Govoriti istim jezikom

| 25.5.2020. u 21:39h | Objavljeno u Promišljanje

Prošlog smo tjedna promišljali o medijima i njihovoj ulozi u suvremenom društvu. Zaključili smo kako mogu biti korišteni za dobro ili zlo, te se podsjetili kako su nas mediji posljednjih mjeseci zbližili, organizirali i omogućili nam da smo informirani, da zaštitimo sebe i druge.

Osim toga primijetili smo kako je i vjerski sadržaj pronašao svoje mjesto u medijima kako bi mediji odgovorili na potrebe vjernika. Kao da smo na trenutak, u vrijeme najveće neizvjesnosti izazvane ugrozom pandemije corona virusa, svi govorili istim jezikom.

Upravo taj govor, odnosno razumijevanje različitih jezika, čudo je svetkovine Duhova koju slavimo kao rođendan Crkve. Apostoli su govorili zahvaćeni Duhom Božjim i u tom čudu ne radi se o suvremenom poznavanju stranih jezika, nego o čudu razumijevanja govora Duha Božjega.

Djela apostolska govore o tome: "Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti. A u Jeruzalemu su boravili Židovi, ljudi pobožni iz svakog naroda pod nebom. Pa kad nasta ona huka, strča se mnoštvo i smete jer ih je svatko čuo govoriti svojim jezikom. Svi su bili izvan sebe i divili se govoreći: »Gle! Nisu li svi ovi što govore Galilejci? Pa kako to da ih svatko od nas čuje na svojem materinskom jeziku?" (Dj 2, 4-8)

Mogli bismo reći da se Duh Božji po apostolima tada, i po svojoj Crkvi od tada, koristi univerzalnim jezikom ljubavi. Teološka definicija Boga Duha Svetoga glasi kako je on ljubav Oca i Sina. Duh Sveti proizlazi iz odnosa ljubavi između Oca i Sina, On jest ljubav Oca prema Sinu i Sina prema Ocu, te samim time što nam je poslao svoju Ljubav, da nas posveti svojom milošću, Bog pokazuje ljudskom rodu svoju beskrajnu ljubav.

Teško je danas u suvremenom društvu, u kaosu vrednota, stavova i mišljenja, promišljati o pojmu ljubavi kao pokretačkoj snazi čovjeka pojedinca i čitavog čovječanstva, kako bismo analogijom mogli barem u sjeni, kao u ogledalu, naslućivati kolika je i kakva sila Božje Ljubavi stvorila i otkupila svijet i čovjeka. Potrebno je othrvati se mentalitetu cijene, materijalne koristi i opipljive mjerljive vrijednosti.

Možemo pokušati malim koracima jer tko to među nama ne razumije jezik ljubavi koji progovara brigom za druge, zauzetošću za nemoćne i siromašne, otvorenošću i poštovanjem prema drugome bez obzira na sve razlike koje nas mogu razjedinjavati? Ovakvim jezikom Crkva već dvije tisuće godina uspijeva povezivati i osvajati svijet, stvarati zajednicu i zajedništvo onih koji vjeruju u Isusa Krista. Možda se to ne vidi uvijek u našim medijima, ali je to živo iskustvo naših vjerničkih zajednica.

Označeno u