Ružičasti listopad - nacionalna kampanja Udruge ‘Sve za nju’ i u ivanečkoj Srednjoj školi

Varaždinske vijesti | 15.10.2018. u 15:07h | Objavljeno u Društvo

Ružičasti listopad je nacionalna javnozdravstvena kampanja namijenjena ženama koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke. Statistike govore da se upravo u ranijoj dobi pokazuje sve veći broj novootkrivenih oboljelih žena.

Udruga ‘SVE za NJU’ pokrenula je ovu nacionalnu javnozdravstvenu kampanju s ciljem podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda. Kampanjom Ružičasti listopad, Udruga želi senzibilizirati učenike srednjih škola koji će svojim mamama prenijeti poruku od životne važnosti.
Oko 75 žena u Hrvatskoj mjesečno umre od raka dojke. Uzevši u obzir mogućnosti ranog otkrivanja, to je poražavajući broj. Evidentno je da postoji problem ili otpor žena prema odlasku na pregled.

DSC01974.JPG

Vodeći se time, Udruga je odlučila pokrenuti projekt Mama budi zdrava namijenjen ženama mlađim od 50 godina, uvažavajući činjenicu da je starijim ženama iz ruralnih područja teže organizirati odlazak na mamografiju pozvali su na suradnju i društva Crvenog križa koja će u tome pomoći.

Projekt se uspješno proveo 11. listopada u Ivancu ispred Srednje škole Ivanec. Učenicima su tom prilikom uručeni letci Mama budi zdrava koje su ponijeli svojim mamama, tetama, bakama… Snimljena je i fotografija učenica i učenika u obliku ružičastog kruga kojeg su formirali svojim tijelima te time poslali snažnu poruku. Na fotografiranju je sudjelovalo nešto više od 400 učenika, njihovih nastavnika te predstavnice Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, patronažne sestre i školska liječnica Doma zdravlja Ivanec te predstavnica Mammae udruge iz Varaždina.

Označeno u