Varaždinski folklorni ansambl velikim obljetničkim koncertom slavi 20 godina rada Foto: Mislav Mesek; Hrvatski sabor kulture

Varaždinski folklorni ansambl velikim obljetničkim koncertom slavi 20 godina rada

Varaždinske vijesti | 21.11.2018. u 18:19h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski folklorni ansambl obljetničkim će koncertom u HNK u Varaždinu u subotu 24. studenoga proslaviti 20 godina rada. VFA je osnovan na Dan grada Varaždina, 6. prosinca 1998. godine, s temeljnom zadaćom očuvanja hrvatske tradicijske kulture, narodnih plesova, pjesama i običaja.

VFA će na obljetničkom koncertu izvesti 10 folklornih točka iz svih dijelova Hrvatske. Publika će moći uživati u pjesmama i plesovima Hrvatskog Zagorja, Međimurja, Podravine, Baranje i otoka Korčule.

Uz poznate koreografije s repertoara ansambla kao što su “Kućanske kućanice” i “Črna gora, javorek zeleni” Pjerina Hrvaćanina, ansambl će na koncertu premijerno izvesti dvije potpuno nove koreografije. Riječ je o pjesmama i plesovima Like “Cure dvije, a moja nijedna” Kreše Hegolja i koreografiji dubrovačke poskočice (poznate i pod nazivom linđo) “U kolo ponesi, radost donesi!” Fina Hrvaćanina.

Uz trenutno aktivne članove ansambla, na koncertu će nastupiti i brojni bivši članovi koji su svojim djelovanjem doprinijeli radu i razvoju ansambla. Na koncertu će nastupiti i prva generacija koja je s Pjerinom Hrvaćaninom, umjetničkim voditeljem i koreografom ansambla, 1998. godine osnovala VFA.

- Kada je VFA započeo s radom, nije posjedovao niti jednu nošnju, ni jedan instrument, nije imao financijskih prihoda, čak ni prostoriju za probe. U doba kada se nekoliko dugovječnih kulturno-umjetničkih društva u Varaždinu ugasilo, VFA je krenuo od nule i iz ničega stvorio nešto neprocjenjivo. Dvadeset godina poslije s punim pravom možemo govoriti o jednom od najboljih amaterskih folklornih ansambala u Hrvatskoj - ističe Hrvaćanin.

U ovih 20 godina VFA je nastupio u 21 europskoj državi na više od sto festivala i manifestacija, a ime grada Varaždina predstavljao je od škotskog Edinburgha preko belgijskog Leuvena i poljskog Poznana do velebnog Istanbula. Ansambl je osvojio brojne nagrade, između ostalih 1. nagradu na 22. Susretu hrvatskih folklornih ansambala Hrvatskog sabora kulture te Plaketu Grada Varaždina 2015. godine za izvrsnost i izniman doprinos u očuvanju i prezentaciji tradicijske kulture i umjetnosti, kontinuiranoj promociji Grada Varaždina u zemlji i inozemstvu.

VFA je aktualni pobjednik županijske smotre koreografiranog folklora Varaždinske županije i to četvrtu godinu zaredom, a ansambl se ponosi i nagradama iz inozemstva s festivala u Port-sur-Saoneu u Francuskoj 2001. i Buyukcekmeceu u Turskoj 2015. godine. Ovih 20 godina u ansamblu je djelovalo više od 400 plesača i svirača. Njih dvoje - Igor Horvat i Fin Hrvaćanin - danas su profesionalni plesači-pjevači u Ansamblu LADO.

Slavljenički koncert počinje u 19:30. Program su osmislili i uvježbali umjetnički voditelj Pjerino Hrvaćanin, plesni voditelji Tim i Fin Hrvaćanin te glazbeni voditelj Matija Auker. Pokrovitelji koncerta su Grad Varaždin, HNK u Varaždinu i Privredna banka Zagreb. Ulaznice možete nabaviti preko članova ansambla.

VFA-2017.jpg

 

VFA-2017-4.jpg

VFA-2017-Mesek.jpg

VFA-2018.jpg