Filatelistički raritet uz 250. obljetnicu smrti lepoglavskog pavlina Nikole Bengera

Filatelistički raritet uz 250. obljetnicu smrti lepoglavskog pavlina Nikole Bengera Foto: Grad Lepoglava

Izdavanjem prigodne dopisnice i omotnice u Lepoglavi je 25. travnja obilježena 250. obljetnica smrti pavlina Nikole Bengera, rođenog Križevčana koji je srednju naobrazbu i bogosloviju završio upravo u Lepoglavi u kojoj je doktorirao i nastavio raditi kao profesor sve do svoje smrti 24. travnja 1766. godine.

Prigodna dopisnica i omotnica predstavljene su u pavlinskom samostanu gdje je pavlin Nikola Benger proveo više od pola stoljeća obnašajući pritom četiri puta dužnost provincijala pavlinskog reda te radeći i pišući mnoge povijesne knjige među kojima i ljetopis pavlinskog reda te najvrjednije mu djelo - knjigu "Regina Martyrum" (Kraljica mučenika) koju smatraju našom prvom umjetničkom topografijom.

- Nikola Benger jedan je od onih povijesnih osoba koje su živjele i stvarale u Lepoglavi i čuvale hrvatsko kulturno blago u najtežim vremenima njene povijesti. Prema dostupnim povijesnim zapisima, dade se iščitati kako je Nikola bio vrlo pobožan, marljiv i samozatajan čovjek, pun ljubavi i brižnosti prema svojim bližnjima, ali i omiljen među svojom braćom pavlinima – napomenuo je lepoglavski župnik monsinjor Andrija Kišićek prigodom predstavljanja dopisnice i omotnice tiskane u samo 18 primjeraka što ih čini filatelističkim raritetom.

- Izuzetno smo ponosni što smo ovom prigodom, uz potporu Grada Lepoglave i uz pomoć naših suradnika i partnera izdali ovu dopisnicu i omotnicu te nastavili stvarati i popunjavati mapu značajnih Lepoglavčana i njihovih djela – istaknuo je Milan Pavleković, predsjednik kluba kolekcionara Varaždin.

Dopisnica i omotnica izdane su zahvaljujući suradnji Grada Lepoglave, Turističke zajednice grada Lepoglave, Župe Lepoglava, Turističko kulturno–informativnog centra i Varaždinskog kluba kolekcionara.

- Veliki je broj ljudi koji su ostavili traga u kulturi, umjetnosti, znanosti Lepoglave. U Lepoglavi su nastala mnoga značajna djela. Na ovom mjestu, u tišini  samostanskih zidina stvarao je Nikola Benger i mnogi drugi pavlini. Danas ovu obljetnicu obilježavamo upravo u tim prostorima i to je dobro. Grad Lepoglava poduprijet će i u buduće ovakve vrijedne inicijative i dopisnicama obilježiti niz obljetnica – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

U narednim danima ova dopisnica moći će se nabaviti u Turističkom uredu grada Lepoglave, dok je u svibnju planirano održavanje okruglog stola na temu života i rada pavlina Nikole Bengera.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.