Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora Foto: VV arhiva / ilustracija

Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora

- | 22.1.2024. u 21:29h | Objavljeno u Pravni kutak

Iako i sami možda imate u zakupu poslovni prostor moguće je da niste upoznati da u Republici Hrvatskoj postoji poseban pravni propis koji regulira upravo zakup i kupoprodaju poslovnog prostora, a riječ je o propisu kao što se navodi u naslovu članka.

Predmetni Zakon regulira ujedno i pitanje prodaje poslovnog prostora koji je u vlasništvu Republike Hrvatske, ali i jedinica lokalne i područne samouprave, kako postupati sa poslovnim prostorima koji imaju svojstvo kulturnog dobra, a istim je propisano da se ne primjenjuje na slučajeve privremenog korištenja poslovnog prostora, odnosno u trajanje kraćem od 30 dana, primjerice za održavanje sajmova, priredbi i sl., kao i u slučaju da se poslovni prostor koristi u trajanju kraćem od šest mjeseci za svrhe skladištenja i čuvanja robe.

Možda vam je poznato da pitanje zakupa generalno regulira Zakon o obveznim odnosima, pa tako i gore navedeni zakon upućuje na primjenu ZOO-a, ako određena pitanja vezana za zakupni odnos nisu regulirana ovim propisom.

U članku ćemo se prvenstveno osvrnuti na pitanje zakupa i kupoprodaje poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske i općina i gradova za koje postoje određene specifičnosti, a to je prvenstveno da se isti daju u zakup javnim natječajem.

Iznimno, u zakup se mogu dati poslovni prostori bez provođenja javnog natječaja ako ugovor međusobno sklapaju Republika Hrvatska i općine, odnosno gradovi ili pak pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu općina i gradova, a u tom se slučaju zakupnina određuje sukladno kriterijima propisanima obzirom na mjesto gdje se nekretnina koja je predmet zakupa nalazi.

Specifičnosti postoje i kod kupoprodaje poslovnih prostora u vlasništvu RH, županija, gradova i općina pa je Zakonom propisano da se isti može prodati sadašnjem zakupniku, ako uredno ispunjava sve obveze iz ugovora o zakupu i druge financijske obveze prema Republici Hrvatskoj, ali samo ako je riječ o poslovnom prostoru koji se nalazi na popisu koji će sastavili Ministarstvo državne imovine, a koji popis mora biti javno objavljen.

Cilj je zapravo aktivirati državnu imovinu i staviti u funkciju prazne poslovne prostore, a na taj način stvoriti preduvjete za gospodarski rast i razvoj države, ali pazeći pritom da se poštuju načela propisana za upravljanje državnom imovinom.

Sukladno statistici dostupnoj na web stranici Državne nekretnine d.o.o. vidljivo je da je u 2022. godini provedeno ukupno 6 natječaja za zakup poslovnih prostora te su ponuđena 149 poslovna prostora u 20 gradova, dok je zaprimljeno oko 400 ponuda različitih zainteresiranih zakupnika diljem Republike Hrvatske, a dobar trend se nastavio i u 2023. godini pa je tako u prva tri kvartala navedene godine bilo provedeno 7 natječaja na kojima se u zakup davalo 149 poslovnih prostora u 15 gradova na području Republike Hrvatske.

Aktualno je da je 20. siječnja 2024. godine objavljen natječaj za zakup poslovnih prostora i rok za podnošenje ponuda je do 16. veljače 2024. godine u 12:00h, ali niti jedan od predmetnih poslovnih prostora ne nalazi se na području grada Varaždina, ali zato ukoliko ste zainteresirani za zakup poslovnog prostora na području grada Zagreba, Bjelovara, Karlovca, Siska, Pule ili Rijeke pravo je vrijeme da se informirate o mogućnostima prijave na javni poziv.

Ujedno valja spomenuti da je još uvijek otvoren natječaj iz rujna 2023. godine i to samo još nekoliko dana, odnosno do 26. siječnja 2024. godine koji također nudi više od 40 poslovnih prostora za zakup diljem države.

S obzirom na ogromne cijene zakupnina poslovnih prostora u posljednje vrijeme, možda je pravo vrijeme da priliku za zakup poslovnog prostora za obavljanje svoje djelatnosti potražite među nekretninama u vlasništvu gradova, općina ili države.

Označeno u