Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima Foto: VV arhiva / ilustracija

Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

- | 26.2.2024. u 21:31h | Objavljeno u Pravni kutak

Neredi, nasilje i nedolično ponašanje postali su gotovo pa svakodnevica prije, za vrijeme i nakon športskih natjecanja, osobito nogometnih utakmica.

Da bi se od takvog ponašanja zaštitili gledatelji, natjecatelji, ali i svi drugi sudionici donesen je Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima koji detaljno propisuje koja su to protupravna ponašanja u smislu navedenog Zakona, kao i sankcije koje su predviđene za takva ponašanja.

Zakon vrlo široko tumači pojam protupravnog ponašanja, pa tako posjedovanje i konzumiranje alkoholnih pića, droga, pirotehničkih sredstava, oružja, kao i njihov pokušaj unošenja ili unošenje u športski objekt potpadaju pod protupravno ponašanje.

Nadalje, ulazak na prostore športskog objekta u alkoholiziranom stanju, bilo kakvo prikrivanje identiteta kapom ili maramom, poticanje na mržnju ili nasilje na transparentima, zastavama ili pjevanjem pjesama ili dobacivanjem poruka, bacanje predmeta u prostor gdje se vodi natjecanje ili prema samim gledateljima smatraju se isto tako protupravnim ponašanjem u smislu gore navedenog Zakona.

Za gore opisana ponašanja Zakon predviđa kažnjavanje novčanom kaznom, kaznom zatvora kao i izricanje zaštitnih mjera, dok je za maloljetne počinitelje predviđeno kažnjavanje odgojnim mjerama.

Novčane kazne za većinu gore opisanih lakših prekršaja iznose od 260,00 eura do 1.990,00 eura, a predviđena je i mogućnost kažnjavanja zatvorskom kaznom u trajanju do 30 dana, dok je za određene prekršaje poput bacanja predmeta u natjecateljski ili gledateljski prostor, paljenja i bacanja pirotehničkih sredstava i drugih predviđena novčana kazna od 660,00 eura do 3.310, eura, a predviđeno je i izricanje zatvorske kazne u trajanju od najmanje 30 dana do najdulje 60 dana.

Kazne su i znatno više ako je riječ o počiniteljima koji su dva ili više puta pravomoćno proglašeni krivima za navedene prekršaje unutar roka od dvije godine.

Vjerojatno najgora sankcija za strastvene navijače jest izricanje zaštitnih mjera koje se mogu izreći pored novčane kazne i kazne zatvora, a kojim zaštitnim mjerama se počiniteljima zabranjuje prisustvovanje utakmicama uz obvezu javljanja policijskoj postaji najkasnije dva sata prije početka natjecanja prema mjestu svog prebivališta, ili pak uz obvezu boravka u policijskoj postaji i to dva sata prije početka utakmice i dva sata nakon završetka iste, a kada je riječ o natjecanjima u inozemstvu postoji mogućnost zabrane odlaska na takva natjecanja zajedno sa obvezom javljanja u policijsku postaju i obvezom predaje putne isprave.

Takve se mjere mogu izreći u trajanju ne kraćem od godinu dana, ali niti dužem od dvije godine.

Problemi nerada na športskim terenima vrlo su stara boljka u čitavom svijetu, a osobito kada je riječ o medijski eksponiranim utakmicama te je hrvatski zakonodavac u svojoj pravnoj regulativi uglavnom posegnuo za rješenjima koja su se pokazala efikasnima u britanskom pravnom sustavu, ali nam i recentni primjer utakmice u Varaždinu pokazuje da je unatoč vrlo strogoj zakonskoj regulativi teško izbjeći probleme koji se javljanju prije, za vrijeme i nakon održavanja sportskih natjecanja.

Iz navedenog je razloga potrebno eventualno razmisliti o proširenju liste protupravnih ponašanja predviđenih Zakonom, olakšati policiji postupanje protiv počinitelja prekršaja i kaznenih djela, kao i dati slobodne ruke pravosudnim tijelima, osobito prekršajnim sudovima da lakše, brže i efikasnije provedu postupke.

Označeno u