Varaždinka travnjak pretvorila u eko povrtnjak sa gredicama punih povrća, začinskog i ljekovitog bilja Foto: Ilustracija

Varaždinka travnjak pretvorila u eko povrtnjak sa gredicama punih povrća, začinskog i ljekovitog bilja

VV | 12.4.2021. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Da bi obitelji osigurala domaće voće i povrće, a ujedno i uštedjela Varaždinka Ljiljana Mihalinec Drčec odlučila je svoj travnjak pretvoriti u povrtnjak. Na tu je ideju došla još 2007. godine, u vrijeme velike financijske krize kada su brojni ostali bez posla pa zbog strana da ju ne zadesi ista sudbina odlučila se osigurati, barem po pitanju hrane. Dotad lijepo uređeni travnjak i cvjetnjak pretvorila je u vrt sa gredicama raznog povrća, voća, začinskog bilja, ljekovitih biljaka, a sve dodatno pomiješano raznim cvijećem. Kako kaže, i dalje joj je ostala ljepota vrta sa okolnim cvjetnim gredicama dok su joj središnje gredice u vrijeme krize omogućavale opskrbu voćem i povrćem.

- Živim u obiteljskoj kući nedaleko od samog centra grada Varaždina, udaljena oko pet minuta od Korza, a imam sreću da mi je uz kuću na raspolaganju i vrt površine oko 50 m2 gdje sam uredila oko 10 gredica, a što je dovoljno za potrebe moje peteročlane obitelji - kaže sugovornica. Viškova za prodaju nema niti ima takve ambicije, ali uvijek rado podijeli i pokloni pokoju sadnicu ili višak voća i povrća.

- Nakon godina eksperimentiranja, pokušaja i pogrešaka iskristaliziralo mi se da sijem i sadim uobičajeno voće i povrće za naše podneblje. Istina ponekad me privuče neka egzotična biljka, ali nekako s njima nemam velike sreće - kaže. Tako redovito sije peršin, mrkvu i celer te razne zelene salate, sadi presadnice rajčice, paprike, poriluka i kelja. Nađe se tu pokoja čili papričica, ljuti i slatki feferon. Začinsko i ljekovito bilje kao što je majčina dušica, bosiljak, neven te trajne biljke lavanda, kadulja, menta, matičnjak, medveđi luk.

- U današnje doba sveopće zagađenosti zraka, zemlje i vode smatram da je beskrajno korisno i pametno imati vlastiti uzgoj voća i povrća. Jedino tako mogu biti sigurna što moja obitelj konzumira, barem u mjeri koju mogu kontrolirati. Ujedno tako se i štedi jer ne moram kupovati to što imam doma - kaže sugovornica koja u vrtu strogo primjenjuje principe ekološke proizvodnje odnosno ne koristi nikakve pesticide, herbicide niti insekticide...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...