Proračun Međimurske županije 508 milijuna kuna!

Varaždinske vijesti | 24.12.2016. u 09:53h | Objavljeno u Aktualno

Vijećnice i vijećnici Skupštine Međimurske županije održali su u Velikoj vijećnici Međimurske županije 22. sjednicu, svoju posljednju radnu u ovoj godini, na kojoj je gotovo jednoglasno usvojen Proračun Međimurske županije za 2017. godinu, najveći dosad.

Proračun Međimurske županije za 2017. godinu je 508 milijuna kuna, s time da su dio Proračuna sukladno zakonu i prihodi i rashodi institucija i ustanova Međimurske županije, kao što su Županijska bolnica Čakovec, Zavod za hitnu medicinu, Dom zdravlja, Zavod za javno zdravstvo, te osnovne i srednje škole.

-U odnosu na prošlu godinu, proračun je za 50 milijuna kuna manji jer su samo prošle godine dio Proračuna bile i plaće za osnovno i srednje školstvo. Za 2017. godinu toga nema, tako da ako izdvojimo sve ove institucije i ustanove, dolazimo do Proračuna od 179 milijuna kuna s prenesenim manjkom iz prethodnih godina. U planu primitaka i rashoda riječ je o nekakvih 161 milijun kuna - objasnio je župan, te dodao kako je Proračun prije svega razvojni zbog čak 35 projekata koje podrazumijevaju proračunsko izdvajanje od 42 milijuna kuna, a u njihovoj se realizaciji dolazi do efekta od 180 milijuna kuna investicija.

Proračun je s druge strane i socijalni jer se u njemu nastavljaju i svi oni projekti po kojima je Međimurska županija jedinstvena u Hrvatskoj, za školarce, prijevoz, stipendiranje, zaštitu potrošača, potpore, edukacije i slično, a direktno se građanima vraća oko 30 milijuna kuna.

Pritom je župan objasnio kako su dio projekcije i kapitalni projekti koje Međimurska županija ne može sama financirati, te će se tražiti pomoć nacionalnih ili europskih fondova, a plan je i u 2017. kapitalizirati imovinu s oko 16 milijuna kuna, prodajom parcela u Gospodarskoj zoni u Čakovcu.

-Proračun se bolje puni nego ranijih godina, a Vladine kompenzacijske mjere bez obzira na poreznu reformu nas ne bi trebalo ugroziti -  objasnio je Posavec i dodao da je to iz razloga jer u državnom proračunu postoji fond izravnanja, te će se svakog 15. u mjesecu gledati porezni prihodi prije svega o porezu na dohodak za prethodni mjesec i ako će bilo što biti manje zbog porezne reforme, tada će Vlada iz tog fonda isto kompenzirati.

-S druge strane mijenja se jedan sustav naplate poreza na cestovna i motorna vozila koji su izvorni prihod Županije, te će se uplata raditi u okviru tehničkog pregleda vozila - u objašnjenju je rekao župan.

-Ovo je zadnji Proračun izvršne vlasti Županije, sasvim sigurno sukladno rezultatima lokalnih izbora, on će doživjeti svoj rebalans u lipnju s obzirom na lokalne izbore. Ističem to zbog toga jer moramo 3 milijuna kuna predvidjeti samo za prvi krug izbora - zaključio je.

-U Međimurju se uvijek ponašamo racionalno, pokušavamo gospodariti s onime što imamo, ali iz ovog Proračuna se vidi odnos države prema lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Dakle, svi projekti koje smo stavili, a koji su nužno potrebni za Međimursku županiju, u državnom proračunu nisu prihvaćeni i to predstavlja izazov za sljedeći period, pronalaženje načina na koji će se objekti završiti. Proračun pokazuje da je nužna decentralizacija jer su sve veće obaveze prema regionalnoj i lokalnoj samoupravi, a sredstava sve manja - prokomentirao je Proračun predsjednik Skupštine Mladen Novak.

Iako nije njena obaveza, Županija nastavlja s financiranjem pučke kuhinje

Nakon što je u okviru treće točke Dnevnog reda održana rasprava o Proračunu, podnesena su tri amandmana. Prvi vijećnika Dragutina Glavine (HNS), da se u posebnom dijelu Proračuna za 2017. i projekcije za 2018. i 2019. unutar UO za poslove župana u okviru programa kapitalnih investicija u 2017. godini, programu doda nova aktivnost izgradnje sportske dvorane OŠ Draškovec.

