FOTO Stari grad i Županijska palača zasjali u zelenoj boji povodom Dana svjesnosti o gastrošizi Foto: Krešimir Đurić; Varaždinska županija

FOTO Stari grad i Županijska palača zasjali u zelenoj boji povodom Dana svjesnosti o gastrošizi

Varaždinske vijesti | 31.7.2020. u 09:05h | Objavljeno u Društvo

Županijska palača na Franjevačkom trgu je sinoć bila osvijetljena u zelenu boju, čime se Varaždinska županija uključila u obilježavanje Dana svjesnosti o gastrošizi, 30. srpnja. Obilježavanju se priključio i Grad Varaždin pa je tako i Stari grad bio osvijetljen zelenom bojom.

U Hrvatskoj je prvi put organizirano obilježavanje Dana svjesnosti gastrošizi, urođenom i teškom stanju crijeva koje zahtijeva kirurški zahvat odmah nakon rođenja djeteta. Organizator je „Avery's Angels Gastroschisis Foundation“, međunarodna organizacija koja okuplja djecu rođenu s gastrošizom, njihove roditelje i liječnike s ciljem podrške, istraživanja i podizanja svijesti javnosti o ovoj dijagnozi.

Organizacija od 2019. godine djeluje i u Hrvatskoj zahvaljujući Margareti Lovković iz Varaždinske županije, majci djeteta rođenog s gastrošizom.

- Gastrošiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe. Uzrok ovakvom stanju je nepoznat. Dijagnosticirati se može ultrazvukom u trudnoći, gdje se dijagnoza uzima kao konačna oko 16. tjedna jer je do tada prirodno da se organi još uvijek razvijaju izvan fetusa - navedeno je na stranici Hrvatskog saveza za rijetke bolesti.

Više informacija dostupno je na stranici organizacije „Avery's Angels Gastroschisis Foundation“ https://averysangels.org/gastroschisis/.

Pogledajte kako su izgledali Županijska palača i Stari grad...

gastroshiza_zupanijska_palaca_20_1.jpg

gastroshiza_zupanijska_palaca_20_4.jpg

gastroshiza_zupanijska_palaca_21_vv_1.jpg

gastroshiza_zupanijska_palaca_21_vv_2.jpg

gastroshiza_zupanijska_palaca_21_vv_4.jpg

gastroshiza_stari_grad_21_vv_5.jpg

gastroshiza_stari_grad_21_vv_6.jpg