Kako stati na kraj odlaganju smeća na zapuštenom zemljištu u centru Varaždina? Foto: Foto čitatelja

Kako stati na kraj odlaganju smeća na zapuštenom zemljištu u centru Varaždina?

| 1.2.2018. u 14:14h | Objavljeno u Našim krajem

- U samom centru Varaždina postoji divlje odlagalište otpada pokraj kojeg svakodnevno prolaze djeca - požalio nam se čitatelj, poslavši fotografije smeća odbačenog na livadi pokraj V. osnovne škole Varaždin. Dodao je da se po livadi prema obližnjem trgovačkom centru svakodnevno voze automobili, a njegov je prijedlog da se tu uredi park.

Hrpe smeća na ovoj lokaciji već duži niz godina izazivaju revolt Varaždinaca, a njihovo uklanjanje ranijih je godina bilo organizirano i sklopu ekološke akcije "Zelena čistka".

Iz Grada Varaždina odgovorili su nam da je riječ o privatnom poljoprivrednom zemljištu.

- Vlasništvo zemljišta je podijeljeno na 19 suvlasnika protiv kojih je vođeno više prekršajnih postupaka zbog kršenja odredbi Odluke o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređenje i održavanje poljoprivrednih rudina, tj. zbog neodržavanja istog. Spomenuti postupci rezultirali su djelomičnim uređenjem od strane nekolicine suvlasnika, no cijela površina zemljišta nikad nije sasvim uređena, zbog čega su suvlasnici prekršajno gonjeni - kažu iz Grada i dodaju da je Komunalno redarstvo, odnosno poljoprivredni redar, time iscrpilo zakonske mogućnosti za postupanje u okviru svojih ovlasti, osim da iznova pokrene prekršajni postupak, što je i učinjeno.

- Na tom zemljištu postoji i problem ilegalnog odlaganja otpada. Upravni odjel za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša je u nekoliko navrata uklanio odbačeni otpad kako bi se spriječilo formiranje "divlje" deponije, što je financirano iz proračunskih sredstava, budući da nije poznat vlasnik otpada, odnosno onečišćivač. Za te će se troškove financijski teretiti vlasnike zemljišta - napomenuli su iz Grada.

varazdin-otpad-skola-1.jpg

varazdin-otpad-skola-2.jpg

varazdin-otpad-skola-3.jpg