Kako je objasnio, sredstva bi se osigurala preraspodjelom rashoda u posebnom dijelu županijskog Proračuna sredstvima od 100 tisuća kuna, što bi bila svojevrsna sigurnost za njegovo provođenje.

Župan je amandman prihvatio i objasnio kako gradnja ni nije bila upitna, no posebne stavke u Proračunu nema kako nisu definirani troškovnici, niti pak je odnos sufinanciranja utemeljen u Sporazumu.

Kako se zbog toga teško može planirati jedna strateška investicija kao što je izgradnja dvorane, odlučio je da projekt bude dio stavke od milijun kuna koji je na raspolaganju za školstvo.

Za vatrogastvo čak milijun kuna

Mladen Horvat (SDP) pak je objasnio podnijeti amandman za povećanje sredstava Vatrogasne zajednice, no kako je odlukom Odbora za financije i proračun, a u dogovoru sa zajednicom plan izmijenjen, amandman je povučen.

Naime u Proračunu je osigurano 650 tisuća kuna, što je čak gotovo dva puta više od zakonom propisanog iznosa kojeg Županija mora izdvajati u tu svrhu. No ni to nisu jedina izdvajanja za sustav sigurnosti na području Međimurja, tako se za operativno vatrogasno dežurstvo, odnosno JVP Čakovec izdvaja dodatnih 180 tisuća, za civilnu zaštitu 150 tisuća, te 25 tisuća za HGSS.

-Uz ovih milijun kuna koje izdvajamo za vatrogastvo, ujedno udvostručujemo sredstva koja ulažemo u čakovečki Azil, a pomoći ćemo mnoge institucije na području gradova i općina Međimurja, a posebice na području grada Čakovca - objasnio je župan.

Nadalje je u ime Kluba vijećnika SDP-a, HSU-a i MDS-a podnio amandman za sufinanciranje pučke kuhinje, te dodao da iako nije njena zakonska obaveza, već jedinica lokalne samouprave, traže amandmanom da Županija pokrije 50 posto troškova ovog programa, kao i dosad.

-Pučka kuhinja ima 57 korisnika, a čak 55 je s područja grada. Mi u segmentu socijalnih pomoći vodimo računa o svakoj općini i gradu, pa iako sam mišljenja da je Grad Čakovec osigurao dovoljno sredstava u svom Proračunu, mi možemo povećati s 50 na 200 tisuća kuna, no volio bi da se dogovorimo koju poziciju onda smanjiti -  jasan je bio Posavec.

Međimurski demokratski savez predložio je dopunu Dnevnog reda s točkom Očuvanje županijskog statusa Policijske uprave Međimurske, s pripadajućim obrazloženjem i zaključkom da Skupština Međimurske županije ne podržava predložene promjene Ministarstva unutarnjih poslova i da se zalaže za očuvanje županijskog statusa Policijske uprave Međimurske, što je pritom jednoglasno usvojeno.

-Upravo je o tome bilo riječi i na sastanku kod predsjednika Vlade, najavljeno je kako će se takve odluke preispitati te odraditi poseban sastanak kada bismo se sigurno aktivnije mogli uključiti u javnu raspravu i sudjelovati u odluci. Svakako da se zalažemo za ostanak institucija i podržavamo inicijativu MDS-a - zaključio je župan.

Spomenimo kako je ujedno prihvaćena Odluka o produljenju važenja Razvojne strategije Međimurske županije za razdoblje 2011. – 2016., usvojen prijedlog Programa rad i plana prihoda i rashoda Vatrogasne zajednice Međimurske županije za 2017., usvojeni Akcijski plan suzbijanja korupcije do 2017. godine i godišnji provedbeni plan unapređenja zaštite od požara za područje Međimurske županije, kao i prijedlog Rješenja o razrješenju i imenovanju člana Antikorupcijskog povjerenstva.

Ujedno je dana informacija o projektima sufinanciranim sredstvima Europske unije i drugih međunarodnih izvora na području Međimurja tijekom 2016. Godine, a donijeta je i Odluka o prihvaćanju Sporazuma o podršci i partnerstvu na provedbi projekta „Međimurska županije – prijatelj djece.

Galerija slika