FOTO Završava li otpad koji se odvojeno prikuplja na istoj hrpi na odlagalištu? Foto: FB

FOTO Završava li otpad koji se odvojeno prikuplja na istoj hrpi na odlagalištu?

Varaždinske vijesti | 11.2.2022. u 13:24h | Objavljeno u Našim krajem

Proteklih su dana na društvenim mrežama pozornost javnosti, osobito na ivanečkom području, privukle fotografije odlagališta otpada u Jerovcu.

Ovo je odlagalište i inače u fokusu, budući da će na lokalnom referendumu u Ivancu, najavljenom za 20. veljače, osim pitanja o pripajanju Ivkom-voda Varkomu, biti i pitanje jesu li građani za to da se na odlagalište otpada Jerovec u Ivancu odlaže komunalni otpad iz grada Varaždina i 12 okolnih gradova i općina u kojima otpad prikuplja Čistoća.

>> VIDEO Gradonačelnik Milorad Batinić govori o referendumu u Ivancu

No, korisnici društvenih mreža na objavljenim su fotografijama primijetili još jednu stvar koja ih je razljutila - među otpadom na odlagalištu nalazi se i odvojeno prikupljeni reciklabilni otpad.

jerovec_odlagaliste_fb_08022022_14.jpg

O čemu je riječ upitali smo predstavnike ivanečkog komunalnog poduzeća Ivkom, koje upravlja odlagalištem.

- Ivkom d.d. je komunalno društvo koje raspolaže važećom dozvolom za gospodarenje otpadom te ima dozvolu za odlaganje više vrsta otpada na odlagalištu Jerovec, te su upravo te vrste otpada odložene na odlagalištu. Slike je na društvene mreže stavio bivši zaposlenik koji je radio na odlagalištu Jerovec i bio zadužen za kontrolu ulaska unutar prostora odlagališta. Otkaz je dobio zbog skrivljenog ponašanja, između ostalog i krađe imovine društva i napuštanja mjesta rada za vrijeme radnog vremena. Pitanje je zašto ranije kada je bio zadužen za prijavljivanje nepravilnosti na odlagalištu nije eventualne uočene nepravilnosti prijavio nadređenima, nego tek sada u vidu osvete firmi koja mu je otkazala ugovor o radu jer uzimajući u obzir povrede obveza iz radnog odnosa nastavak ugovora o radu više nije bio moguć - odgovorili su nam iz Ivkoma.

Detaljnije su pojasnili o kakvom je otpadu riječ.

- Može se uočiti na fotografijama da ono što ne mislimo deponirati, nego je uklonjeno iz dovezenog otpada jer se ne smije odložiti na odlagalište Jerovec, stoji na hrpama i nije ugrađeno u kazetu na odlagalištu (karton, gume, vrlo male količine građevinskog otpada). Može se uočiti i da su na odlagalištu osobe koje nisu zaposlenici Ivkoma (kojim je zabranjen ulaz) i koje je bivši radnik bio dužan prijaviti policiji - istaknuli su.

jerovec_odlagaliste_fb_08022022_10a.jpg

- Moramo biti svjesni da, ako je nešto u namjenskoj vreći za selektirani otpad, nije nužno da je taj (ili samo taj) otpad u vreći i da se bez prethodnog prolaska kroz sortirnicu ne može predavati dalje na oporabu. Sortirnica će se graditi u Varaždinu i Grad ivanec je potpisnik namjere korištenja iste - dodali su.

Iz Ivkoma napominju da je papir, ako je mokar ili iz spremnika za miješani komunalni otpad (zaprljani, mokri, pomiješani s miješanim komunalnim otpadom), moguće zbrinuti jedino deponiranjem ili eventualno kompostirati ako je čist.

jerovec_odlagaliste_fb_08022022_3.jpg

- Velika većina komunalnih tvrtki ne preuzima tekstilni otpad na kućnom pragu jer je daljnje postupanje s njime vrlo skupo. Mi preuzimamo tekstilni otpad na taj način, ali ako je uslijed vremenskih nepogoda (kiša, snijeg) namočen već pri sakupljanju, nikako ne može u daljnju oporabu i nakon presortiravanja pri istovaru svakako dio otpada završi na odlagalištu – istaknuli su iz Ivkoma, dodavši kako količine izdvojenog otpada koje Ivkom predaje oporabiteljima "nisu zanemarive i na deponiji završi samo onaj dio otpada koji je nemoguće na drugi način zbrinuti".

jerovec_odlagaliste_fb_08022022_4.jpg

jerovec_odlagaliste_fb_08022022_5.jpg

jerovec_odlagaliste_fb_08022022_6.jpg

jerovec_odlagaliste_fb_08022022_7.jpg

jerovec_odlagaliste_fb_08022022_8.jpg

jerovec_odlagaliste_fb_08022022_9.jpg

jerovec_odlagaliste_fb_08022022_11.jpg

jerovec_odlagaliste_fb_08022022_12.jpg

jerovec_odlagaliste_fb_08022022_13.jpg

jerovec_odlagaliste_fb_08022022_1.jpg