MOST o rješenju varaždinskih bala: Problem u Brezju može riješiti samo Vlada RH

J.Š./Varaždinske vijesti | 9.5.2019. u 17:30h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnici  Robert Podolnjak i Slaven Dobrović održali su danas u Regionalnom uredu Mosta NL u Varaždinu konferenciju za novinare, predstavljajući moguće rješenje za više od 100.000 tona odloženog raspadajućeg baliranog otpada na lokaciji Brezje kraj Varaždina.

Saborski zastupnik Robert Podolnjak uputio je premijeru Andreju Plenkoviću i ministru zaštite okoliša Tomislavu Ćoriću zastupničko pitanje u kojem prezentira način na koji je došlo do današnje ekološke prijetnje na ulazu u Varaždin.

- Činjenica je da su građani Varaždina, ali i šireg područja Varaždinske županije, već 15 godina izloženi ekološkoj bombi teškoj više od 100.000 tona, i nedvojbeno se može tvrditi, prema nalazima inspekcije zaštite okoliša i provedenim analizama podzemnih voda na području na kojem su bale, da postoji visoki stupanj ugroženosti zdravlja građana (zbog utjecaja otpada na podzemne vode i opskrbljivanje pitkom vodom, izvorišta zaraza itd.) i mogućih šteta za biljni i životinjski svijet - rekao je Podolnjak napomenuvši da ovaj problem može riješiti samo Vlada RH neposrednom provedbom postupka interventnog zbrinjavanja otpada i sanacije okoliša na lokaciji Brezje.

Kako je naglasio Podolnjak, građani ne bi smjeli biti žrtve neodgovornog ponašanja i odluka pojedinaca i tijela koja su prethodnih 15 godina dovela do postojeće katastrofalne situacije.

- Donijeti odluku o baliranju otpada ili pakiranju smeća u plastičnu foliju danas, jučer pa i sutra jednako je nepromišljena, štetna i neodgovorna odluka koja one u čije ime se to donosi stavlja u položaj ozbiljne ugroženosti i oštećenosti. Stoga je pitanje bala u Varaždinu u prvom redu pitanje političke, ljudske, moralne pa i materijalne odgovornosti - rekao je bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović.

- Naravno da se nije trebalo pouzdati u preporuke trgovaca, kvazi stručnjaka i raznih mešetara nego u ljude koji nešto o otpadu znaju, pa se umjesto odluke o baliranju mogla donijeti odluka o uspostavi ekološki zasnovanog sustava gospodarenja otpadom s odvojenim prikupljanjem, sortirnicom, kompostištem i centrom za ponovnu uporabu. Da se tako postupilo, danas bi se o Varaždinu govorilo kao o eko otoku Krku ili obližnjem Prelogu, već poznatim perjanicama Hrvatske glede gospodarenja otpadom, a ovako imamo sramotu i golemi ekološki problem na ulazu u prekrasni barokni grad - zaključio je Dobrović.

Označeno u