bio održavan, ne može izgledati uređeno ako ima zapuštene travnate površine.

U svom zavičaju većina palmi ima veliku gospodarsku važnost (kokos, datulja, rafija, ratan). Kod nas se uzgajaju isključivo za ukras.

Vrtni centar Iva iz Štefanca, pored Čakovca, donosi savjete o uređenju vrta ukrasnim kamenjem. Ukoliko ste u procesu uređenja dvorišta i dobro bi Vam došla neka ideja, u Ivi predlažu lomljeni bijeli kamen ili oblutke. Ove vrste kamena možete koristiti kao površinski sloj za staze, putiće, kao obrub za cvjetne gredice, u posudama ili samostalno.

Biljke koje preferiraju hladnije uvjete imaju koristi od sunca u jutarnjim i popodnevnim sjenama tijekom vrućeg dana

Nisu prezahtjevne za uzgoj. Možemo ih koristiti u dijelu vrta u kojem nam ostale vrste ne uspijevaju ili pak ako nismo sigurni u neki drugi izbor bilja.

Biljke apsolutno otporne na sušu ne postoje. Postoje samo one koje znaju dobro gospodariti s vodom. Postoje i načini kako uštedjeti i spremiti vodu u ljetnim mjesecima, kažu u Vrtnom centru Iva iz Štefanca, pored Čakovca.

Nekad je cvjetnu osnovu vrta činilo jednogodišnje cvijeće i trajnice. Ali se sad cvatuće grmlje koristi za stvaranje trajnog drvenastog okvira, pozadine za mnoge druge cvjetne vrste.

Stranica 1 od 3