Ograda

Gledam ja nju, gleda ona mene.

Kako ne biste pomisli da sam poludjela, reći ću da su ti mali prodori svijetla što su pronalazili put kroz bujno lišće, zaista ponekad izgledali poput iskričavih očiju. Nisu je bez vraga zvali živa ograda.

Jedna od rijetkih stvari koju mi je bivši ostavio. Možda bi iščupao i sadnice s korijenom da su išta vrijedile.

Ako izuzmemo djecu, koja su sada već hvala bogu, odrasla, tip je nakon razvoda pokupio sve vrijedne stvari i odnio ih sa sobom. Čak i bundu od nerca koju mi je kupio kao poklon za jedan Božić. Ponudio mi je otplatu na rate, ali sam ga odbila. Čula sam da je tu istu poklonio onoj svojoj i da su je slijedeće godine zasprejali neki aktivisti.

No vratimo se mojoj ogradi.

I dok sam ja u skladu s godinama sve više venula, ona je bujala iz dana u dan štiteći me od pogleda vanjskog okrutnog svijeta. To je prvotno i bila ideja mog bivšeg. Kako nismo imali para za ljetovanje, odlučio je postaviti neki plastični bazen u dvorište. Budući da to nije bio neki luksuzni bazen kojim bi se mogao hvaliti pred susjedima, već malo veći lavor, odlučio je posaditi živicu. Iako je sada nekontrolirano bujala, to ljeto je bila prilično stidljiva, tako da se gospodin nije odvažio na kupanje u bazenu kako svi ne bi mogli uživati u pogledu na njegovu pivsku trbušinu. Barem su djeca uživala.

Kad je konačno otišao od nas, živica je živnula, a i ja s njom. Nije mi bilo lako s dvoje djece i neredovitom alimentacijom. Novca nikada nije bilo na bacanje, a s odlaskom u mirovinu još i manje. Ipak sam prošle godine uspjela kupiti električne škare.

Moji artritični prsti su s mukom stezali sigurnosne prekidače. S bočnim stranama živice sam još nekako izašla na kraj, no vrh me je već odavno prerastao, tako da sam morala posegnuti za ljestvama koje su bile klimave kao i moj nekadašnji brak.

- Suseda bu te mi pali, dajte da vas pridržim – čula sam dobro poznati glas starog jarca iz susjedne ulice, dok je svoje užarene dlanove prislanjao uz moju pozadinu.

- Ako već hoćete pomoći, radije držite lojtre – da sam osim podivljale prosijede kose imala više sličnosti s mitološkom Meduzom, moj pogled bi ga tog trena okamenio.

- Izgledate kao da vam je teško.

- Teško je to držati u zraku – priznala sam zajapureno.

- Je, je. Teško ga je držati u zraku – vragolasto se zasmijuljio.

- No, no! Kaj bu rekla vaša Mara.

- Samo pomažem susjedi.

- Ak se već nudite, popnite se vi na lojtre.

- A to ne smem. Znate ti moji zglobovi. Okoštavaju mi se hrskavice. I ova dole mi se stvrdnula.

Došlo mi je da mu škarama skratim onih par dlaka na glavi koje je uredno češljao od jednog do drugog uha kako bi sakrio svoju ćelu.

Sva sreća da je stigao spas u obliku drugog susjeda.

- Jeste mi vrijedni, susjedice?

- Ha, mora se – uzdahnem klimajući se na ljestvama. – Kad nema mlađih!

- Je, je. Nema – odmah se složio.

- A vi ste mlađi koju godinu od mene, niste?

- Ma vi ste susjedice pupoljak, u usporedbi sa mnom. No, žurim – prekine on raspravu o godinama i pobjegne u strahu da mi ne padne na pamet da mu uvalim škare.

I dalje sam osjećala pogled na svojoj pozadini kad sam u daljini nazrela priliku najveće alapače u kvartu kako se kotrlja na svojim slonovskim nožicama utegnutim u čarapama za vene.

- Ide naša Danica – nasmijem se i opalim po škarama, a reski zvuk zubaca prikrije pozdrav susjeda koji je šmugnuo pred nadolazećom frontom.

- Čini mi se da sam vidjela susjeda Juricu – umjesto pozdrava Danica poput kornjače izvuče glavu iz svog salastog vrata pokušavajući uhvatiti zadnji prizor sunčevih zraka koje su se odbijale od uglačanog tjemena našeg susjeda.

- Da, uporno mi je nudio pomoć, ali sam ga morala odbiti.

- E, to bih voljela vidjeti. Jeste sigurni da vam nije nudio nešto drugo? On je pravi Jurek, nema koke na koju on ne bi skočio.

- Vjerujem vam na riječ.

- Kaj delate? – kiselo me pogledala, nezadovoljna što joj je pobjegao materijal za tračanje.

- Ha, mučim se – tri kile aparata u mojoj ruci bivalo je sve teže.

- Zakaj ju ne pustite da raste?

- Zato što se već pomalo osjećam kao Trnoružica, samo nikako da dođe princ i izbavi me iz obraslog dvorca.

- Ste vidli onaj oglas za vrtlara? Čula sam da je dečko jako feš. Ljubica je fejst zadovoljna njegovim uslugama – ona mi namigne onim svojim okom, buljavim od gledanja preko tuđih ograda i kroz tuđe prozore.

- Hvala, ali mislim da ću lakše izaći na kraj sa živicom nego s vrtlarom – uputila sam joj ljubazan osmijeh i uključila aparat. Glasanje škara bio je milozvuk u usporedbi s njezinim otrovnim lajanjem.

Odlučih se više ne obazirati na susjede. Kad je posao konačno bio gotov, iako nije bila orezana poput vrtova Versaillesa, bila je moja i bila sam ponosna sa sebe, ali iscrpljena i spremna za tuširanje. Skidajući odjeću slijepljenu od znoja, maleni listići lepršali su oko mene, a izbezumljeni mrav počeo je bježati iz mog poprsja. Pažljivo sam ga uhvatila pomoću lista i bacila kroz prozor.

Ne bih ni mrava zgazila. O nekim bih ljudima, naprotiv već razmislila.

Dok sam ručnikom brisala svoje umorno tijelo, trgnula me zvonjava telefona.

- Reci dušo? – uvijek bih se rastopila čuvši glas svog muškog pomlatka.

- Planirao sam ovaj vikend doći i orezati onu živicu.

- Hvala dragi, ali ja sam to upravo učinila – umorno sam se pohvalila.

- Pa rekao sam ti da ću to ja! – uvrijeđeno me prozvao.

- Istina. Prije dva mjeseca. Ali ne brini, bit će još prilika. I onako sve ovo ostaje tebi. Zajedno sa susjedstvom.

Tamara Lövey

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.