DONJA VOĆA Načelnik Krunoslav Jurgec DVD-u Donja Voća predao novo navalno vozilo Foto: Ilustracija/Općina Donja Voća

DONJA VOĆA Načelnik Krunoslav Jurgec DVD-u Donja Voća predao novo navalno vozilo

VV | 11.5.2021. u 17:26h | Objavljeno u Našim krajem

U prostorijama DVD Donja Voća općinski načelnik Krunoslav Jurgec svečano je uručio ključeve novog navalnog vatrogasnog vozila marke MAN TG 13.290 predsjedniku DVD-a Donja Voća, Josipu Cingesaru, i zapovjedniku Juri Greguru.

- Sada su naši vatrogasci opremljeni novim kvalitetnim navalnim vozilom s kompletnom opremom za zaštitu vatrogasaca, alatom za tehničke intervencije, opremom za pružanje hitne medicinske pomoći te ostalom pripadajućom opremom za djelovanje u svim situacijama na našem području. Sigurnost naših mještana podigli smo na višu razinu, kao i sigurnost naših vatrogasaca u obavljanju njihovih zadaća - istaknuo je načelnlik Jurgec i dodao kako je vozilo za voćanske vatrogasce bilo itekako potrebno.

vv6.jpg

- Ovo vozilo je dodatna potvrda svega onoga što rade naši vatrogasci, a bilo nam je itekako potrebno. Spremno je za gašenje i potpuno opremljeno za tehničke intervencije na našem području - pojasnio je predsjednik DVD-a Donja Voća Josip Cingesar i dodao kako su voćanski vatrogasci svojim dugogodišnjim radom zaslužili ovakvo vatrogasno vozilo kako bi i dalje mogli uspješno sudjelovati na spašavanju imovine i ljudskih života.

Vjetar u leđa mladim vatrogascima

- Naš stari kamion više nije zadovoljavao. Prošao je 40 godina i sretni smo da nam je Općina Donja Voća i načelnik Krunoslav Jurgec izašao u susret i kupio novo vatrogasno vozilo koje će biti u službi našim mještanima, a pogotovo našim mladim operativnim članovima kao poticaj da se bave vatrogastvom, da se osposobljavaju i budu spremni pomoći u svakom trenutku. U tome ide u prilog i Odluka načelnika Jurgeca da Općina financira polaganje za “C“ kategoriju za petero mladih operativnih vatrogasaca - istaknuo je Cingesar.

Novo navalno vatrogasno vozilo kupila je Općina Donja Voća za 1.862.500,00 kuna plus dodatnu opremu.

- Ako želimo da vatrogasni sustav i civilna zaštita dobro funkcioniraju, ako želimo da su naši vatrogasci sigurni u obavljanju svojih zadaća, ako želimo da se naši mještani osjećaju sigurno, onda moramo biti spremni na ulaganja. Nije jednostavno, ali je nužno - istaknuo je načelnik Jurgec.

- Ovom prigodom zahvaljujem se vatrogascima koji svojim dobrovoljnim radom, trudom i nesebičnim zalaganjem brinu o sigurnosti mještana i njihove imovine. Naravno da im je za to potrebna i adekvatna oprema i Općina će uvijek biti spremna izdvajati za vatrogasce. Zadovoljan sam što će ovo novo vatrogasno vozilo biti u sastavu naših vatrogasnih snaga i štititi naše mještane! - rekao je načelnik Donje Voće Jurgec.

slika_8.jpg

Vatrogasno vozilo napravljeno je na podvozju MAN 13.290 4x4 BL DK, tvorničkom vatrogasnom podvozju pripremljenom baš za vatrogasno vozilo. Vozilo ima duplu kabinu sa 6 sjedišta, ručni mjenjač sa 6 direktnih brzina, pogon 4×4, snagu motora od 290 KS, spremnik vode kapaciteta 2500 litara, crpku srednjeg i visokog tlaka, jedno navalno vitlo (60 m). Na prednjoj strani nalazi se 5 tonsko vitlo za samoizbavu i izvlačenje.

- Konfiguracija ovog vozila je upravo ono što nama treba, drago mi je da je načelnik slušao naše sugestije i da je nabavljeno najbolje vozilo za naš teren. Ovo je podstrek svima nama u DVD-u na još bolji i kvalitetniji rad za našu Općinu te se veselimo novim projektima - rekao je zapovjednik voćanskih vatrogasaca Jura Gregur.

Ulaganje u budućnost

Iako smo još uvijek u vremenu pandemije COVID-19, mještani Voće to nisu imali potrebe jače i teže osjetiti. Voćanski stožer Civilne zaštite, koji je vodi Josip Lazar, odradio je fantastičan posao te se njima i članovima DVD-a načelnik Jurgec i posebno zahvalio.

- Veliko mi je zadovoljstvo i srce mi je puno sada kada smo, kao jedna od rijetkih općina, uspjeli našem DVD-u osigurati novo i moderno vatrogasno vozilo. Ovo nije vozilo za danas i sutra, ovo je ulaganje u budućnost od najmanje 30 godina. To je dokaz moje politike i načina na koji vodim svoju općinu. Drago mi je da tako razmišljaju i u DVD-u. Sjećam se kada je prije desetak godina upravo DVD prvi krenuo s pomlađivanjem kadra, tada je sadašnji predsjednik Cingesar imao pred sobom veliki otpore i nerazumijevanje. No, upornim radom i zalaganjem, posebno radom s mladima, naš DVD je jedan od najboljih u našoj županiji, ali i šire. Naš DVD je i jedno od najbolje opremljenih vatrogasnih društava i ponos je ne samo našoj općini, već cijeloj našoj prekrasnoj Domovini - ponosan je načelnik Jurgec.

vv1.jpg

Novo vatrogasno vozilo garancija je sigurnosti i bezbrižnosti mještana Voće. No, ujedno je i poziv mještanima da i sami, svojim radom i brigom za našu prekrasnu općinu, daju onima koji skrbimo za to da imaju što manje posla.

S novim vozilom spasili majku i dijete iz zapaljenog automobila!

Novo navalno vatrogasno vozilo imalo je prvu intervenciju još prije dolaska u Voću. Vatrogasci DVD-a Donja Voća, Danijel Komes i Boris Patričević, u petak ujutro preuzeli su u Ozlju novo navalno vatrogasno vozilo i krenuli put Voće, gdje je poslijepodne planirana službena primopredaja vozila. Na autocesti Karlovac-Zagreb oko 14:20 sati naišli su na zapaljeni automobil iz kojega su u tom trenutku izlazili uplašeni majka i dječak. Brzom reakcijom i intervencijom vatrogasaca spašeni su prestravljeni majka i sin te je spriječeni nastanak veće materijalne štete i eventualnog širenja požara. Vatrogasci su nakon uspješno pogašene vatre ostali s majkom i djetetom do dolaska pomoći. Bila je stvarno sreća da su se zatekli baš u tom trenutku na autocesti i da je vozilo preuzeto s punim spremnikom vode.

Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca DVD-a Donja Voća, koji su se u pravom trenutku našli na mjestu požara spriječena je veća tragedija. O ovom pothvatu voćanskih vatrogasaca izvijestili su drugi mediji.

Označeno u