CVIJET FLAMENKA (Anthurium) Grandiozan cvijet jarkih boja

VV | 2.10.2022. u 16:48h | Objavljeno u Sponzorirano
Kad biljku preselite u sobu, izaberite prostoriju s puno svjetla. Isto tako, važno je da cvijet nije izložen strujanju zraka iz ventilatora, klimatizacije ili prolaza, jer i to može utjecati na sušenje lišća.

Anthurium, poznatiji i kao cvijet flamenka, može se uzgajati kao biljka za teglu koja je svima poznata, ali postoje i kultivari koji se uzgajaju za rezanje. Takvi se cvjetovi koriste u cvjećarstvu za aranžiranje. Kao sobna biljka anthurium andreanum plijeni poglede svojim grandioznim cvjetovima u bijeloj i raznim nijansama crvene ili ružičaste boje. Njezino prirodno stanište su tropske džungle Kolumbije i Ekvadora.

flowers-g6c00cb547_1920.jpg

Dašak egzotike

Cvijet se sastoji od hrskavičaste lopte, crvene ili ružičaste boje, dugačka oko 10 centimetara. Iz nje izbija spadix dugačak oko 9 centimetara, bijeli ili žuti, a sastoji se od malih cvjetova hermafrodita. Listovi su zaobljeni lijepe jarko zelene boje, a plodovi su mesnate bobice. Anthurium andreanum jedna je od najkultiviranijih vrsta anthuriuma, posebice u zatvorenom prostoru. Osjetljiv je na hladnoću pa ga je najbolje držati u sobi, što i nije tako loše jer u svaki prostor unosi dašak egzotike dalekih, tropskih krajeva.

Relativno je mala biljka. Obično naraste oko 40 centimetara visine pa je možete uzgajati u loncu srednje veličine. Obavezno mora imati rupice za otjecanje suvišne vode jer ona može uzrokovati truljenje korijena. Biljka zahtjeva posebnu brigu kako bi mogla pravilno rasti i razvijati ste. Ako u nečemu griješite, to ćete odmah vidjeti po lišću koje brzo požuti i oslabi ili će biljku napasti nametnici. Za početak, potrebno je odabrati najbolju lokaciju, a riječ je o biljci kojoj je potrebna sjena, ali i visoka vlažnost. Vrlo je osjetljiva na hladnoću pa je vani možemo držati samo tijekom vrlo toplih, ljetnih mjeseci.

Anthurium3.jpg

Vlaga i svjetlost

Ako je vlaga u zraku niska, lišće možete prskati destiliranom vodom ili kišnicom i to svakodnevno. Ako je jako vruće, prskanje možete ponoviti i dva puta dnevno. Kad biljku preselite u sobu, izaberite prostoriju s puno svjetla. Isto tako, važno je da cvijet nije izložen strujanju zraka iz ventilatora, klimatizacije ili prolaza, jer i to može utjecati na sušenje lišća. Ako je vlažnost izrazito niska, stavite posude s vodom u blizinu biljke. Uglavnom, biljci je potrebna vlaga, ali ne i pretjerano zalijevanje.

Kako bi biljku održali zdravom u proljeće i ljeto u zemlju možete dodati malo gnojiva za sobne biljke ili cvjetnice. Redovito orezujte osušeno lišće i cvijeće i to možete činiti tijekom cijele godine. Imajte na umu da biljka može izazvati probavne smetnje kod sisavaca, obično jaku iritaciju, prekomjerno lučenje sline i povraćanje. Stoga djecu i kućne ljubimce držite podalje od tegle s anthuriumom. Ako ćete je orezivati, stavite zaštitne rukavice jer ukoliko sok biljke dođe u kontakt s kožom mogli biste osjetiti jak svrbež ili se na koži mogu pojaviti mjehurići.

Vrtlarija Vijenac, Dravska ulica 70, 40000 Čakovec, Strahoninec - Poleve, 095 815 5258, www.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.